Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
807601_0001.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 8. februar 2010 stillet mig føl-gende spørgsmål 395, alm. del, efter ønske fra Ida Auken (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 395

Dato; 3. marts 2010
”Er ministeren tilfreds med, at klimatilpasning kun indgår i en tredjedel af kommune-planerne, jf. svar på MPU alm. del - svar på 232?”

Svar:

Som det fremgår af svaret på MPU spørgsmål 232, er oplysningen om en tredjedel afkommunerne baseret på en foreløbig screening foretaget i november 2009. Scree-ningen viste, at klimatilpasning indgik i en tredjedel af de indtil da færdige forslag tileller vedtagne nye kommuneplaner.Tallet dækkede de kommuner, hvor klimatilpasning indgik i kommuneplanen medspecifikke beskrivelser af konsekvenser og tiltag. Flere kommuner har nu udarbejdetforslag til eller vedtaget nye kommuneplaner, og en opdateret optælling viser, at knaphalvdelen af kommunerne nu har inddraget klimatilpasning på denne måde i plan-lægningen.Herudover er der flere kommuner, der i kommuneplanen gør rede for, at der skal ta-ges højde for klimaforandringerne i planlægningen, og atter andre har udarbejdetsærlige planer f.eks. spildevandsplaner eller klimaplaner, hvor klimatilpasning indgår.En undersøgelse gennemført af KL’s nyhedsbrev Momentum fra oktober 2009 viste,at 65 % af kommunerne i undersøgelsen har planlagt specifikke investeringer i for-hold til spildevand og/eller overfladevand forårsaget af klimaproblematikker i dekommende år.Set i forhold til at klimatilpasning var et temmelig ukendt begreb for få år siden, synesjeg, det er tilfredsstillende, at så mange kommuner er kommet i gang. Videncentretfor klimatilpasning vil nu gennemføre en grundigere undersøgelse, der vil give et me-re sikkert billede af kommunernes indsats.
J.nr. 1002-0129
Med venlig hilsen
Lykke Friis