Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Ministeren
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 9. februar 2010 stillet mig følgendespørgsmål 408 alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeghermed skal besvare.Spørgsmål 408:
Vil ministeren oplyse, hvilken konkret fordelingsnøgle Danmark arbejder for, hvisEU øger sin klimamålsætning fra 20 pct. til 30 pct.? Vil ministeren herunderredegøre for begrundelsen herfor?Svar:
Idet besvarelsen tager udgangspunkt i, at der med ovenstående spørges til den in-terne fordeling i EU af den ekstra reduktionsbyrde mellem hhv. kvotebelagte sektorer(ETS) og ikke-kvotebelagte sektorer (non-ETS), samt fordelingen af den ekstra re-duktion i non-ETS mellem medlemslande, kan følgende oplyses:Ifm. forhandlingerne om klima- og energipakken forud for vedtagelsen på møde i DetEuropæiske Råd i december 2008 arbejdede regeringen for at opnå enighed om deninterne EU byrdefordeling, hvis EU ifm. en international aftale øger reduktionsmålet.Det var dog ikke muligt at opnå enighed herom i EU.Det fremgår af såvel EU's kvotedirektiv som af beslutningen om landenes reduktions-indsats i de ikke-kvotebelagte sektorer, at hvis EU ifm. en international klimaaftaleforøger reduktionsindsatsen udover 20%, skal EU Kommissionen fremlægge et for-slag om, hvorledes den ekstra reduktionsindsats fra 20% til 30% skal fordeles påhhv. ETS og non-ETS. For ETS vil dette betyde en reduktion af kvotetildelingen. Fornon-ETS vil landenes reduktionsmålsætninger blive strammet. Der kan tillige vedta-ges regler om medregning af optag af CO2 i jorde og skove i reduktionen i non-ETS,og der kan vedtages ekstra adgang for kvotebelagte anlæg og landenes adgang til atanvende klimakreditter. Det Europæiske Råd har, i rådskonklusioner forud forCOP15, konkluderet, at der forventes at opstå overskydende landekvoter i perioden2008-12, og at dette spørgsmål skal addresseres, uden at der sker forskelsbehand-ling på europæiske og ikke-europæiske lande, og således at håndteringen af deoverskydende landekvoter ikke påvirker en Københavnsaftales miljømæssige integri-tet.
J nr. 1002-0130
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Der foregår ikke aktuelt diskussioner i EU om hvordan den ekstra reduktionsbyrdekan fordeles internt i EU, hvorfor regeringen ikke p.t. arbejder for en bestemt forde-lingsnøgle.
Med venlig hilsen
Lykke Friis