Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 8. februar 2010 stilletmig følgende spørgsmål 402 alm. del, stillet efter ønske fra Ida Auken (SF),som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål 402:
Vil ministeren – i forlængelse af, at ministeren netop har nedjusteretforventningerne til kulstofoptag i naturen som følge af forventede højeregennemsnitstemperaturer 2008-12 jf. ministeriets pressemeddelelse af 14.december 2009 - tage initiativ til, at reduktionskravene for næringsstoffer,forventningerne til naturlig rensning for N og P, udvaskning af næringsstoffer,frigivelse af drivhusgasser og andre temperaturfølsomme parametre i GrønVækst justeres i overensstemmelse hermed?Svar:
Energistyrelsens pressemeddelelse drejer sig om den opdaterede fremskrivning afde danske drivhusgasemissioner i perioden 2008-2012.Den store ændring i skovenes nettooptag skyldes ikke stigende temperaturer. Denskyldes derimod, at forudsætningerne om skov plantet før 1990, som var lagt tilgrund for de oprindelige vurderinger, viste sig at være overvurderet.Nettooptaget af CO2 i jorder påvirkes af temperaturerne, og der har derfor også i tid-ligere vurderinger været indlagt forventninger om, at klimaet i Danmark gradvist blivervarmere. Det forventede netto-optag i jorder er således fastholdt på de 1,7 mio. tonper år, der har været den centrale vurdering siden ophøret af EU's braklægningskrav.Samlet set blev der ikke lagt nye temperaturforventninger til grund for Kyoto-opgørelsen i december.Ressortansvaret for Grøn Vækst ligger i Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri, og jeg har derfor forelagt spørgsmålet om Grøn Vækst til By- ogLandskabsstyrelsen, der oplyser følgende:”Der er stadig usikkerhed om, hvilke konsekvenser de nævnte ændringer har forvandmiljøet, og hvor hurtigt de vil slå igennem. Tilpasning til stigende temperaturer eren langsigtet proces.
Dato: 3. marts 2010J.nr. 1002-0129
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
For så vidt angår de forslag til vand- og Natura 2000-planer, der skal gælde for peri-oden 2010-2015, er tidshorisonten kort sammenlignet med tidsskalaen på de forven-tede klimaeffekter. Klimaeffekterne har en længere tidshorisont. I forbindelse medden næste generation af vand- og naturplaner vil viden om klimaforandringernes be-tydning blive inddraget.”Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst følgende:”Klimaeksperter vurderer, at det fremtidige klima vil være varmere og om vinterenvådere. De forventede klimaændringer vil medføre ændrede dyrkningsmønstre ilandbruget. I et varmere klima vil flere kornafgrøder udvikle sig hurtigere, hvilket giveren længere periode i efteråret med bar jord og potentielt større risiko for kvælstofud-vaskning i vinterhalvåret. I Grøn Vækst vil der, som led i målsætning om at reducereudvaskningen af kvælstof med 19.000 tons, blive gennemført generelle såvel sommålrettede indsatser for at nedsætte udvaskningen af kvælstof.Det forventede fremtidige vådere vinterklima kan medføre, at det bliver vanskeligereat holde lavtliggende arealer i drift. Det er der også taget højde for i Grøn Vækst.Støtte til naturarealer, vådområder og ådale er blandt de virkemidler, der på sammetid reducerer miljøpåvirkningen, reducerer klimapåvirkningen og forbereder tilpasningtil fremtidige klimaændringer.”
Med venlig hilsen
Lykke Friis