Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
829078_0001.png
829078_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. AAR 001-7-10Den 19. april 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 28. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 472 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra folketingsmedlem Per Clausen (EL)

Spørgsmål nr. 472 (alm. del)

Hvordan forholder miljøministeren sig til afsløringen af, at Energinet.dk selvhar udvalgt de prøver, der danner grundlag for meget væsentlige dele, afdet kommuneplantillæg med VVM-redegørelse for udvidelse af naturgasla-geret ved Lille Torup?

Svar

By- og Landskabsstyrelsen, Miljøcenter Århus, behandler p.t. en ansøgningfra Energinet.dk om vedligeholdelse og udvidelse af Naturgaslager Ll. To-rup. Ansøgningen behandles i henhold til miljøbeskyttelsesloven og planlo-ven (VVM). Projektet er VVM-pligtigt, da naturgaslageret er omfattet af risi-koreglerne.Lageret er en del af det danske naturgasnet og har betydning for forsy-ningssikkerheden til de danske forbrugere. Lageret tjener dels til at udjævneforsyningen af naturgas fra Nordsøen, dels til at sikre tilstrækkelig forsy-ningssikkerhed i en nødsituation. Produktionen af naturgas i Nordsøen for-ventes at falde fremover, hvilket stiller større krav til lagerkapaciteten.Der er ansøgt om vedligeholdelse af de eksisterende 7 kaverner (hulrum)ved genudskylning med vand. Der er desuden ansøgt om etablering af 9nye kaverner over en 25 års periode. I tilladelsen fra 1982 indgår mulighedfor etablering af i alt 10 kaverner, så der er indenfor den gældende tilladelsemulighed for at etablere tre nye kaverner.Energinet.dk har fået konsulentfirmaet Rambøll Danmark A/S til at udarbej-de en redegørelse for de samlede miljømæssige konsekvenser. Der er eftergældende regler udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, VVM-redegørelse, risikovurdering, udledningstilladelse og udkast til miljøgodken-delse for hele det ansøgte projekt. Miljøcenter Århus har gennemgået rede-gørelsen og finder, at den udgør et kvalificeret grundlag for at kunne vurde-re, om projektet påvirker miljøet væsentligt. Forslagene er i øjeblikket i of-fentlig høring frem til den 19. maj 2010. Der er afholdt offentligt møde omkommuneplantillægget den 3. februar 2010. Andet offentlige møde afholdesd. 3. maj i Viborg.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Både vedligeholdelse og nyetablering foregår ved, at der ledes vand fraLimfjorden (Hjarbæk Fjord) ned i undergrunden, hvor vandet opløser saltet,hvorefter vand og salt ledes ud i Limfjorden (Lovns Bredning). Inden udled-ningen fortyndes skyllevandet ved opblanding med ferskere vand fra Hjar-bæk Fjord.Gennemføres projektet i sin helhed, er den samlede udledning af salt op til16,8 mio. tons. Det svarer til cirka 0,6 % af den mængde salt, som i en til-svarende 25-årig periode kommer ind i Limfjorden fra Vesterhavet.Der findes sporstoffer i form af tungmetaller i det udskyllede salt. Tungme-tallerne stammer fra den oprindelige dannelse af saltet fra havvand, somskete for ca. 250 mio. år siden.Projektet er opdelt i en række faser, hvor der er sat grænser for mængdenaf vand, der udledes, og for den hastighed vandet udledes med. Det er etvilkår i udkastet til miljøgodkendelse, at myndigheden kun vil give accept afovergangen til en ny fase, hvis overvågningen viser, at kravene i tilladelsenoverholdes, herunder at forudsætningen om at sammensætningen i udled-ningen ikke afviger væsentligt fra vandet i Lovns Bredning. Hvis der skalændres på kravene i tilladelsen, kræver det en ny myndighedsbehandling,og dermed følgende høring og klagemulighed.Energinet.dk har leveret datamaterialet, der ligger til grund for vurderingenaf salthorstens sammensætning. Det er normal procedure, at ansøger leve-rer datagrundlaget for behandling af en ansøgning, jf. reglerne i Miljøstyrel-sens bekendtgørelse om ansøgning om godkendelse af listevirksomhed.By- og Landskabsstyrelsen, Miljøcenter Århus, har ved en gennemgang afdatamaterialet fundet, at det kan danne grundlag for den videre sagsbe-handling, da datagrundlaget om salthorstens indhold af metaller bl.a. er ble-vet sammenholdt med erfaringstal fra tyske kaverner, og da der i udkastet tiltilladelse er fastsat vilkår om, at der skal ske en verificering af datagrundla-get.Indholdet af tungmetaller med særligt miljømæssigt fokus i saltet fra salt-horsten er i tusindedele promiller. Den nærmere fordeling fremgår af mitsvar på spørgsmål 533.Der er i udkastet til miljøgodkendelse, som indgår i det materiale, der er ioffentlig høring, fastsat vilkår om et omfattende måle- og kontrolprogram,som blandt andet skal godtgøre, om forudsætningerne om salthorstens for-ventede sammensætning holder, hvis projektet måtte blive realiseret somansøgt. Prøvetagning og analyser skal foretages af dertil akkrediterede fir-maer.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2