Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
818769_0001.png
818769_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 16. marts 2010 stillet mig følgendespørgsmål nr. 564 alm. del, stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF), som jeg her-med skal besvare.

Spørgsmål 564:

” I hvilke europæiske lande betales en afgift pr. flypassager, en såkaldt passageraf-gift, som den tidligere blev kaldt i Danmark, og ud fra hvilke kriterier opkræves den,og hvor meget betales der så i givet fald?”

Svar:

Spørgsmålet om passagerafgifter på flyrejser sorterer under Transportministeriet.Transportministeren har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:”Der var tidligere i henhold til Skatteministerietsbekendtgørelse nr. 566 af 3. august1998 af lov om afgift af visse flyrejser med senere ændringerpålagt en fiskal passa-gerafgift på 75 kr. pr. afrejsende passager fra danske lufthavne. Regeringen afskaf-fede efterfølgende passagerafgiften over en to-årig periode, således at afgiften blevhalveret fra 2006 og helt afskaffet fra 2007. Afskaffelsen blev gennemført ved vedta-gelsen af lov nr. 1415 af 21. december 2005 om ændring og senere ophævelse af lovom afgift af visse flyrejser (aftrapning af passagerafgiften).Passagerafgiften blev opkrævet sammen med flybilletten, hvorefter flyselskabernevideresendte pengene til SKAT.Skatteministeriet har på sin hjemmeside i 2005,http://www.skm.dk/public/dokumenter/publikationer/passagerafgift/rapport.pdf, udlagten analyse af den daværende danske passagerafgift, hvor også er fremlagt oplysnin-ger om passagerafgifter i andre lande. Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppenedsat af regeringens økonomiudvalg til analyse af passagerafgiften. Transportmini-steriet har ikke kendskab til om oplysningerne om fremmede landes afgifter stadig ergældende.Transportministeriet har herudover kendskab til, at Irland har en passagerafgift på af-rejser fra irske lufthavne. Afgiften er 2 pund for rejser, der er op til 300 km væk fra af-rejsestedet, og ellers 10 pund. Undtagelser fra dette er passagerer i fly, der har under20 passagerer, eller fly, der flyver fra lufthavne, der i det foregående år havde mindreend 10.000 passagerer. Undtaget er endvidere kabinepersonale, børn under to år,der ikke optager et sæde, handicappede, samt transit og transfer passagerer.
25, marts 2010Ministeren
J nr. 1002-0145
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Hvorvidt der er andre europæiske lande, der har en passagerafgift, har Transportmi-nisteriet ikke kendskab til.”Med venlig hilsen
Side 2
Lykke Friis