Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
808723_0001.png
808723_0002.png
808723_0003.png
STATSMINISTERIETDato:J.nr.:Sagsbeh.:5002-7HEK
Notat om statsministerens besvarelse af samråds-spørgsmål AW og AX fra Folketingets Miljø- og Plan-lægningsudvalg tirsdag den 23. februar 2010 omCOP-formandskabets fremadrettede aktiviteter.
Statsministeren anførte ved besvarelsen af samrådsspørgs-målene bl.a.:Vores målsætning for COP15 var ”én aftale, to formål”. Viønskede en aftale, der havde umiddelbar virkning på klima-forandringerne, og som samtidig udstak retningslinier for devidere klimaforhandlinger om et juridisk bindende instru-ment. Copenhagen Accord skal ses i den optik.Som jeg sluttede af med at sige under besvarelsen af de fore-gående samrådsspørgsmål, så er realiteten den, at over 100lande har associeret sig eller indmeldt reduktionsmål ellerreduktionstiltag til Copenhagen Accord.Hvor mange umiddelbart efter klimatopmødet havde travltmed at fremstille Copenhagen Accord som en parentes udenvidere betydning, har det altså nu vist sig, at den opfattessom et relevant og uomgængeligt bidrag til de videre for-handlinger. Omvendt vil jeg heller ikke skjule, at der fortsater store udfordringer.Netop derfor er det vigtigt, at vi nu ser fremad og påbegyn-der operationaliseringen af Copenhagen Accord.Jeg har siden afslutningen på COP15 været i tæt dialog medFN’s generalsekretær. I første omgang for at sikre tilslutning
og opbakning til og operationalisering af Copenhagen Ac-cord. Dernæst for at drøfte, hvorledes Copenhagen Accordkan bidrage konstruktivt til UNFCCC-forhandlingerne.Vi arbejder især på at iværksætte finansieringsdelen af Co-penhagen Accord. Opstartsfinansiering var som bekendt enaf de nyskabelser, vi fik introduceret med Copenhagen Ac-cord. Og som samtidig skabte perspektiver om, at vi medøjeblikkelig virkning vil kunne accelerere kampen mod kli-maforandringerne i de fattigste lande og i de mest udsatte ø-stater. Her er der mulighed for hurtig handling. Ligeledes harFN’s generalsekretær i sidste uge lanceret et højniveaupanelom finansiering, der også skal bidrage til fremskridt mht. op-startsfinansiering. Det er derfor også et element, vi forsøgerat fremme i forhold til vores partnere i EU.Men det er klart, at vi også gerne ser, at de indmeldte reduk-tionsmål og reduktionsindsatser indgår i de videre forhand-linger frem mod COP16. Der skal også tages fat på det cen-trale spørgsmål om måling, rapportering og verifikation. Deter vi i nær dialog med vore partnere om.Danmark har COP-formandskabet frem til COP16 i novem-ber. Det er en opgave, vi tager alvorligt, og en rolle, som viagter at leve fuldt ud op til. Det er bl.a. også grunden til, at visammen med sekretariatet tog initiativ til at indkalde Bu-reauet i starten af februar for at drøfte, hvordan vi hurtigstmuligt får gang i de internationale klimaforhandlinger igen. Igår blev det så besluttet på et møde i Bureauet, at der holdeset ekstra forhandlingsmøde fra den 9. - 11. april i Bonn. Fo-kus vil være tilrettelæggelse af arbejdsprogrammerne for2010.Regeringen er også i tæt dialog med Mexico. Og vi vil isamarbejde med Mexico arbejde på at fremme de internatio-nale klimaforhandlinger. Men selvom det er Danmark, derformelt er COP-formand, så er det Mexico, der helt i over-ensstemmelse med traditionen, bliver hovedrolleindehaver iforberedelsen af COP16.
2
Mexico er stærkt forpligtet i forhold til sit kommende COP-formandskab. De er godt i gang med det nødvendige benar-bejde, som er en forudsætning for et succesfuldt møde i Can-cun sidst på året. Fra dansk side støtter vi disse bestræbelserog hjælper til, hvor vi kan.Men der er ingen tvivl om, at der venter Mexico en svær op-gave. Det kommende år vil vise, hvor langt det globale ambi-tionsniveau rækker. Det sidste ord er derfor langt fra sagt idenne sag. Og jeg bliver nødt til at sige til de mere utålmodi-ge sjæle: Det at Danmark er formand for COP’en, betyderikke, at vi bare kan gøre, som vi synes. Skal der indkaldes tilekstra møder og tages særlige initiativer for at få gang i foreksempel klimafinanseringen, kræver det opslutning fra allesider i FN-forhandlingsprocessen. Vi kan tage initiativer, ogdet gør vi. Men vi skal have alle med.Det betyder også, at der formentlig vil blive rig lejlighed tilfortsat at følge udviklingen her i Folketinget. Regeringenstiller også fremover gerne op til samråd som i dag. Og vilnaturligvis også i forbindelse med, at EU fastlægger sit man-dat til de internationale klimaforhandlinger, forelægge sitforhandlingsoplæg i Folketinget i overensstemmelse med desædvanlige procedurer.
3