Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
838144_0001.png
838144_0002.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 4. maj 2010Sagsnr.: 5201Dok.nr.: 84719
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 9. april 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 618 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Ida Auken (SF).

Spørgsmål 618:

”Mener ministeren, at kameraovervågning på fiskerfartøjerne kan være en metode, derkan bruges i fremtiden til en mere nøjagtig beregning af antallet af marsvin, som fangesved bifangst inden for alle områder og typer af garnfiskeri?”

Svar:

Kameraovervågning vil i fremtiden formentlig kunne blive et alternativ til observatør-ordninger for overvågning og beregning af bifangster af marsvin. Kameraovervågningvil være billigere og forventes at give mere præcise oplysninger om størrelsen af bifang-ster af marsvin i forskellige typer af garnfiskeri.DTU Aqua gennemførte i 2008 og 2009 forsøg med kameraovervågning på seks danskefiskerfartøjer. Der var fire kameraer om bord på hvert fartøj. Formålet med forsøget varat dokumentere fartøjernes udsmid af fisk. Forsøget viste, at der i dag er teknologiskmulighed for dokumentation af fiskeriaktiviteterne om bord på fiskerfartøjer. DTU Aquafortsætter forsøget i 2010 for at tilvejebringe yderligere erfaringer med fuld dokumenta-tion af den fiskefangst, som fiskerne får om bord, herunder bifangster af marsvin. I 2010er der tale om to forsøg – et forsøg for almindelige fartøjer og et andet forsøg for mindregarnfartøjer med særlig fokus på at undgå fangst af havpattedyr.Forsøget for de mindre garnfartøjer omfatter i år seks fartøjer under 15 meter fordelt påalle danske farvande for at monitere fiskefangster og bifangster af marsvin. Forsøgetsupplerer oplysninger om bifangster af marsvin fra større fartøjer, opnået ved observa-tørordninger og ved kameraforsøget i 2008 og 2009.
Projektet skal undersøge, hvorledes kameraovervågning fungerer på mindre fartøjer, ogman vil forsøge at udvikle et billedanalyseprogram, der automatisk kan genkende bille-der af marsvin for på den måde at begrænse forbruget af ressourcer, der vil være nød-vendige for at gennemgå observationerne fra kameraovervågning.Når dette projekt er gennemført forventer DTU Aqua at have tilvejebragt vigtige oplys-ninger til brug for beregning af bifangster af marsvin på mindre fartøjer. Sammen medde observatørordninger, der allerede er gennemført, vil vi få et bedre grundlag for atvurdere omfanget af bifangster af marsvin i danske garnfiskerier.
Henrik Høegh
/Jakob Munkhøj Nielsen
2