Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST--607-00034Den 25. maj 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 27.april 2007 stilletfølgende spørgsmål nr. 695 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).
Spørgsmål nr. 695 (alm. del)
Kan ministeren redegøre for, hvordan andre EU lande, som allerede harnationale forbud, har gennemført deres forbud, herunder hvilke argumenterforbudene er baseret på?Svar
De midlertidige forbud mod MON810 i Frankrig, Tyskland, Østrig, Ungarn,Luxembourg og Grækenland er baseret på art 23 i udsætningsdirektivet(Dir.2001/18/EF af 12. marts 2001 om udsætning i miljøet af genetisk modi-ficerede organismer) som er gennemført i dansk lovgivning i Lov om miljøog genteknologi (§ 17, stk. 5).Efter disse bestemmelser kan en medlemsstat midlertidigt begrænse ellerforbyde brug og/eller salg af den pågældende GMO på sit område, hvis derefter tilladelsen er givet opstår berettiget grund til at formode, at de genetiskmodificerede organismer udgør en risiko for menneskers sundhed eller mil-jøet (sikkerhedsklausulen). Denne klausul kan kun anvendes som følge afnye og supplerende oplysninger, som påvirker miljørisikovurderingen, ellersom følge af en revurdering af eksisterende oplysninger på grundlag af nyeller supplerende videnskabelig viden.Efter at medlemsstaten har underrettet Kommissionen og de øvrige med-lemsstater, træffes der afgørelse om, hvorvidt de pågældende foranstaltnin-ger kan opretholdes eller skal ophæves efter komiteprocedure.Kommissionen har i sin meddelelse af 2.marts 2010, hvori Kommissionenbl.a. underrettede om godkendelsen af ”Amflora” GMO-kartoflen, meddelt atman vil se på disse landes brug af sikkerhedsklausulen i lyset af de forslag,som Kommissionen vil fremsætte om øget indflydelse for medlemslandenemht. dyrkning af GMO’er på deres territorium.Med hensyn til begrundelserne for de midlertidige forbud har DanmarksMiljøundersøgelser, Århus Universitet oplyst følgende for de enkelte lande:
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
”Frankrig: Risiko for pollenspredning over lange afstande, toksiskeeffekter på regnorme, bænkebidere, nematoder og sommer-fugle samt usikkerhed vedr. nedbrydninger af Bt-toksinet.Tyskland: Uønskede effekter på truede og fredede sommerfugle.Risiko for akkumulering af Bt-toksin i fødekæden, i jordbunden og iakvatiske økosystemer. Negative påvirkninger på leddyr, biller ogandre jordbundsorganismer samt vandlevende dyr såsom vårflue-larver og dafnier. Risiko for irreversible langtidsvirskninger på denøkologiske ligevægt.Østrig: Uønskede effekter på vandlevende organismer såsom vår-fluelarver samt på regnorme, biller og sommerfugle. Desuden dennegative påvirkning på forplantning hos mus.Ungarn: Uønskede effekter på sommerfugle med forøget dødelig-hed af sommerfuglelarver af dagpåfugleøje nær Bt-markerne,langsom nedbrydning af Bt-toksinet i jorden, formindsket biologiskaktivitet i jord med stubrester med Bt-toksin.Luxemborg: Uønskede effekter på ikke-målorganismerne marie-høns og sommerfugle.Grækenland: Uønskede ændringer af landets fauna og biodiversi-tet, heri negative effekter af Bt-toksinet på overlevelsen af bikolo-nier.”Danmarks Miljøundersøgelser har ikke taget stilling til begrundel-sernes videnskabelige gyldighed.
Karen Ellemann
/
Anne-Marie Rasmussen
2