Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
824730_0001.png
824730_0002.png
824730_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. april 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 92 (alm. del), vedr. licens og dobbelt husfø-relse, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 2. marts 2010. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr. 501442
Side 2

Spørgsmål nr. 92.

(alm. del), Licens og dobbelt husførelseSkrivelse af 2. marts 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mo-gens Jensen (S).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. februar 2010 fra Kent AabjergNielsen, Silkeborg, jf. KUU alm. del - bilag 141.

Svar:

Jeg har bedt DR om bidrag til besvarelsen af spørgsmålet. DR har oplyst følgende:”Det overordnede hensyn i licensreglerne er, at medielicens betales for husstande, og atdenne betaling dækker licenspligtige apparater i tilknytning til husstanden, herunderogså apparater i fritidsboliger, biler og både. I licensreglerne omfatter en husstand li-censbetaleren og hans/hendes samlevende ægtefælle eller samlever i ægteskabslignendeforhold og deres hjemmeboende børn, hvis de er tilmeldt Folkeregisteret på sammeadresse.Det er endvidere et overordnet hensyn i licensreglerne, at DR skal have mulighed for atkontrollere licenspligten.DR ser umiddelbart en række grundlæggende problemer ved et forslag om at gifte, derikke har samme folkeregisteradresse, alene skal betale én licens.Hvis det lægges til grund, at en husstand ikke er forpligtet til at betale licens, hvis enperson i husstanden er gift med en person i en anden husstand, som betaler licens, vildette efter DRs opfattelse og ud fra en rimelighedsbetragtning og et ligebehandlings-hensyn også skulle gælde i tilfælde, hvor der ikke er tale om en ægteskabelig relationmellem de to personer, men om en ægteskabslignende relation.Det vil ikke være muligt for DR at kontrollere rigtigheden af oplysninger om sådannerelationer mellem personer, hvilket i realiteten vil indebære, at DR skal spørge ind tilmeget private forhold. Det kunne f.eks. være spørgsmål om på hvilken måde, folk kandokumentere, at de er kærester.Det er generelt DRs erfaring, at regler, der baseres på afgivelse af oplysninger, som ervanskelige eller umulige at kontrollere, indebærer en risiko for vækst i antallet af sort-seere og dermed for tab i licensprovenu. Det er derfor en afgørende forudsætning forDRs inddrivelse af licens - samt for DRs indsats for at reducere antallet af sortseere -,at DR har mulighed for at kontrollere licenspligten. ”
Side 3
Jeg henholder mig til DR’s bemærkninger.