Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
841030_0001.png
841030_0002.png
841030_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
6. maj 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 96 (Alm. del), modtagelse af DRs kanaler iudlandet, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. april 2010. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Mogens Jensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr. 533390
Side 2

Spørgsmål nr. 96

(Alm. del), modtagelse af DRs kanaler i udlandetSkrivelse af 14. april 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. april 2010 fra Karsten Poulsen, jf.KUU alm. del – bilag 169.

Svar:

Jeg har bedt DR om at forhold sig til henvendelsen. DR har oplyst følgende, som jeghenholder mig til:”Grundlæggende er tilbuddet om at se indhold på DRs hjemmeside et supplerende til-bud til DRs terrestriske udsendelse (jordbaserede udsendelse), hvortil der alene er ind-købt begrænset båndbredde. I dag er det imidlertid ikke muligt via udenlandske IP-adresser at tilgå DRs livestreamede tv-kanaler, men det er muligt at se de programmer,som lægges ud på dr.dk, on demand.Det er muligt rent teknisk at etablere en løsning, der muliggør tilgang til DRs li-vestreamede tv-kanaler fra udenlandske IP-adresser. Løsningen vil kunne basere sig påbrugerlogin, dedikeret serverkapacitet samt en sikring mod, at flere logger sig på medsamme password. Det er vurderingen, at en sådan løsning skønsmæssigt ville beløbe sigtil ca. 3 mio. kr. i etableringsomkostninger og ca. 7 mio. kr. i årlige driftsudgifter. Dissedækker udgifter til øget trafik, netværksoperatører, udgifter til øget kundeservice mv.Hertil kommer udgifter til årsværk i forbindelse med administration af ordningen.Det er imidlertid ikke muligt at etablere en sådan løsning. Dette skyldes, at DR ikkehar og ikke vil kunne erhverve rettighederne til at livestreame DRs tv-kanaler uden fordet danske territorium. Dette er ligeledes årsagen til, at DRs live streaming af tv-kanaler er underlagt geo-blokering, dvs., at programmerne kun kan tilgås af personermed danske IP-adresser.Rettigheder til især såkaldt premium content, dvs. danske og internationale spillefilmog sport, men også udenlandske licensprogrammer, fx dokumentarprogrammer fraBBC, opdeles og sælges altid for afgrænsede geografiske områder. DRs rettigheder ersåledes udtrykkeligt begrænset til det danske territorium, og det vil derfor udgøre enkrænkelse af rettighederne at sende dette premium content med henblik på modtagelseuden for det danske territorium – også selv om det sker til en begrænset skare via f.eks.en adgangskode.
Side 3
Hvis DRs livestreamede tv-tilbud skulle kunne tilgås af danskere i udlandet, ville detkræve, at der skulle indlægges såkaldte ”sorte huller” under udsendelse af programmer,hvortil DR ikke har de fornødne rettigheder. Dette ville begrænse sendefladen megetvæsentligt, ligesom det vil give betydelig administration i DR til håndteringen heraf.I dag har danskere bosat i Europa mulighed for at se DRs programmer via satellit ellervia DRs on demand tilbud på dr.dk, der ikke er underlagt geo-blokering, og derfor vilkunne tilgås fra enhver IP-adresse i verden. Særligt vedrørende DRs tilbud on demandpå DRs hjemmeside bemærkes det, at DR heller ikke stiller premium content til rådig-hed af de samme årsager. Derimod kan man fra udenlandske IP adresser se en rækkeaf DRs kultur- og nyhedsprogrammer on demand. De gælder fx debatprogrammer som”Debatten”, kulturprogrammer som ”Smagsdommerne”, dansk drama og aktualitets- ognyhedsprogrammer som TV- avisen og ”Deadline”. Nyhedskanalen DR Update kan end-videre tilgås fra udenlandske IP adresser uden geo-blokering, da der ikke er tale ompremium content, og da rettighedsaftalerne giver mulighed herfor.Det er DRs erfaring, at det indhold, der efterspørges i DRs tv-flade fra danskere i ud-landet, typisk er premium indhold og særligt store sportsbegivenheder, som eksempel-vis VM i fodbold. DRs erfaringer viser også, at et tilbud uden disse sportsbegivenhedermv. medfører massiv utilfredshed. Som ovenfor beskrevet vil DR ikke kunne erhverveeksempelvis sportsrettigheder ud over det danske territorium. En åbning ville derforformentlig ikke imødekomme ønskerne fra danskere i udlandet, idet der vil skulle være”sorte huller”, og eftersom det ikke ville indebære, at de får adgang til mere indhold enddet, der er adgang til i dag.”Jeg vil herudover gøre opmærksom på, at danskere bosiddende i udlandet ikke skal be-tale medielicens, idet licensbekendtgørelsen alene gælder inden for Danmarks grænser.