Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
762000_0001.png
762000_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-301-00254Den 24. november 2009
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 27. oktober 2009stillet følgende spørgsmål nr. 58 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål nr. 58 (alm. del)

Ministeren gav på samrådet den 2. september 2009 eksempler på kommu-ner, som er i gang med en opdatering af § 3-registreringen. Udvalget er ikkebekendt med variationen i kommunernes fortolkning af bestemmelsen omden ”løbende vedligeholdelse” af § 3- registreringerne. Vil ministeren derforfor samtlige 98 kommuner oplyse:- Om der i den pågældende kommune er en konkret politisk eller admini-strativ beslutning om hyppigheden af den ”løbende vedligeholdelse” af§ 3-registreringen?- Om den løbende vedligeholdelse af registreringen omfatter såvel vur-dering af hidtidigt udpegede § 3-områder (der kan være vokset ud afbeskyttelsen) såvel som alle hidtil ikke registrerede områder, der poten-tielt kan være vokset ind i § 3 beskyttelsen?- Vil ministeren i lyset af svarene fra de 98 kommuner fremsende udval-get en skematisk belysning af variationen i kommunernes varetagelseaf forpligtelsen til at foretage den ”løbende vedligeholdelse” af §3-registreringerne?- Vil ministeren med udgangspunkt i denne skematiske belysning oplyse,om ministeren for alle kommunernes vedkommende anser ”den løben-de vedligeholdelse” for varetaget tilfredsstillende, set i forhold til et be-hov for at sikre aktuelle oplysninger om arealer, der er henholdsvisvokset ind i, eller ud af, beskyttelsen?- Vil ministeren med udgangspunkt i denne skematiske belysning gørerede for sin vurdering af, hvorvidt denne variation er tilfredsstillende iforhold til berørte jordejeres berettigede forventning om en ensartet for-valtning af lovgivningen på tværs af kommunegrænserne?

Svar

Der er ikke foretaget en undersøgelse af samtlige kommuners administrati-ve retningslinjer for vejledende § 3–registreringer, og jeg er derfor ikke istand til at levere de ønskede skematiske fremstillinger.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
I Danmarks Miljøportal er det muligt at følge, i hvilket omfang kommunerneopdaterer deres data. I perioden fra 1. januar 2007, hvor kommunerne over-tog opgaven og frem til 1. september 2009 har 79 kommuner redigeret ieller oprettet § 3-beskyttede naturtyper i Miljøportalens Arealinformation.Det fremgår dog ikke umiddelbart, hvad redigeringen omfatter.Den vejledende registrering af de § 3-beskyttede naturområder er somnævnt ét redskab blandt flere til brug for kommunernes administration af §3–beskyttelsen, samt til brug for lodsejere, der ønsker oplysninger om § 3–arealer på deres ejendom. En ensartet forvaltning af lovgivningen sikresgennem det vejledende materiale By- og Landskabsstyrelsen udgiver omnaturbeskyttelseslovens § 3, gennem efteruddannelse af kommunernesmedarbejdere og ikke mindst gennem Naturklagenævnets afgørelser påområdet, som er retningsgivende for kommunernes administration.
Troels Lund Poulsen
/
Sven Koefoed-Hansen
2