Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
844288_0001.png
844288_0002.png
Miljø- og PlanlægningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 12. april 2010 stillet mig følgendespørgsmål 626 alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeghermed skal besvare.
Globalt klima7. maj 2010
Med venlig hilsen
Lykke Friis
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Spørgsmål 626Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at der ydes lån fra Verdensbanken tilkulkraftværker i stedet for til udbygning af vedvarende energi ogenergieffektiviseringsprojekter?
SvarJeg antager, at spørgeren henviser til, at Danmark valgte at tilslutte sig flertallet i dennordisk/baltiske valggruppe om at støtte låneansøgningen på USD 3,7 mia. fra Syd-afrika til det kulfyrede Medupi kraftværk. Jeg kan i denne situation henvise til, hvadudviklingsministeren, der er regeringens ansvarlige for området, har sagt om dennesag.Udviklingsministeren har oplyst, at det er helt centralt for Danmark, at 20% af lånetudgør en komponent til vedvarende energi og energieffektivisering. I forbindelse medbehandlingen af låneansøgningen afgav den nordisk/baltiske valggruppe kritiske be-mærkninger, hvor det dels blev gjort gældende, at vi gerne havde set, at komponen-ten til finansiering af vedvarende energi og energieffektivisering havde været større,dels at Verdensbanken fremover må øge andelen af energiinvesteringer i vedvaren-de energi.I fastlæggelse af den danske holdning til låneansøgningen indgår, at det er vigtigt atanerkende udviklingslandenes ønsker om at støtte den rette balance mellem udvik-ling og hensyn til klimaet. Det gælder også Sydafrika, der har behov for øgede ener-giinvesteringer for at fremme den økonomiske udvikling og komme ud af den førsterecession i 17 år. Den økonomiske udvikling i Sydafrika har betydning for hele Detsydlige Afrika og dermed også for bekæmpelse af fattigdommen i såvel Sydafrikasom i nabolandene.Investeringen i kulkraftværket indgår i en langsigtet plan, hvor Sydafrika har forpligtetsig til at reducere væksten i sit CO2 forbrug ganske væsentligt – med 34% inden2020 og med 42% inden 2025 (i forhold til ”business as usual”). Det er en del af Syd-afrikas opbakning til Københavnsaftalen, som blev indgået under COP15 i decembersidste år.Manglende støtte til Medupi kraftværket ville have kunnet tolkes som om Verdens-samfundet ikke respekterer Sydafrikas egen nationale planlægning og ikke tror på, atlandet kan leve op til sine forpligtelser.Vi må sikre, at udviklingen foregår på et bæredygtigt grundlag, og vi må tage de ab-solut nødvendige hensyn til klimaet. Men vi må ikke stille os i vejen for, at et landsom Sydafrika udnytter sine fossile ressourcer – ligesom vi selv gør.Man må være opmærksom på, at investeringen under alle omstændigheder ville blivegennemført. Med Verdensbankens engagement kan det sikres, at en moderne ogklimavenlig teknologi anvendes.