Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
806942_0001.png
806942_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-106-00599Den 1. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 12. januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 247 (alm. del), som hermed besvares ende-ligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 247 (alm. del)Ministeren omtaler i svaret ikke miljøskadelovens regler. Vil ministeren op-lyse, om et husdyrbrug kan holdes ansvarlig for genopretning af miljøet eftermiljøskadeloven, hvis der sker skade på Natura 2000 områders gunstigebevaringsstatus?SvarSvaret er givet under forudsætning af, at der er tale om en skade på natursom defineret i miljøskadelovens § 7:§ 7.Ved en miljøskade på beskyttede arter eller internationale naturbeskyttelsesområder for-stås i denne lov en skade, som medfører en betydelig negativ påvirkning af opnåelse eller opret-holdelse af en gunstig bevaringsstatus for sådanne arter og områder. Påvirkningen vurderes iforhold til den hidtidige tilstand, jf. § 16 og regler fastsat efter § 18.Stk. 2.Skade, der er en følge af en tidligere identificeret negativ påvirkning på grund af hand-linger omfattet af en plan eller et projekt, som er udtrykkelig godkendt af en myndighed eftervurderinger som krævet i artikel 6, stk. 3, eller artikel 16 i Rådets direktiv om bevaring af naturty-per samt vilde dyr og planter eller artikel 9 i Rådets direktiv om beskyttelse af vilde fugle, ansesikke som en miljøskade på beskyttede arter eller internationale naturbeskyttelsesområder.Stk. 3.Skade på en beskyttet art, der er forvoldt ved en emission eller begivenhed, som findersted efter den 1. juli 2008, når den følger af en bestemt aktivitet, som har fundet sted forud forartens optagelse på fortegnelsen over beskyttede arter, jf. bekendtgørelse om udpegning ogadministration af internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse arter, anses ikkesom en miljøskade på beskyttede arter eller internationale naturbeskyttelsesområder.Stk. 4.Skade på et internationalt naturbeskyttelsesområde, der er forvoldt ved en emission el-ler begivenhed, som finder sted efter den 1. juli 2008, når den følger af en bestemt aktivitet, somhar fundet sted forud for områdets udpegning i medfør af miljømålsloven, anses ikke som enmiljøskade på beskyttede arter eller internationale naturbeskyttelsesområder.
For så vidt angår husdyrbrugs anvendelse af affaldsstoffer eller husdyrgød-ning til jordbrugsformål er ansvaret reguleret af husdyrgodkendelsesloven.For så vidt angår husdyrbrugs anvendelse af pesticider, biocider eller han-delsgødning til jordbrugsformål er ansvaret reguleret i miljøbeskyttelseslo-ven.I udgangspunktet gælder der efter de to love et ubetinget ansvar for miljø-skade eller overhængende fare for miljøskade. Det vil sige, at den ansvarli-ge for driften af et husdyrbrug (den, der driver eller kontrollerer den er-hvervsmæssige aktivitet) kan holdes ansvarlig for en miljøskade eller en
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
overhængende fare for en miljøskade, uanset hvordan skaden eller denoverhængende fare for skade er sket.Fordeling af ansvaret:Det ubetingede ansvar fordeles dog mellem brugeren og producenten/im-portøren, når miljøskaden eller den overhængende fare herfor er forårsagetved anvendelsen af visse produkter. Er de negative påvirkninger således enfølge af et husdyrbrugs anvendelse af affaldsstoffer eller husdyrgødning,pesticider eller handelsgødning til jordbrugsformål, kan der være tale omproducent/importøransvar.Brugeren (den, der driver eller kontrollerer den erhvervsmæssige aktivitet)bliver i disse tilfælde ansvarsfri, hvis brugeren kan godtgøre, at brugen var ioverensstemmelse med forskrifterne for brug, og at der ikke i øvrigt er ud-vist uforsvarlig adfærd i forbindelse hermed.Er brugeren ansvarsfri, vil producenten/importøren af affaldsstoffer ellerhusdyrgødning til jordbrugsformål blive ansvarlig, medmindre producen-ten/importøren kan godtgøre, at der ikke er en fejl ved produktet, og at derikke er udvist uforsvarlig adfærd ved produktionen eller importen.Er brugeren ansvarsfri vil producenten/importøren af pesticider, biocidereller handelsgødning til jordbrugsformål blive ansvarlig, uanset om der ertale om en fejl ved produktet eller eventuelt en udviklingsskade.Lempelse af ansvaret:Det ubetingede ansvar er endvidere lempet, således at den ansvarlige fordriften af et husdyrbrug (den, der driver eller kontrollerer den erhvervsmæs-sige aktivitet) ikke er ansvarlig, hvis en miljøskadefølger af efterkommelse af ufravigelige forskrifter,er forårsaget af tredjemand på trods af, at der var etableret passen-de sikkerhedsforanstaltningerellerer en følge af en udtrykkeligt tilladt påvirkning, dvs. en udtrykkeligttilladt emission eller begivenhed (fx indeholdt i en miljøgodkendelseefter miljøbeskyttelseslovens § 33), og der ikke er udvist uforsvarligadfærd.Det bemærkes, at lempelsen kun gælder en egentlig miljøskade og ikke enoverhængende fare for en miljøskade.
Karen Ellemann/ Jesper Olsen
2