Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
809418_0001.png
809418_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-601-00163Den 5. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 10. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 413 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål nr. 413 (alm. del)

Den bromerere flammehæmmer decaBDE er bl.a. mistænkt for at værehormonforstyrrende. Stoffet er hidtil brugt i elektronik men er nu, viaROHS-direktivet, forbudt i elektronik i EU. Det kan imidlertid stadig findes if.eks. tekstiler og andre produkter. Vil ministeren foreslå, at decaBDE sæt-tes på EU’s kandidatliste eller – endnu bedre – arbejde for et forbud i EU?

Svar

Miljøstyrelsen oplyser at: ”Deca-BDE er et af de stoffer, som Danmark harhaft stor fokus på. Det var blandt andet derfor, at Danmark i 2006 lagde sagan ved EU-domstolen mod Kommissionen, da Kommissionen ville tilladebrugen i elektriske og elektroniske produkter – en sag som Danmark vandt i2008.Anvendelse af deca-BDE i elektriske og elektroniske produkter er klart detstørste på globalt plan. Danmark undersøgte i 2006 en lang række artiklerudover elektriske og elektroniske produkter for indhold af deca-BDE. Resultatet var, at deca-BDE kun kunne konstateres i visse importere-de telte, biler og krympeflex. Resultaterne er dog behæftet med en vis usik-kerhed på grund af lav svarprocent fra importører samt generel usikkerhed iforhold til, hvad de importerede artikler indeholder. Anvendelsen i danskindustri var yderst beskeden og relateret til enkeltstående specialordrer tileksport.UK har sammen med Frankrig udarbejdet en EU-risikovurdering. Denne erløbende blevet justeret i forbindelse med nye data omkring håndtering ogudledning hos producenterne samt i forbindelse med nye data om nedbryd-ningsprodukter.UK har netop fremlagt en revideret konklusion med hensyn til nedbrydnin-gen af deca-BDE til andre forbindelser. Det konkluderes, at fund af proble-matiske nedbrydningsprodukter i miljøet kan stamme fra emissioner af de-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
ca-BDE. UK har oplyst, at den videnskabelige komite i marts vil kommemed en vurdering af behovet for yderligere regulering.Frankrig har tilkendegivet, at de på den baggrund vil udarbejde et begræns-ningsforslag under den europæiske kemikalieregulering REACH (et såkaldtAnnex 15 dossier).”Jeg er således enig i, at decaBDE er et problematisk stof, men jeg vurderer,at det vil være rimeligt at afvente Frankrigs udspil om et begrænsningsfor-slag på europæisk plan, før vi overvejer at gå videre fra dansk side.
Karen Ellemann
/ Anne-Marie Rasmussen
2