Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. AAR-001-23-10Den 17. maj 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 4. maj 2010stillet følgende spørgsmål nr. 702 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra folketingsmedlem Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 702 (alm. del)
Vil ministeren redegøre for, om der er foretaget analyser og vurderinger iudlandet af hvor stor en del af tungmetallerne, der forventes tilbageholdt ikavernerne? Og vil ministeren herunder redegøre for, hvad disse analyserviser sammenlignet med danske erfaringer, analyser og vurderinger?
Svar
I forbindelse med ansøgningen om udvidelse af naturgaslageret i Ll. Toruper der redegjort for erfaringer fra lignende udskylninger i salthorste ved ty-ske projekter. Erfaringerne herfra viser, at op til 90 % af metallerne vil sedi-mentere og dermed blive tilbageholdt i kavernerne.De tyske erfaringer med sedimenteringen af metaller har ikke indgået i fast-sættelsen af krav til udledningen. Vilkårene for udledning af metaller er ale-ne baseret på viden om de enkelte stoffer. Grænseværdierne er fastsat, såmiljøkvalitetskravene overholdes.Miljøministeriet er ikke bekendt med, om der findes danske erfaringer elleranalyser. Der er i ansøgningsmaterialet ikke foretaget sammenligningermed andre danske erfaringer.By- og Landskabsstyrelsen har i udkastet til udledningstilladelse fastsat ud-lederkrav, der sikrer overholdelse af miljøkvalitetskravene for de enkeltemetaller for det konkrete vandområde.Miljøkvalitetskravene er fastsat af By- og Landskabsstyrelsen i samarbejdemed Miljøstyrelsen efter en procedure, der er fastlagt af EU. Princippet er,at miljøkvalitetskrav fastsættes generelt, så de sikrer beskyttelse af planterog dyr i overfladevand mod kroniske og akutte effekter. De generelle kravfastsættes på baggrund af en vurdering af metallernes giftige virkning over-for dyr og planter i recipienter samt stoffernes evner til nedbrydning og ak-kumulering i dyr og planter. Der er ved fastsættelsen ligeledes taget hensyntil ophobning i fødekæder.Disse generelle krav ligger til grund for fastsættelse af de konkrete krav til
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
den maksimale udledning af stofferne, der må ske til det konkrete vandom-råde.Miljøkvalitetskravene for de enkelte metaller er således fastsat alene afhensyn til miljøet, og de fastlægges således ikke ud fra en vurdering af detansøgte projekt eller ud fra hvilke koncentrationer af metaller, der findes isaltet.Hverken de generelle miljøkvalitetskrav eller de konkrete krav til, hvad dermå udledes til det konkrete vandområde tager derfor udgangspunkt i vurde-ringer af, hvilke koncentrationer udledningsvandet kan tænkes at indeholde,herunder om der sker en bundfældning af metallerne i kavernerne eller ikke.Der tages alene stilling til, hvad udledningsvandet maksimalt må indeholde.Sker der en bundfældning, så udledningen af metaller viser sig at blive lave-re end det beregnede worst-case scenario, vil det således være til fordel formiljøet.
Karen Ellemann/
Helle Pilsgaard
2