Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
809423_0001.png
809423_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-601-00163Den 5. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 10. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 414 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål nr. 414 (alm. del)

Stoffet decaBDE er ikke den eneste bromerede flammehæmmer. Organiskehalogenforbindelser (stoffer med klor, brom eller flour) har historisk givettalrige ubehagelige overraskelser for sundhed og miljø. Vil ministeren f.eks.med udgangspunkt i B 49 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod ogafvikling af brugen af bromerede flammehæmmere 2004-05 (1. samling)give en status for forurening med og regulering af bromerede flammehæm-mere? Og vil ministeren i den forbindelse oplyse, hvordan regeringen arbej-der for en bedre regulering, herunder forbud af bromerede flammehæmme-re i Danmark, EU og globalt?

Svar

Miljøstyrelsen oplyser at: ”Der findes over 70 bromerede flammehæmmerepå markedet, hvoraf de mest anvendte er eller har været HBCDD, TBBPAog polybromerede difenylethere (PBDE).Af de tre kommercielle PBDE’er er de to helt forbudt i Europa (penta-BDEog octa-BDE), mens den tredje (deca-BDE) er forbudt i elektroniske ogelektriske artikler. Frankrig har tilkendegivet, at de overvejer at udarbejdebegrænsningsforslag vedr. de resterende anvendelser af deca-BDE. Derhenvises i øvrigt til svar på FMPU spørgsmål nr. 413 (alm. del).HBCDD er på REACH’s kandidatliste til godkendelseslisten. Kommer stoffetpå godkendelseslisten, vil det betyde, at virksomhederne fremover skal sø-ge om at få godkendelse til at anvende stoffet i EU. En eventuel godkendel-se vil være tidsbegrænset og bl.a. afhængig af, om der findes egnede alter-nativer. At HBCDD allerede er på kandidatlisten, er et klart signal om, atstoffet anses for at være særligt problematisk. Det udløser desuden kravom, at leverandøren skal informere om et indhold i artikler på mere end 0,1%.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
TBBPA er ikke reguleret i dag. EU's risikovurdering af TBBPA konkluderer,at der kun er risiko i miljøet i forbindelse med stoffets anvendelse i fremstil-lingen af den såkaldte ABS-plast. Denne risiko kan dog nedbringes ved lo-kale foranstaltninger på produktionsstederne. Vurderingen viser desuden, atder er der tvivl om nedbrydningsprodukternes skæbne i miljøet.Danmark har i forbindelse med den igangværende revision af RoHS direkti-vet vurderet, at der ikke på nuværende tidspunkt er videnskabeligt grundlagfor at foreslå regulering af TBBPA i elektriske og elektroniske produkter.Viden om de resterende bromerede flammehæmmere er forholdsvis be-grænset, men den viden, der skal fremlægges af bl.a. producenter i forbin-delse med registrering af stofferne under REACH, vil bidrage væsentligt iforhold til at udfylde de huller, der er i dag omkring de mulige risici.”Jeg kan oplyse, at Danmark i den forbindelse vil følge udviklingen nøje medtilvejebringelse af data for at vurdere, om de anvendte bromerede flamme-hæmmere udgør et sundheds- eller miljømæssigt problem.
Karen Ellemann/ Anne-Marie Rasmussen
2