Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETDato: 10. maj 2010
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 622 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF) den 12. april 2010.
Spørgsmål 622:Vil ministeren oplyse, med hvilken begrundelse den danske repræsentant iVerdensbanken har stemt ja til et lån på 3 milliarder dollars til opførelse af etkulkraftværk i Sydafrika?
Svar:Danmark valgte at tilslutte sig flertallet i den nordisk/baltiske valggruppe om at støttelåneansøgningen på USD 3,7 mia. fra Sydafrika til det kulfyrede Medupi kraftværk. Det erhelt centralt for Danmark, at 20% af lånet udgør en komponent til vedvarende energi ogenergieffektivisering.I forbindelse med behandlingen af låneansøgningen afgav den nordisk/baltiske valggruppekritiske bemærkninger, hvor det dels blev gjort gældende, at vi gerne havde set, atkomponenten til finansiering af vedvarende energi og energieffektivisering havde væretstørre, dels at Verdensbanken fremover må øge andelen af energiinvesteringer i vedvarendeenergi.I fastlæggelse af den danske holdning til låneansøgningen indgår, at det er vigtigt atanerkende udviklingslandenes ønsker om at støtte den rette balance mellem udvikling oghensyn til klimaet. Det gælder også Sydafrika, der har behov for øgede energiinvesteringerfor at fremme den økonomiske udvikling og komme ud af den første recession i 17 år. Denøkonomiske udvikling i Sydafrika har betydning for hele Det sydlige Afrika og dermed ogsåfor bekæmpelse af fattigdommen i såvel Sydafrika som i nabolandene.Investeringen i kulkraftværket indgår i en langsigtet plan, hvor Sydafrika har forpligtet sigtil at reducere væksten i sit CO2 forbrug ganske væsentligt – med 34% inden 2020 og med42% inden 2025 (i forhold til ”business as usual”). Det er en del af Sydafrikas opbakning tilKøbenhavnsaftalen, som blev indgået under COP15 i december sidste år.Manglende støtte til Medupi kraftværket ville have kunnet tolkes som omVerdenssamfundet ikke respekterer Sydafrikas egen nationale planlægning og ikke tror på,at landet kan leve op til sine forpligtelser.
Vi må sikre, at udviklingen foregår på et bæredygtigt grundlag, og vi må tage de absolutnødvendige hensyn til klimaet. Men vi må ikke stille os i vejen for, at et land som Sydafrikaudnytter sine fossile ressorucer – ligesom vi selv gør.Man må være opmærksom på, at investeringen under alle omstændigheder ville blivegennemført. Med Verdensbankens engagement kan det sikres, at en moderne ogklimavenlig teknologi anvendes.
UDENRIGSMINISTERIETDato: 10. maj 2010
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 623 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF) den 12. april 2010.
Spørgsmål 623Er det efter regeringens opfattelse hensigtsmæssigt at yde lån til investeringer ikulkraftværker og dermed binde modtagerlandet til kulkraft i flere generationer?
SvarJeg henviser til mit svar på spørgsmål 622 af d.d. og kan dertil føje, at kul fortsat vil væreverdens vigtigste kilde til el-produktion. Det ville forekomme besynderligt, hvis Danmarkskulle modsætte sig, at Sydafrika udnytter sine egne energiressourcer, samtidig med atDanmarks væsentligste import fra Sydafrika er kul. I 2008 udgjorde kulimporten fraSydafrika 800 mio. kr. ud af en samlet import fra Sydafrika på 1,2 mia. kr.
UDENRIGSMINISTERIETDato: 10. maj 2010
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 624 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF) den 12. april 2010.
Spørgsmål 624Vil regeringen fremover stemme nej til lån til kulkraft i Verdensbanken, og vilregeringen arbejde for, at den nordiske-baltiske gruppe i Verdensbankenfremover siger nej til sådanne lån med henvisning til den globale 2 gradersmålsætning?SvarDanmark vil fortsat vurdere hver enkelt låneansøgning på sine egne præmisser og arbejdefor så klimavenlige løsninger som muligt. Samtidig vil Danmark fortsat arbejde for, at udlåntil investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet inden for en årrække når op på 60pct. af Verdensbankens nyudlån til energiinvesteringer. Det er mit klare indtryk fra samtalermed bankens ledelse, at man ønsker at gå i den retning.
UDENRIGSMINISTERIETDato: 10. maj 2010
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 625 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF) den 12. april 2010.
Spørgsmål 625Kan ministeren bekræfte, at USA undlod at stemme med henvisning til konsekvenserne forklimaet?SvarDrøftelserne i Verdensbankens bestyrelse er fortrolige. Det er op til hvert enkelt land atorientere om sin holdning.