Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
856154_0001.png
856154_0002.png
856154_0003.png
NOTATSUNDHEDSSTYRELSENS BIDRAG TIL BESVA-RELSE AF SPM. 609-611 I MILJØ OG PLAN-LÆGNINGSUDVALGET
10-05-2010j.nr.7-302-01-9/38

Bidrag til spm. 609

Sundhedsstyrelsen har tidligere svaret på lignende spørgsmål i samarbejdemed Videnskabsministeriet pr. oktober 2008. Spørgsmålene dengang var fraorganisationen ”Vores Børns Fremtid” og er i sin form tæt på ordlyden fraindeværende spørgsmål. Der henvises til Europaparlamentets beslutning af4. september 2008, som udgjorde en midtvejsevaluering af den europæiskehandlingsplan for sundhed og miljø. EU-Parlamentets midtvejsevalueringvar primært baseret på den såkaldte BioInitiative–rapport fra 2007, hvor derhenvises til 2000 forskningsrapporter omkring problemstillingen.Sundhedsstyrelsen har tidligere vurderet indholdet i denne rapport som væ-rende ensidig og mangelfuld og ikke repræsentativ for den samlede forsk-ningsmæssige status på området – se links:http://arkiv.sst.dk/upload/forebyggelse/cff/miljoemedicin/bioinitiative_10_07.pdfhttp://arkiv.sst.dk/upload/forebyggelse/cff/miljoemedicin/ikke_ion/bioinitiative_4okt07.pdfSundhedsstyrelsen er endvidere bekendt med, at andre lande bl.a. Holland erkommet frem til lignende konklusioner – se hollandsk bedømmelse – på ved-lagte bilag:Endelig kan det oplyses, at Sundhedsstyrelsen, som følge af EEAs (Det Eu-ropæiske Miljø Agenturs) engagement i konklusionerne i BioInitiative-rapporten, har været i dialog med EEA, og er kommet til en fælles forståelseaf, at rapporten ikke kan stå alene og ikke kan anvendes som en samlet vi-denskabelig gennemgang af viden på området. Sundhedsstyrelsen vurdererligesom de øvrige nordiske lande, at der ikke for nærværende er sundheds-faglig baggrund for specifikke nye grænseværdier for elektromagnetisk strå-ling. Der kan her henvises til den fællesnordiske udtalelse fra 2009 om RF-EMF fra sendemaster (link:http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Pressmeddelanden/2009/091116norden-emf.pdf).Det er derfor primært en politisk beslutning hvorvidt der – fx af forsigtig-hedsårsager – bør foretages yderligere initiativer til at begrænse befolknin-gens eksponering for elektromagnetiske felter fra trådløst udstyr i Danmark
Tlf. 72227400Fax 72227411E-post [email protected]E-post [email protected]
og i resten af Europa. Omkring forekomst af nye typer af sygdomme relate-ret til elektromagnetiske felter, kan Sundhedsstyrelsen endvidere henvise tilet nyligt svar til folketinget 460/461 SUU alm.del, om den manglende evi-dens for tilstedeværelse af overfølsomhed for elektromagnetisk stråling.

Bidrag spm. 610

Der henvises til en generel diskussion omkring EMF med baggrund i fleredokumenter herunder ovennævnte midtvejsevaluering mfl. EMF optræder iforbindelse med elinstallationer og elektriske apparater af forskellige karak-ter – herunder højspændingsledninger, mobiltelefoner og master samt clock-radioer og andre elektriske apparater. De elektriske apparater følger CENE-LECs EU-standarder i alle EU-lande, mens der er vidt forskellige regler i deenkelte lande for højspændingsledninger - eksempelvis: faste afstandsløsnin-ger, maksimale feltstørrelser og løsninger om at reducere feltstørrelser hvisudgifterne modsvarer ”gevinsterne”. Hvad angår mobilmaster har Græken-land og de tre regioner i Belgien nedsatte eksponeringsgrænser for mobilte-lefonantenner i forhold til CENELECs anbefalinger.

Bidrag til spm. 611

Danmark har ikke en national lovgivning, der beskytter borgerne mod elek-tromagnetiske felter, men henholder sig til de internationale standarder hvorsundhedsaspektet også har været inddraget ved fastsættelsen, idet det forud-sættes, at brugere benytter materiellet som beskrevet i de medfølgende stan-darder. Danmark følger i den forbindelse retningslinjer fra ICNIRP og CE-NELEC. Den fælleseuropæiske sammenslutning ICNIRP varetager fastsæt-telse af grænseværdier for påvirkninger fra elektromagnetiske felter baseretpå vurderinger af eksponeringer og helbredsforhold, mens EU's organ CE-NELEC varetager fastsættelsen af standarder og retningslinjer for elektriskeapparater og installationer.WHOs kræftforskningsinstitut (IARC) undersøgte i 2001 den videnskabeligeevidens for elektromagnetiske felters evne til at fremkalde leukæmi hosbørn. Konklusionen på gennemgangen, som kan ses på www.iarc.fr - er ikorthed, at elektromagnetiske felter muligvis kan fremkalde kræft i form afleukæmi hos børn (0-15 år), men ikke er en risikofaktor for kræft hos voks-ne, hverken i boligen eller på arbejdspladsen.I 2001 blev der offentliggjort to store gennemgange af samtlige undersøgel-ser af børns kræftrisiko og sammenhæng med bopæl tæt på højspændingsan-læg (Greenland S og Ahlbom A). Konklusionerne støtter ovennævnte.På det eksisterende videnskabelige grundlagt vurderes elektromagnetiske fel-ter fra højspændingsledninger at kunne forklare ét nyt tilfælde af leukæmi iDanmark blandt børn i alderen 0 – 15 år hvert 5. år.Forskningen på området giver ikke anledning til entydige anbefalinger i rela-tion til udsættelse for elektromagnetiske felter. Der er indikationer – men ik-ke evidens - for, at forekomsten af leukæmi hos børn kan reduceres ved atbørn ikke bliver udsat for mere end 0,4 �Tesla i boliger og institutioner.Hvornår dette niveau optræder vil afhænge af belastningen af nettet samt afafstanden til ledningerne. Elbranchen og Kommunernes Landsforening harinden for det seneste år indgået en konsensusaftale om så vidt muligt at be-nytte afstande imellem bygninger og højspændingsmaster (ved nyanlægnin-
Side 210-05-2010Sundhedsstyrelsen
ger), der modsvarer et årsgennemsnit for feltstørrelsen på 0, 4 �Tesla. Detteset i sammenhæng med de kommende nationale planer om at nedgrave høj-spændingsledninger, der har en kapacitet på under 400 kV samt delvis nyekabelføringer for ledninger på 400 kV, forventes at reducere den samledeeksponering fra sådanne installationer.Hvad angår regler for elektriske apparater – herunder mobiltelefoner - følgerDanmark ligeledes de internationale regler, hvor der er maksimumsgrænserfor de elektromagnetiske felters størrelse. Ligesom ved højspændingsinstal-lationer, er der yderst sparsomme forskningsresultater, der vurderer eventu-elle sammenhænge mellem anvendelse af elektriske apparater og helbreds-skader. Sundhedsstyrelsen finder ikke grundlag for at give yderligere sund-hedsmæssige anbefalinger, der rækker ud over de anbefalinger, som følgerethvert elektrisk apparat ved køb om anvendelse og sikkerhed.
Side 310-05-2010Sundhedsstyrelsen