Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
809644_0001.png
809644_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. AAR 001-2-10Den 5. marts 2010
Folketingsmedlem Steen Gade (SF) har den 19. februar 2010 stillet følgen-de spørgsmål nr. 444 (alm.del), som hermed besvares.

Spørgsmål 444

Vil ministeren sikre objektivitet og forhindre spekulationer om fusk i sagenom udvidelsen af gaslageret ved Lille Torup ved at sørge for, at det ikke eransøgers eget valg af saltboreprøve, der ligger til grund for vurderingen,men derimod repræsentative og uvildigt udvalgte saltboreprøver?

Svar

Miljøcenter Århus behandler en ansøgning fra Energinet.dk om vedligehol-delse og udvidelse af Naturgaslager Ll. Torup. Ansøgningen behandles ihenhold til miljøbeskyttelsesloven og planloven (VVM). Projektet er VVM-pligtigt, da naturgaslageret er omfattet af risikoreglerne.Der er udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, VVM-redegørelse, risi-kovurdering, udledningstilladelse og udkast til miljøgodkendelse for hele detansøgte projekt. Forslaget er i øjeblikket i offentlig høring frem til den 24.marts 2010. Der er afholdt offentligt møde om kommuneplantillægget den 3.februar 2010.Der er ansøgt om genudskylning af de eksisterende 7 kaverner i salthor-sten. Ansøgningen omfatter desuden etablering af 9 nye kaverner over en25 års periode.Både vedligeholdelse og nyetablering foregår ved, at der ledes vand fraLimfjorden (Hjarbæk Fjord) ned i undergrunden, hvor vandet opløser saltet,og derefter ledes vand og salt ud i Limfjorden (Lovns Bredning). Inden ud-ledningen fortyndes skyllevandet med opblanding af ferskere vand fra Hjar-bæk Fjord.Der findes sporstoffer i form af tungmetaller i det udskyllede salt. Tungme-tallerne stammer fra den oprindelige dannelse af saltet, som skete for ca.250 mio. år siden. Saltet er som følge af overliggende tryk blevet skudt op ien salthorst. Salthorstens geologiske sammensætning varierer, da dannel-sen er sket over en meget lang årrække, og da de geologiske påvirkningerhar blandet de enkelte lag i horsten.PDF-net har den 18. februar 2010 bragt artiklen ”Saltprøver til VVM udvalgtaf Energinet.dk”. Af artiklen fremgår, at saltboreprøver, der ligger til grund
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
for en vurdering af salthorstens sammensætning af grundstoffer, er udvalgtaf Energinet.dk selv.Det er korrekt, at Energinet.dk har leveret datamaterialet, der ligger til grundfor en vurdering af salthorstens sammensætning. Det er normal procedure,at ansøger leverer datagrundlaget for behandling af en ansøgning.Miljømyndigheden forholder sig til det modtagne materiale ved at gennemgådet kritisk, hvilket også er sket i det aktuelle tilfælde. Det modtagne materia-le har udover de omtalte saltboreprøver også omfattet prøver af bundvandfra de eksisterende kaverner og referencemateriale fra udenlandske salt-horste.Myndigheden har efter gennemgang af datamaterialet fundet, at det harkunnet danne grundlag for den videre sagsbehandling.Der er i udkastet til afgørelse, som indgår i det materiale, der er i offentlighøring, fastsat vilkår om et omfattende måleprogram, som blandt andet skalgodtgøre, om forudsætningerne om salthorstens forventede sammensæt-ning holder, hvis projektet måtte blive realiseret som ansøgt.
Karen Ellemann
Sven Koefoed-Hansen
2