Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
761012_0001.png
761012_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-607-00019Den 20. november 209
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 26. oktober 2009stillet følgende spørgsmål nr. 47. (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 47 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilken betydning den rapport, som FN's land-brugsvidenskabelige panel udgav i 2008 "The International Assesment ofAgricultural Knowledge of Technology for Development (IAASTD) har haftfor den danske regerings holdning til GMO?

Svar

Som miljøminister er det min opgave, at sikre en høj grad af miljøbeskyttel-se ved anvendelse af genetisk modificerede organismer. På landbrugsom-rådet gælder det i forbindelse med tilladelser til import af GMO’er til foder ogfødevarer, tilladelse til dyrkning af GMO’er og tilladelser til forsøgsudsæt-ninger af GMO’er.Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet (DMU), forestår den fagli-ge rådgivning af Miljøministeriet i spørgsmål om de miljømæssige konse-kvenser af GMO’er. Forelagt det stillede spørgsmål har DMU oplyst:”IAASTD-rapporten har haft som formål at vurdere betydningen af tidligere,nuværende og fremtidig landbrugsmæssig erfaring, videnskab og teknologifor nedbringelse af fattigdom, sult, forbedring af levevilkårene for landbruge-re, forbedring af folkesundhed, samt bæredygtig udvikling med hensyn tilmiljø, økonomi og lige muligheder. Rapporten inkluderer anvendelsen afgenetisk modificerede afgrøder som et blandt mange virkemidler, der vurde-res med hensyn til formålet. Rapportens primære fokus er på landbrugs-mæssige forhold i udviklingslande.Det er DMU's vurdering, at de vurderinger som IAASTD rapporten er kom-met frem til:ikke giver anledning til ændring af den del af dansk miljøbeskyttelse,hvor miljømæssig risikovurdering af genetisk modificerede organismerer relevant
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
ikke vil få indflydelse på den måde den danske miljømæssige risikovur-dering af GMO'er til dyrkning udføres på.ikke vil få indflydelse på den måde den danske miljømæssige risikovur-dering af GMO-foder og fødevarer til import udføres på.ikke har betydning for de miljømæssige betingelser, der stilles til for-søgsudsætninger af relevans for danske forholdnæppe kan bidrage til Danmarks bidrag til udvikling af EU-regler vedrø-rende miljømæssig risikovurdering, betingelser for dyrkningstilladelse,og indholdet af de overvågningsprogrammer som følger dyrkningstilla-delser i EU.”
Jeg skal henholde mig til dette. Rapporten er således kun i meget begræn-set omfang relevant i forhold til Miljøministeriets opgaver på GMO-området.
Troels Lund Poulsen
/ Anne-Marie Rasmussen
2