Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
767416_0001.png
767416_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-733-00002Den 2. december 2009
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 5. november 2009stillet følgende spørgsmål nr. 139 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. nr.139 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvad dette flyveaske anvendes til, og hvordanman sikrer sig mod negative miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser iforbindelse med flyveaskens anvendelse i produktionen af f.eks. cementhos Portland i Aalborg og ved den efterfølgende anvendelse og/eller bort-skaffelse af disse produkter?

Svar

Flyveaske anvendes blandt andet i cementproduktionen. Miljømyndighedenfastsætter i sin miljøgodkendelse til cementfabrikken de nødvendige be-stemmelser til miljømæssigt sikker opbevaring og transport af flyveaske,herunder indfødning af materialet i cementovnen på virksomheden. Håndte-ring og opbevaring af flyveaske sker i dag i lukkede systemer internt påAalborg Portland, men da dette ikke er et krav fastsat i virksomhedens mil-jøgodkendelse, overvejer Miljøcenter Århus at fastsætte disse krav medvilkår i forbindelse med den igangværende revision af Aalborg Portlandssamlede miljøgodkendelser. Miljøbeskyttelsesloven regulerer ikke spørgs-målet om brugen af flyveaske til fremstilling af cement.Hvad angår selve brugsfasen af cement med indhold af flyveaske fra kulfy-rede kraftværker, hører dette under Erhvervs- og Byggestyrelsens ressort.Miljøstyrelsen har anmodet Erhvervs- og Byggestyrelsen om en udtalelseom de miljø- og sundhedsmæssige aspekter i forbindelse med brug af be-ton, som indeholder flyveaske fra kulfyrede kraftværker. Disse oplysningervil snarest muligt blive fremsendt til Miljø- og Planlægningsudvalget.Ifølge bekendtgørelse nr. 1480 af 12. december 2007 om genanvendelse afrestprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejde kan flyveaske fra kulfyre-de kraftværker og affaldsforbrændingsslagger, under nærmere bestemteforudsætninger, genanvendes som erstatning for primære råstoffer (sten oggrus). Ved genanvendelse spares ressourcer til primære råstoffer. For ennærmere beskrivelse af vilkårene for genanvendelsen henvises til besvarel-sen af spørgsmål nr. 150 (alm del). Jeg kan oplyse, at der i begyndelsen af
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
2010 forventes at blive foretaget en mindre justering af restproduktbekendt-gørelsens således, selen vil blive omfattet af bilag 4 i bekendtgørelsen. Detindebærer, at selen vil blive omfattet af analysekrav.Ifølge cirkulære om kommunale regulativer om sortering af bygge- og an-lægsaffald med henblik på genanvendelse kan udtjent beton genanvendessom erstatning for primære råstoffer. Genanvendelsen forudsætter, at beto-nen er ren. Det er med cirkulæret overladt til det kommunale skøn at præci-sere, hvornår byggeaffaldet kan betragtes som rent. Jeg kan oplyse, at der iden kommende affaldsstrategi 2009-12, del 2, vil være fokus på en bedrekvalitet i genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. I den forbindelse vilMiljøstyrelsen bl.a. iværksætte et udredningsarbejde, som bl.a. skal bely-ses, om der kan og skal stilles krav til, hvilke koncentrationer af forurenendestoffer i byggeaffald til genanvendelse, der er forenelige med et krav, om ataffaldet ikke kan udgøre en risiko for miljø- og sundhed.
Troels Lund Poulsen/ Anne-Marie Rasmussen
2