Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00739Den 23. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 24. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 463 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Lausten (S).
Spørgsmål nr. 463 (alm. del)
”Der er store miljø- og naturgevinster ved at retablere stenrev i Limfjorden.Rev, der tidligere var udbredte i fjorden, men gennem tiden er blevet fjerneti forbindelse med bl.a. stenfiskeri, trawling og muslingefiskeri. Alligevel ind-går stenrev ikke som virkemiddel, hverken i virkemiddelkataloget eller i ud-kast til vandplan for Limfjorden, til trods for de mange store gevinster vedretablering. Vil ministeren på den baggrund redegøre for effekten af at ud-lægge få km2 stenrev i eksempelvis Limfjorden, herunder effekten for fau-na, vandkvaliteten og potentialet i forhold til at erstatte en væsentlig del afreduktionsbehovet for kvælstof, jf. rapporten ”Stenrev i Limfjorden: Fra na-turgenopretning til supplerende virkemiddel”, som By og Landskabsstyrel-sen udgav i januar 2009?”Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for By- og Landskabsstyrelsen, som har oplystfølgende, hvor til jeg kan henholde mig:”Effekten af et genoprettet stenrev vil være afhængig af de specifikke øko-logiske forhold i det pågældende område. Den rapport, som spørgeren hen-viser til, er udarbejdet af DHI og Danmarks Miljøundersøgelser for By- oglandskabsstyrelsen. Rapporten forholder sig specifikt til de mulige økologi-ske effekter af genopretning af stenrev i Limfjorden.Der er tale om modelberegninger og dermed en teoretisk belysning af muli-ge effekter af et virkemiddel, der kan supplere den øvrige indsats for at re-ducere kvælstofudledningerne til Limfjorden for at opnå god miljøtilstand ifjorden. Fokus i projektet er den kvælstofpulje, der frigives fra sedimentet ifjorden under iltsvind.Danmarks Miljøundersøgelser og DHI har, på grundlag af detaljerede mo-delberegninger og vurderinger af de økologiske effekter i rapporten, vurde-ret, at genetablering af den hårde bund kan anvendes til forbedring af deøkologiske forhold i fjorden. Modelberegningerne viser, at etablering af etsådant stenrev kan gøre fjorden mere robust overfor iltsvind.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Rapporten vurderer, at den tangskov, der vil opstå på et genetableret sten-rev på 2 km2vil kunne mindske risikoen for iltsvind i stille somre ved at pro-ducere ilt og derved fastholde kvælstoffet i sedimentet. Denne effekt på ilt-forholdene svarer til den effekt, der vil kunne opnås ved en reduktion i til-førslerne fra land på 800-1.000 tons kvælstof. Forudsætningen er dog, atlyset er i stand til at trænge ned gennem vandet, da tangskoven ellers ikkekan producere ilt.Effekten af et genoprettet stenrev i Limfjorden vil desuden være afhængigaf, at der ikke fortsat fjernes sten fra vandområdet fx gennem muslinge-skrab.Rapporten vurderer, at et projekt til etablering af 2 km2stenbund i Limfjor-den formenligt vil koste mellem 100 og 300 mio. kr. afhængig af materialerog konstruktionen af revet. Det vil ikke være muligt at etablere et mindre revfor at afprøve de vurderede, mulige effekter af kvælstofbinding i pilotskala.Rapportens beregninger er gennemført for de centrale dele af Limfjorden.Der er ikke gennemført tilsvarende beregninger for andre farvande.”
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2