Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Notat til Skov- og Naturstyrelsen
NOTAT
DanmarksMiljøundersøgelserAarhus UniversitetAfdeling forVildtbiologi og Biodiversitet
Vedr. anvendelse af stopriste/spærreanordninger i fiskered-skaber for at undgå drukning af odder i ruser mv.Af Morten Elmeros og Bjarne Søgaard
Sags nr.: DMU-52-00001Ref.: elm/bjs20. juni 2008
BaggrundI forbindelse med et spørgsmål om stopriste i ruser i saltvand i § 7 Udvalget(Fødevareministerens rådgivende udvalg for rekreativt fiskeri) har Skov- og Na-turstyrelsen bedt DMU om at kommentere på problemet med rusedruknede od-dere og brugen af stopriste – og i den forbindelse blandt andet svare på følgen-de spørgsmål:1. Hvad har effekten af stopriste været for odderbestanden i DK?2. Hvad vil der ske hvis stopristene fjernes for saltvandsområder, hvor an-vendelse i dag er påbudt?3. Er der problemer med stopristene i forhold til fangst af ål, ørred eller andrefisk i saltvand?4. Hvordan vil en fjernelse af stopriste i saltvand påvirke odderens status(gunstig/ugunstig) i Natura 2000 områder - hhv. i forhold til odderen sombilag II art og bilag IV art.?
LovgivningPåbud om anvendelse af stopriste eller spærrenet fremgår af bekendtgørelsenr. 674 af 8. juli 1996 om stoprist eller spærrenet i fiskeredskaber i visse saltevande og af bekendtgørelse nr. 1336 af 15. december 2004 om rekreativt fiskerii salt- og ferskvand samt redskabsfiskeri mv. i ferskvand. I saltvand omfatterpåbudet bl.a. Limfjorden vest for Limfjordsbroen, Stadil og Vest Stadil fjorde ogden østlige del af Ringkøbing Fjord (500 m zone) samt den inderste del af Ran-ders Fjord og den inderste del af Mariager Fjord. Afgrænsningen af områderneafspejler odderens udbredelse i Jylland frem til 1996.Af erhvervsmæssige hensyn er der i de nævnte områder mulighed for at givedispensation til fiskeri uden stoprist, hvis rusehovedet står på større vanddybderend 3 m, ligesom der i øvrigt kan gives dispensation, hvis redskabet er indrettet,så der altid er et øvre frit luftrum i redskabet på minimum 25 cm.
Frederiksborgvej 399Postboks 3584000 RoskildeTlf.: 4630 1200Fax: 4630 1114
Spørgsmål 1Rusedruknede odder udgjorde tidligere en stor andel af de dødfundne oddere,der blev indleveret. Rusedrukning vurderes at have været en af de væsentligstemenneskeskabte dødsårsager hos oddere i Danmark. Der indleveres stadig ru-sedruknede oddere, mens antallet af trafikdræbte oddere formentlig er stegetsom følge af bestandsfremgangen af odder.
Vejlsøvej 25Postboks 3148600 SilkeborgTlf.: 8920 1400Fax: 8920 1414
KaløGrenåvej 148410 RøndeTlf.: 8920 1700Fax: 8920 1514EAN-nr.: 5798000867000SE/CVR-nr. 10-85-93-87[email protected]www.dmu.dk
1/3
Notat til Skov- og Naturstyrelsen
Antallet af oddere, der er fundet døde uden nærmere angivelse af dødsårsag, er også steget væsent-ligt i de seneste år. Det er svært at afgøre om disse oddere er druknet eller er død af andre årsager.Vurdering:
Det vurderes at reduktionen i uforsætlige drab af oddere ved anvendelse af stopri-ste/spærrenet i ruser har haft en væsentlig positiv effekt for odderbestandens gunstige udvikling i Jyl-land.
Spørgsmål 2Problemet med rusedruknede oddere er ikke forsvundet efter indførelsen af påbud om anvendelse afstopriste/spærrenet i ruser i ferskvande og i visse salte vande. Der indleveres fortsat rusedruknedeoddere. De uforsætlige drab af oddere ved drukning siden 1996 er sket i ruser i områder med og udenpåbud samt i ruser, hvor der er givet dispensation af erhvervsmæssige grunde. De rusedruknede od-dere stammer både fra ferskvandsområder og fra saltvandsområder. Fra saltvandsområderne er derindleveret rusedruknede oddere både inden for det område, hvor der er påbud om anvendelse af stop-rist/spærrenet i ruser (Grund Fjord i Randers Fjord), og fra områder hvor der ikke er påbud om anven-delse af stoprist/spærrenet i ruser (Mariager Fjord lige øst for Hadsund og vestsiden af RingkøbingFjord). I et par tilfælde er der fundet to druknede oddere i samme ruse. Da odderen har en lav be-standstæthed og en langsom reproduktion, kan tabet af selv få individer, især voksne hunner, havestor betydning for bestandens bevaringsstatus.Vurdering:
Hvis påbudet om anvendelse af stopriste/spærrenet i de udvalgte saltvandsområder op-hæves, må der forventes at ske en stigning i antallet af uforsætlige drab på odder ved rusedrukning.
Spørgsmål 3Flere undersøgelser har belyst effekten af stopriste/spærrenet på fangsten af fisk (1/2/3/4/5). Generelter der ikke påvist en reduktion i fangsten af ål mens fangsten af andre fisk reduceres ved anvendelseaf stopriste/spærrenet i ruser i saltvande eller stillestående ferskvande. I en af undersøgelserne vurde-rede enkelte fiskere (3 ud af 39) dog at fangsten af ål bliver mindre (4). En anden undersøgelse fandtat fangsten af ål over mindstemålet i forhold til ruser uden spærreanordninger var større i ruser medspærrenet, mens fangsten af ål over mindstemålet var mindre i ruser med stopriste (5). Røgtetidenændredes generelt ikke ved anvendelse af stoprist/spærrenet. Hvis der var tildrivende bundvegetationvar røgtetiden størst i ruser uden spærreordninger.Ved én undersøgelse i strømmende ferskvand blev der registreret en signifikant reduktion i fangsten afål (både store og ’undermålere’) og ørredfisk (3). Der blev dog stadig fanget laks over 60 cm. Denneundersøgelse adskilte sig fra de øvrige ved at være udført i et strømmende vandløb, og resultatet kansåledes ikke overføres til saltvandsområder.Vurdering:
Undersøgelserne af effekten af stopriste/spærrenet har ikke påvist en generel reduktion ifangsten af ål over mindstemålene i saltvande eller stillestående ferskvande. Undersøgelserne har re-gistreret en reduktion i fangsten af andre arter som ørredfisk, skaller, brasen, gedder og lign.
2/3
Notat til Skov- og Naturstyrelsen
Spørgsmål 4Overvågning af odderens udbredelse i 2004 har vist, at odderen i Jylland har spredt sig helt ned til dendansk-tyske grænse (6), og undersøgelser i 2006 har dokumenteret, at der fortsat findes en lille be-stand af odder på Vestsjælland (7).Danmark har i 2007 afrapporteret bevaringsstatus for arter og naturtyper omfattet af EF-Habitatdirek-tivets bilag til EU (Artikel 17). I den atlantiske biogeografiske region (Jylland vest for israndslinien) erstatus vurderet som gunstig, mens den i den kontinentale region (øvrige del af Danmark) er vurderetsom ugunstig. Der er ikke foretaget en særskilt vurdering af bevaringsstatus inden for den del af Natu-ra 2000 netværket, hvor odder indgår i udpegningsgrundlaget (bilag II).Vurdering:
Under henvisning til svarene på spørgsmål 1 og 2 vurderes fjernelse af stopriste i saltvandat ville have en negativ indflydelse på odderens bevaringsstatus generelt i de biogeografiske regioner(bilag IV), herunder også specifikt i de Natura 2000 områder (bilag II), som omfatter salte vande medpåbud om anvendelse af stopriste mv.For arter omfattet af Habitatdirektivets bilag IV gælder, at medlemsstaterne træffer de nødvendige for-anstaltninger til at indføre en streng beskyttelsesordning for disse arter, herunder at uforsætlig ind-fangning eller drab ikke får en væsentlig negativ virkning for de pågældende dyrearter. På baggrundaf, at odderens bevaringsstatus er ugunstig i Østdanmark, vurderes et manglende påbud om stopristemv. som negativ i forhold til at ”genoprette” bevaringsstatus for odder i den kontinentale region.
Referencer1. Berg, S. 1993. Spærrenet i kasteruser - effekt på fangst af ål. – Danmarks Fiskeriundersøgelser,Silkeborg.2. Jefferies, D.J., Cripps, S.J., Gorrod, L.A., Harrison, B., Johnstone, J.S., Potter, E.C.E., Weir, V.1988. The effects of otter guards on the fishing efficiency of eel fyke nets. The Vincent WildlifeTrust, London.3. Koed, A. & Dieperink, C. 1999. Otter guards in river fyke-net fisheries: effects on catches of eelsand salmonids. - Fish. Manag. Ecol. 6, 63-69.4. Madsen, A.B. 1986. Oddere og Åleruser. - Rapport fra Projekt Odder, Frederiksberg.5. Pedersen, M.I. & Koed, A. 1995. Stoprist og stopnet i kasteruser: tidsforbrug ved røgtning og effektpå fangst af ål. – Danmarks Fiskeriundersøgelser, Silkeborg.6. Søgaard, B., Madsen, A.B., Elmeros, M. & Hammershøj, M. 2004. Den danske bestand af odderer i fremgang. -http://www.dmu.dk/Dyr_planter/Dyr/Oddere/7. Elmeros, M., Andersen, L.W., Søgaard, B. & Madsen, A.B. 2007. Odderen lever stadig på Sjæl-land. -http://www.dmu.dk/Udgivelser/DMUNyt/2007/15/odder.htm
3/3