Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
769006_0001.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har den 27. oktober 2009 stillet følgendespørgsmål nr. 63 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr.Spørgsmål nr. 63:’’Ifølge den engelske fysiker og sagfører Clifford G. Miller vedrører epidemiologi ensygdoms hyppighed i en given befolkning og berører dermed ikke spørgsmål om årsa-ger til et givent individs lidelser. Spørgsmål om en såkaldt specifik årsagssammenhængligger, ifølge Miller, udenfor epidemiologiens domæne. Kan sundhedsministeren på denbaggrund forklare, hvorfor WHO og EMEA har valgt at bruge epidemiologiske studiertil at besvare spørgsmål, som metoden ikke er egnet til at give svar på?”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 3. December 2009Sags nr.: 0908689Sagsbeh.:SUMTSP/SundhedsjuridiskcenterDok nr.: 135105
Svar:Statens Serum Institut har oplyst, at det er korrekt, at epidemiologisk forskning kanhave et rent beskrivende sigte (deskriptiv epidemiologi) som foreslået af Miller. Mentyngden i den moderne epidemiologi (den analytiske epidemiologi) ligger i at sammen-ligne sygdomsforekomsten i forskellige befolkningsgrupper for at skaffe indblik i, hvil-ke forhold der har betydning for sygdommes opståen og forløb. Det er en grundforud-sætning for epidemiologien, at sygdomme har årsager, og at sygdomme undertiden kanforebygges gennem en forståelse af disse årsagsforhold. Dermed kan epidemiologien ihøj grad konkludere om årsagsforhold, og er i øvrigt et vigtigt redskab i forhold til atgive evidens i forebyggelsen. Der kan henvises til Sir Bradford Hills klassiske arbejdeom kausalitet i epidemiologi, såfremt disse aspekter ønskes uddybet.
Jeg kan henholde mig til Statens Serum Instituts oplysninger og i øvrigt henvise til, atrisikovurderingen af thiomersal ikke alene er baseret på epidemiologiske studier menogså toksikologiske og kliniske undersøgelser jf. min besvarelse af spm. 62 (Alm. del)fra Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Tue Schou Pedersen