Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
816753_0001.png
816753_0002.png
816753_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
23. marts 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 91 (Alm. del), Ophavsret, stillet af Folketin-gets Kulturudvalg den 25. februar 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MogensJensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr. 490215
Side 2

Spørgsmål nr. 91.

(Alm. del), OphavsretSkrivelse af 25. februar 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mo-gens Jensen (S).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. februar 2010 fra Niels Ahlberg, jf.KUU alm. del – bilag 136.

Svar:

I henvendelsen til Kulturudvalget anfører Niels Ahlberg, at flere mediekoncerner forsø-ger at tilforhandle sig fuld og ubegrænset brugsret til ophavsretligt beskyttet materiale,der leveres af freelancere. Freelancere, der leverer materiale til Aller Media A/S, er ble-vet præsenteret for et aftaleudspil, der indebærer, at freelancere skal overdrage denfulde brugsret til materiale leveret til Aller Media A/S. Aller Media A/S skal ubegrænsetog vederlagsfrit kunne anvende materialet i alle former for medier og på alle platforme,herunder online. Niels Ahlberg anfører, at freelancere, der indgår aftaler på disse vil-kår, vil miste indtægter, eftersom freelancerne ikke som hidtil vil kunne opnå indtægterved at gensælge materialet til fx udenlandske medier.Udgangspunktet efter ophavsretsloven er, at ophavsretten opstår hos den fysiske per-son, der har frembragt værket, dvs. ophavsmanden. Ophavsmanden kan herefter helteller delvist overdrage sine rettigheder ved aftale. Der gælder inden for ophavsretten etalmindeligt princip om aftalefrihed, og ophavsmanden kan således frit råde over sinerettigheder ved aftale.Ophavsretsloven indeholder ikke specifikke bestemmelser, der beskytter ophavsman-den mod helt eller delvist urimelige kontrakter. Derimod vil ophavsretlige aftaler omoverdragelse efter omstændighederne kunne tilsidesættes med hjemmel i bestemmelseni aftalelovens § 36.Spørgsmålet om indførelse af særlige regler til beskyttelse af ophavsmænd mod indgå-else af urimelige kontrakter blev grundlæggende beskrevet og analyseret i et udvalg omrevision af ophavsretslovens kapitel 3 (Kapitel 3-udvalget), som den daværende kul-turminister nedsatte i 2003. Udvalget afgav i 2006 sin betænkning (nr. 1480). På grund-lag af betænkningen fremsatte kulturministeren i januar 2008 et lovforslag om ændringaf ophavsretsloven. Lovforslaget indeholdt ikke forslag til nye bestemmelser om regule-ring af urimelige aftalevilkår. I et notat (L 58 – Bilag 3), som kulturministeren over-sendte til Kulturudvalget samtidig med lovforslagets fremsættelse, redegjorde ministe-
Side 3
ren for baggrunden for, at ministeren ikke havde fundet nødvendigt at fremsætte for-slag om en detaljeret regulering af aftaler på ophavsretsområdet. I notatet hedder detbl.a. (side 8 f.):”Kulturministeriet er fortsat af den opfattelse, at aftalefriheden bør væredet bærende princip også for overdragelser på ophavsrettens område.Kun såfremt særlige grunde taler herfor, bør der indføres nye bestem-melser, der regulerer rettighedsovergangen.Det er Kulturministeriets vurdering, at det er vanskeligt at opnå rimeli-ge vilkår for aftaler om overdragelse af ophavsret gennem lovgivning.Det er i højere grad aftaleparterne, der har de nødvendige forudsætnin-ger for at fastsætte de vilkår, der i de enkelte aftaler må anses rimeligefor begge parter. Detaljeret lovgivning om vilkårene for aftaler mellemophavsmænd og rettighedserhververe vil endvidere kunne medvirke tilat blokere for den fleksibilitet, der er af stor betydning ved indgåelse afaftaler.Hertil kommer, at aftalelovens § 36 sikrer, at urimelige aftaler vil kunnetilsidesættes helt eller delvist af domstolene.”
Lovforslaget blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.På baggrund af ovennævnte finder jeg fortsat, at det bør være op til de enkelte partersamt deres eventuelle organisationer at finde frem til aftalemæssige løsninger inden forrammerne af den frie forhandlingsret. Dette er også i overensstemmelse med situatio-nen på det almindelige arbejdsmarked, hvor arbejdsmarkedets parter selv aftaler sig tilrette ved hjælp af generelle overenskomster og lignende.Jeg er desuden bekendt med, at der for nylig har været en voldgiftssag mellem DanskJournalistforbund og Aller Media A/S om freelanceoverenskomstens dækningsområde.Så vidt jeg er orienteret, gik voldgiftsrettens afgørelse ud på, at freelancere kun omfat-tes af freelanceoverenskomsten med Aller Media A/S, hvis de opfylder de kriterier, derforbindes med egentligt lønmodtagerarbejde.