Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
842895_0001.png
842895_0002.png
842895_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
10. maj 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 86 (alm. del), om antallet af idrætsudøveremed nydansk baggrund i en række idrætsgrene, stillet af Folketingets Kulturudvalgden 5. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fraYildiz Akdogan (S).
Per Stig Møller
Dok. nr.
Side 2

Spørgsmål nr. 86.

(alm. del), om antallet af idrætsudøvere med nydansk baggrund i en række idrætsgreneSkrivelse af 5. februar 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.Spørgsmålet er stillet efter ønske fraYildizAkdogan (S).

Spørgsmål:

” Ministeren bedes redegøre for, hvor mange unge kvinder såvel som mænd mednydansk baggrund der spiller fodbold, håndbold, basketball og volleyball på eliteplan.”

Svar:

Jeg har indhentet bidrag fra Danmarks Idræts-Forbund (DIF) til besvarelsen afspørgsmålet. DIF har oplyst følgende:”Danmarks Idræts-Forbund skal bemærke, at der i idrætten generelt ikke laves statistik-ker eller opgørelser over om et medlem er nydansker eller etnisk dansker.For idrætten er den kulturelle baggrund underordnet, idet vi udelukkende er fokuseretpå, at det skal være så sjovt som muligt at være medlem af en af vores godt 11.000 med-lemsforeninger. Vi er naturligvis klar over, at i nogle idrætter er der flere nydanskere,end tilfældet er i andre idrætter, hvilket naturligvis også gælder på eliteplan.Vi er dog af den mening, at forskellen mellem de forskellige idrætter ikke bunder i, at derskulle være nogen særlige barrierer for unge nydanskere for at være med. Til gengældvælger unge nydanskere ligesom etniske danskere deres idræt efter interesse og efter på-virkning fra forældrene.Det indebærer, at idrætter som fodbold, basketball, kampidrætter og cricket er populærehos mange nydanskere, fordi disse idrætsgrene også er kendte i deres hjemlande. Der-imod oplever traditionelle danske idrætsgrene som håndbold eller badminton ikke detstore omfang af elitespillere med nydansk baggrund simpelthen, fordi disse idrætsgreneikke kendte og har samme prestige blandt nydanske børn og unge.”Det fremgår endvidere af oplysningerne fra DIF, at DIF har indhentet oplysninger fraDansk Boldspil Union, Dansk Håndbold Forbund, Danmarks Basketball Forbund ogDansk Volleyball Forbund, der alle svarer, at idrætsorganisationerne ikke specifikt re-gistrerer spillere med nydansk baggrund.
Side 3
Dansk Boldspil Union og Danmarks Volley Forbund vurderer dog, at der inden for disseforbund er spillere med nydansk baggrund på eliteplan. Endvidere oplyser Dansk Bold-spil Union, at tendensen har været, at der er kommet flere fodboldspillere med nydanskbaggrund på eliteplan inden for de seneste par år, og at unionen håber, det er en udvik-ling, som fortsætter.