Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
807591_0001.png
807591_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 8. februar 2010 stillet mig føl-gende spørgsmål 393, alm. del, efter ønske fra Ida Auken (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 393

”Mener ministeren, at det fortsat er hensigtsmæssigt at tillade byggeri i Kote 1, tiltrods for, at byggeriet kan blive ramt af konsekvenser af klimaforandringer i form afoversvømmelser efter stigende grundvand indenfor byggeriets levetid?”

Svar:

Jeg synes ikke, det er hensigtsmæssigt at tillade byggeri i oversvømmelsestruedeområder. Men om et område er oversvømmelsestruet afhænger ikke kun af hvilkenkote, det ligger i. Det afhænger også af, hvor højt grundvandsspejlet er det pågæl-dende sted, og om stedet er beskyttet af diger. Det har betydning, hvordan afstrøm-ningsforholdene er på overfladen, og hvordan kloakeringen er. Nogle områder i kote1 er derfor ikke oversvømmelsestruede. Andre områder er oversvømmelsestruede,selv om de ligger i kote 2.Det er derfor vigtigt, at kommunerne gør sig klart, hvor de oversvømmelsestruedeområder er. Vi arbejder på at kunne hjælpe dem med denne kortlægning med værk-tøjer på klimatilpasningsportalen, men den nøjagtige lokale sårbarhedskortlægningkan kommunerne kun lave selv.Når områderne er kortlagt, vil næste skridt være at undgå at udlægge arealer til be-byggelse her. Jeg har derfor spurgt Miljøministeren, om kommunerne gennem plan-loven har redskaberne til at forhindre dette. Miljøministeren har svaret følgende:”Det er kommunerne, der har ansvaret for at udarbejde en kommuneplan med mål ogretningslinjer for udviklingen i byerne og det åbne land. Kommunen kan med sin plan-lægning skabe rammerne for udmøntningen af planlægningen, men kommunen kanikke sikre gennemførelsen af planlægningen, da der ikke er handlepligt forbundetmed planlægningen.Af de statslige udmeldinger i henhold til planloven fremgår, at med hensyn til over-svømmelser og/eller stigende grundvand skal kommuneplanen indeholde retningslin-jer for friholdelse af arealer for ny bebyggelse eller etablering af foranstaltninger til
Dato: 3. marts 2010J.nr. 1002-0129
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
sikring mod oversvømmelse, når arealet er i væsentlig risiko for oversvømmelse fravandløb, søer, havet, fjorde eller andre dele af søterritoriet.Det er herefter op til kommunerne som planmyndighed inden for de rammer, somplanloven udstikker, at planlægge for en i forhold til oversvømmelser mv. hensigts-mæssig placering af bebyggelser.”
Med venlig hilsen
Lykke Friis