Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
802359_0001.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 9. februar 2010 stillet mig følgendespørgsmål nr. 406 alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 406:

”Vil ministeren redegøre for Danmarks konkrete planer for den kortsigtede klimafi-nansiering jvf. EU's beslutning om at anvende 7,2 mia. Euro i perioden 2010 12? Vilministeren herunder oplyse, hvilke institutioner, der vil have ansvaret for administrati-onen og formidlingen af pengene, eller om det vil være de enkelte lande, der hverisær håndterer egne bidrag?”

Svar:

Det Europæiske Råd besluttede i december 2009, at EU er klar til at bidrage med 2,4mia. Euro årligt i opstartsfinansiering i perioden 2010-2012. Det spanske EU-formandskab lægger nu op til at samle informationer om de enkelte medlemsstatersbidrag til opstartsfinansieringen.I Københavneraftalen præciseres det, at der skal tilvejebringes opstartsfinansiering tilreduktioner (inklusiv skov), tilpasning, teknologiudvikling og -overførsel og kapaci-tetsudvikling. Regeringen planlægger at afsætte 1,2 mia. kr. for perioden 2010-2012som dansk bidrag til opstartsfinansiering. Regeringen arbejder for at operationalise-ring af opstartsfinansiering sker hurtigst muligt. I den kontekst arbejder Regeringenfor en balanceret støtte til de forskellige indsatsområder, herunder mellem redukti-ons- og tilpasningsaktiviter, samt at de fattigste og mest udsatte udviklingslande inkl.Afrika vil blive prioriteret. Regeringen overvejer desuden, hvorledes opstartsfinansie-ring konkret kan udmøntes, herunder hvorledes midlerne skal udmøntes gennem bi-laterale kanaler og multilaterale institutioner.
Ministeren
J nr. 1002-0130
Svaret er koordineret med Udenrigsministeriet.Med venlig hilsen
Lykke Friis