Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
820153_0001.png
820153_0002.png
820153_0003.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. MST-109-00284Den 26. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 3. marts 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 521 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 521 (alm. del)

Vil miljøministeren på baggrund af diskussionsoplægget fra Det Miljøøko-nomiske Råd vurdere de anbefalinger, der vedrører de rekreative værdier iland og by, jf. MPU alm. del - bilag 380?

Svar

Jeg finder det glædeligt, at rapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd har fo-kus på vigtigheden af at sikre og skabe nye rekreative muligheder for be-folkningen, og jeg har med interesse set Rådets anbefalinger.Brug af cost-benefit analyserDet Miljøøkonomiske Råd påpeger vigtigheden af anvendelse af cost-benefit analyser.Dette er jeg enig i, da sådanne analyser kan være med til at vise, hvor væ-sentlige de forskellige ikke-markedsbaserede værdier er for samfundet, oghvor det er mest fordelagtigt at placere ny natur. Miljøministeriet har fåetudarbejdet adskillige værdisætningsstudier og cost-benefit analyser på na-turområdet, og ministeriet vil også fremover gøre dette.NationalparkerDet Miljøøkonomiske Råd påpeger, at præmissen om lokal opbakning forudpegningen af nationalparker er uheldig, hvis det indebærer en de factovetoret for lokalområder – specielt fordi en nationalpark er et nationalt gode.Det er min opfattelse, at nationalparker erbådeet nationalt og et lokalt go-de. En række af de mulige fordele i form af øget turisme og besøg vil navn-lig give lokale fordele. Med den danske nationalpark-model sætter ministe-ren rammerne for nationalparkens udvikling, mens det er op til national-parkbestyrelsen, der er lokalt forankret, at udvikle nationalparken indenfordisse rammer. Modellen hænger godt sammen med, at udviklingen af denenkelte nationalpark bygger på frivillige aftaler med lodsejere, institutioner
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
m.fl. Lokal opbakning er en vigtig forudsætning for at opnå resultater af denstatslige indsats.Regulering af unik naturDet Miljøøkonomiske Råd bemærker, at den unikke natur kræver en fastregulering, fx via fredning, mens der for den ikke-unikke natur bør gælde etprincip om etablering af erstatningsnatur. Det Miljøøkonomiske Råd fore-slår, at princippet om erstatningsskov bør udbredes til også at gælde naturog rekreative områder i både det åbne land og inden for byerne.Om princippet om erstatningsskov vil jeg gøre opmærksom på, at fred-skovspligten kun kan ophæves, hvis særlige grunde taler herfor – det ersåledes ikke meningen med erstatningsskov at give ejeren fleksibilitet i for-hold til arealanvendelsen. Erstatningsnatur bør der alene opereres med isærlige tilfælde, hvor der er væsentlige samfundsøkonomiske begrundelserfor det.§ 3-områderneDet Miljøøkonomiske Råd peger endvidere på, at § 3-områderne bør sikresbedre.Dette er jeg enig i. Regeringen har netop meldt ud, at der vil blive gennem-ført en evaluering af den eksisterende indsats for at beskytte de mangemindre naturarealer i det åbne danske land (§ 3-arealer). Evalueringen skalfokusere på kommunernes administration og håndhævelse på området oginddrage initiativerne i aftalen om Grøn Vækst.Et samlet tilskudssystemDet Miljøøkonomiske Råd anbefaler et samlet tilskudssystem for natur ogrekreation og henviser til det engelske Environment Stewardship Scheme.Jeg finder, at det engelske tilskudssystem er en interessant tilgang, som vilkunne indgå i mere langsigtede overvejelser om, hvordan man kan give etekstra løft til naturbeskyttelsen og de rekreative muligheder.Miljøministeriet og Fødevareministeriet er løbende i dialog om videre udvik-ling af landdistriktsprogrammet.Rekreation og friluftslivDet Miljøøkonomiske Råd anbefaler en øget udbygning af veje og stier,hvor offentlighedens adgang til naturen kan kombineres med naturbeskyt-telse.Jeg kan oplyse, at der i forbindelse med udbygningen af veje og stier. Derer for eksempel afsat 1 mia.kr. til cykelstier som led i transportaftalen, derskabes en oversigt over de rekreative naturruter, Skov- og Naturstyrelsenetablerer en hjemmeside med oversigt over friluftstilbud i hele Danmark,herunder også danske naturruter, og kommunerne er i fuld gang med atvidereføre og udvikle det eksisterende naturrutenet.
2
Det Miljøøkonomiske Råd peger på, at der ved skabelse af ny natur i højeregrad bør indtænkes adgang til de nye naturområder, som skabes i medføraf Grøn Vækst.Jeg vil i den forbindelse gøre opmærksom på, at de nye naturområder vilallerede nu være omfattet af Naturbeskyttelseslovens adgangsregler, fxmed adgang om dagen til alle veje/stier for gående i de private skove ogprivate udyrkede arealer, mens der vil være adgang hele døgnet i offentligeskove og udyrkede arealer. Med de eksisterende krav om adgang til alleejendomme anses der ikke at være behov for på forhånd at fastlægge yder-ligere krav ved skabelsen af nye naturområder. Ministeriet og kommunernevurderer dog løbende mulighederne for, at man i forbindelse med projekter-ne gennem frivillige aftaler kan skabe yderligere adgang til og i naturområ-der.
/
3