Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
783363_0001.png
783363_0002.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 13. januar 2010Sagsnr.: 3309/38184
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 10. december 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 206 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Leif Lahn Jensen (S).

Spørgsmål 206:

”Vil ministeren oplyse, hvad årsagen var til, at Fiskeridirektoratet gav hele 3 afslag tilMarifood ApS om tilladelse til opdrætsanlæg til muslinger i Knebel Vig?”

Svar:

Spørgsmålet er blevet forelagt for Fiskeridirektoratet, der har oplyst følgende, hvortiljeg kan henholde mig:”Fiskeridirektoratet meddelte den 9. januar 2009 en tilladelse til virksomheden MarifoodApS til etablering af et anlæg til opdræt af blåmuslinger i Knebel Vig.Der har i forbindelse med behandlingen af opdrætsansøgningen i Knebel Vig været taleom flere høringsrunder vedrørende forskellige positioner for placeringen afopdrætsanlægget.Det kan i forlængelse heraf oplyses, at det er almindeligt forekommende i forbindelsemed Fiskeridirektoratets behandling af sager om muslingeopdræt, at der sker enjustering i forhold til positioner for placering af anlæggene.Den foreliggende sag omfatter således ikke fornyede behandlinger af samme ansøgning,men forskellige ansøgninger fra samme virksomhed.Tilladelsen af 9. januar 2009 vedrører således også en position for anlæggets placering,der er forskellig fra den position, som virksomheden oprindeligt ansøgte om.Den 28. december 2007 ansøgte virksomheden om etablering af et anlæg til opdræt afblåmuslinger i Århus Bugt.
Opdrætsansøgningen blev, i overensstemmelse med Fiskeridirektoratets praksis forbehandling af ansøgninger om muslingeopdræt, sendt i høring hos de relevantemyndigheder og interessenter, bl.a. Miljøcenter Århus og Farvandsvæsenet.Det fremgik af høringssvaret fra Farvandsvæsenet, at en etablering af opdrætsanlæg medden ønskede placering ville være uforenelig med den eksisterende anvendelse afområdet, idet anlægget ville udgøre en fare for sejlads i området. Dette blev meddeltansøger.Ansøger forespurgte den 21. april 2008 Fiskeridirektoratet vedrørende en alternativplacering af anlægget i Knebel Vig. Det fremgik imidlertid, at der var ringe vanddybdepå den placering i Knebel Vig, som ansøgeren havde angivet, og direktoratet gjordeansøgeren opmærksom på dette.Virksomheden ansøgte i overensstemmelse hermed den 22. april 2008 om en nyplacering af anlægget i Knebel Vig længere fra kysten. Fiskeridirektoratet udsendteansøgningen med denne nye placering i en ny høring.På baggrund af de indkomne høringssvar vurderede Fiskeridirektoratet, at der med engeografisk justering var grundlag for at meddele tilladelse til opdræt af linemuslinger.På det grundlag og idet man fra direktoratets side samtidigt vurderede, at der var tagettilstrækkelig højde for de indvendinger, som var fremkommet under høringsprocessen,traf Fiskeridirektoratet i henhold til bekendtgørelse nr. 267 af 29. marts 2006 om opdrætaf muslinger m.m. i vandsøjlen, afgørelse om at meddele tilladelse til muslingeopdræt idet foreliggende tilfælde.Fiskeridirektoratet tilkendegav ved brev af 5. november 2008 til Syddjurs Kommune ogÅrhus Miljøcenter sin hensigt om at give tilladelse til etablering af opdrætsanlægget, ogdirektoratet meddelte den 26. november 2008 virksomheden Marifood ApS enforhåndsgodkendelse til etablering og drift af opdrætsanlægget i Knebel Vig.”
Eva Kjer Hansen
/Mette Selchau
2