Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
865405_0001.png
865405_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-301-00401Den 16. juni 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 20. maj 2010stillet følgende spørgsmål nr. 752 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 752 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilken betydning det får for biodiversiteten, atman vil give tilladelse til at plante energipil indenfor beskyttelseszonen langsde danske vandløb og søer?

Svar

Regeringens og Dansk Folkepartis aftale af 16. juni 2009 om Grøn Vækstindeholder en ”Miljø- og Naturplan Danmark” frem mod 2020, der skal sikrebedre miljø og mere natur af høj kvalitet, der er tilgængelig for alle.Aftalen indeholder endvidere en strategi for et grønt landbrugs- og fødeva-reerhverv i vækst med en række mål og indsatser, herunder landbruget somleverandør af grøn energi.Plantning af flerårige energiafgrøder er et element heri, herunder at af-standskravene til vandløb og søer i naturbeskyttelsesloven ændres, sådyrkning af flerårige energiafgrøder bliver muligt inden for beskyttelseslin-jen. Dette vil indgå i det lovforslag, der skal implementere aftalen om GrønVækst.By- og Landskabsstyrelsen har oplyst følgende om betydningen for biodi-versiteten af plantning af energipil inden for beskyttelseszonen, som jeg kanhenholde mig til:” Hvor der plantes flerårige energiafgrøder på arealer inden for beskyttel-seszonen, som tidligere er dyrket med etårige afgrøder, vil der i de flestetilfælde være tale om reduceret udledning af kvælstof, fosfor, pesticider ogdrivhusgasser til miljøet.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Hvor der etableres flerårige energiafgrøder på arealer, hvor der har væretvedvarende græs, brak eller andre ikke dyrkede arealer, som ikke er omfat-tet af andre regler, f.eks. naturbeskyttelseslovens § 3, vil miljøeffekternevære varierende - både positive og negative afhængig af de konkrete area-ler.Det samme gælder i forhold til påvirkningen af dyr og planter. Her vil fleråri-ge energiafgrøders reduktion af udledning af næringsstoffer og pesticiderisær være til gavn for dyr og planter tilknyttet vandmiljøet. På land vil fleråri-ge energiafgrøder kunne fungere som skjule- eller levested for visse insek-ter og pattedyr mv. Hvor der etableres flerårige energiafgrøder på arealer,hvor der har været vedvarende græs, brak eller andre ikke dyrkede arealer,vil der overvejende være negativ effekt, idet sådanne arealer generelt inde-holder større biodiversitet end arealer med flerårige afgrødekulturer.”
Karen Ellemann/ Svend Koefoed-Hansen
2