Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
779983_0001.png
Miljø- og PlanlægningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalget har i et brev af 10. december 2009 stillet mig følgen-de spørgsmål 208 alm. del fremsat af Per Dalgaard (Dansk Folkeparti), som jeg her-med skal besvare.
21. december 2009

Spørgsmål nr. 208 alm. del

Hvilke overvejelser gør ministeren sig, efter at det i forbindelse med den såkaldteClimateGate-sag er kommet frem, at topfolk i FN's klimapanel har svindlet medog ødelagt afgørende data, der modsagde de på forhånd ønskede resultater?

Svar

Jeg har ikke grundlag for at gå nærmere ind i den konkrete sag, som i den senestemåned har givet anledning til presseomtale.Jeg har tillid til, at den videnskabelige verden selv har egne kontrolprocedurer, somsikrer, at de informationer, der indgår i videnskabelige publikationer, afspejler virke-ligheden. Mig bekendt er der ikke stillet afgørende tvivl ved det videnskabelige grund-lag for rapporterne fra FN’s Klimapanel (IPCC). Den seneste hovedrapport fra pane-let udgør derfor fortsat det væsentligste videnskabelige grundlag, som alle lande harbesluttet at anvende som basis for en ny klimaaftale. Dette skete på klimakonventio-nens 13. partsmøde på Bali i 2007.Sammenfatningen af hovedrapporten fra klimapanelets fjerde hovedrapport i 2007 ergodkendt af repræsentanter for såvel de involverede forskere som landenes regerin-ger. Der er således – gennem en lang og omstændelig, men velbeskrevet procedure– opnået konsensus om hvert eneste ord i sammenfatningen. Det er dog ikke ensbe-tydende med, at der er videnskabelig enighed om alle emnerne i de tre delrapporter,som udgør grundlaget for sammenfatningen. Hvor der er videnskabelig uenighed, erdette velbeskrevet, og teksten afspejler denne uenighed.
Med venlig hilsen
Lykke Friis