Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
843576_0001.png
843576_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00805Den 11. maj 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 15. april 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 641. (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 641 (alm. del)

Vil ministeren i forlængelse af MPU alm del bilag 474 redegøre for deøkonomiske konsekvenser af rottebekæmpelsen, herunder kommenterevurderingen fra Torben Sønnichsen, at det vil koste 4 milliarder kroner atskabe et rottefrit kloaksystem ved indførsel af rottespærrer og ikke 100 mil-liarder kroner, som Danva påstår?

Svar

Danske kommuner anvendte i 2008 ca. 80 mio. kr. på rottebekæmpelsen,som vedrører bekæmpelse af rotter såvel på overfladen som i de kommuna-le kloakker. Bekæmpelsen finansieres enten via et gebyr eller som en al-mindelig kommunal skat. Gebyret opkræves af samtlige ejendomme i enkommune og pålignes som en promillesats af ejendomsværdien. Hovedpar-ten af danske kommuner gebyrfinansierer i dag.Rottespærrer produceres i flere forskellige udformninger og koster fra ca.2.500 – ca. 15.000 kr. Rottespærrerne indsættes i stikledninger eller kloak-ker og har til formål at hindre rotterne i at trænge videre op i et kloaksystem.Flertallet af rottespærrerne er enten VA-godkendt eller har gennemgået enkvalitetsprøvning, der har dokumenteret, at de er i stand til effektivt at tilba-geholde rotterne.Mange kommuner har allerede investeret i rottespærrer for at sikre dereskloakker og stikledninger, ligesom flere kommuner har valgt at tilbyde rotte-spærrer til private grundejere i forbindelse med kloakrenoveringer. De flestekommuner, som har installeret rottespærrer, har høstet positive erfaringermed rottespærrerne både i sikrings- og driftsmæssig forstand.Jeg kan oplyse, at der i øjeblikket foregår et større forsøg med drift af rotte-spærrer i København. Forsøget afsluttes til november i år, og jeg vil afventeforsøgets resultater, inden vi lægger os fast på, om rottespærrer via lovgiv-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
ningen skal indgå som et led i den kommunale forebyggelse og bekæmpel-se af rotter.Omkostningerne for installation af rottespærrer i det kommunale kloaksy-stem afhænger af en række forhold, herunder om de skal etableres på allehoved- eller stikledninger, og om de skal etableres i eksisterende kloaksy-stemer eller i forbindelse med nyetablering. Det er kommunen, som skalvurdere om og i givet fald hvor, man vil opsætte rottespærrer i kloaksyste-met. Omkostningerne forbundet med installation af rottespærrer afhængersåledes i sidste instans af de valg, den enkelte kommune træffer.På den baggrund er det ikke muligt entydigt at fastslå et omkostningsniveaufor indførelse af rottespærrer i Danmark.
Karen Ellemann / Helle Pilsgaard
2