Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
797542_0001.png
797542_0002.png
797542_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
10. februar 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 73, Alm. del. – bilag 94, om henvendelsen af13. januar 2010 fra Odense Musikskole, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 26. ja-nuar.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Frahm (SF).
Carina Christensen
Dok. nr. 461923
Side 2

Spørgsmål nr. 73

Alm. del. – bilag 94, om henvendelse af 13. januar fra Odense Musikskole.Skrivelse af 19. januar 2010.Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. januar 2010 fra Odense Musiksko-le, jf. KUU alm. del – bilag 94. Ministeren bedes i sin besvarelse særligt redegøre for:Hvordan de 10 pct. reduktion hænger sammen med påstanden om, at der ikke spa-res på kulturen.Hvilke af de tre skitserede muligheder i henvendelsen, ministeren vil anbefale, Mu-sikalske Grundkurser (MGK) benytter sig af.Hvordan disse muligheder og beskæringen skal ses i forhold til Musikudvalgets an-befalinger.Hvordan den langsigtede økonomi for intentionerne i MGK ser ud i ministerens fo-restillinger.Hvilke planer ministeren har for det økonomiske fundament for MGK generelt."

Svar:

For så vidst angår det første spørgsmål er det korrekt, at der generelt ikke spares påkulturen. Bevillingerne til kulturlivet ligger i dag stort set på det samme niveau som i2002. Men kulturområdet er samtidig en dynamisk størrelse, og der vil til stadighedvære en prioritering af midlerne til kulturen.For så vidt angår tilskuddet til de musikalske grundkurser (MGK), er der tale om toforhold, som bevirker ændringen i tilskudsniveauet:Den midlertidige pulje til musikpolitiske initiativer, som indeholdt et ekstra til-skud til MGK på 3,0 mio. kr. årligt over fire år, ophørte med udgangen af 2009.Puljen skulle være ophørt allerede med udgangen af 2008, men udmøntningenblev et år forsinket.Tilskuddet til MGK i 2009 blev ekstraordinært forhøjet med ca. 1 mio. kr. pågrund af overførte uforbrugte midler fra 2008.
I henvendelsen fra Uffe Most, Odense, Musikskole henvises til, at ”driftstilskuddet for2010 er reduceret med knap 10 %”. Denne beregning er udtryk for både ophøret af detmidlertidige tilskud via puljen til musikpolitiske initiativer samt overførslen afuforbrugte midler fra 2008 til 2009.Ændringen i tilskudsniveauet er med andre ord ikke udtryk for hverken nedskæringereller besparelser på området, men alene en konsekvens af dels tilfældigheder (overførs-
Side 3
len af uforbrugte midler fra 2008) og dels det faktum, at tilskuddet via musikpolitiskeinitiativer kun gjaldt perioden 2005-2008.MGK udfylder en væsentlig opgave i forhold til at udvikle unge musikalske talenter, ogligeledes har kurserne en stor betydning for såvel det lokale musikliv rundt omkring ilandet som for optaget på de videregående musikuddannelser. Jeg er overbevist om, aten af grundene til netop denne succes er, at musikskolerne, som driver MGK, har mu-ligheden – og den rette faglige baggrund for i vid udstrækning selv at tilrettelæggekurserne efter lokale forhold, samarbejdsmuligheder m.v. Jeg ville derfor ikke finde dethensigtsmæssigt, at jeg som minister eller nogen anden politiker for den sags skyldskulle pege på, hvorledes ændrede tilskudsforhold skulle udmøntes. Uanset om der ertale om reduktioner eller forøgelser.For så vidt angår Statens Kunstråds Musikudvalg modtog jeg i efteråret fire udspil tilindsatsområder på musikområdet, hvoraf anbefalingen om MGK-området udgjorde et afdem. Musikudvalget er et vigtigt rådgivende organ, og deres anbefalinger tager jeg na-turligvis med i mit fremtidige arbejde med politikudviklingen på musikområdet. Samletset lagde udspillet op til en tilførsel af 47,5 mio. kr. til musikområdet fra 2013, hvilket –set i lyset af den nuværende økonomiske situation – desværre slet ikke er realiserbart. Iforbindelse med fordelingen af det tidligere tilskud til Peter Schaufuss Balletten er derdog tilført midler til ét af områderne, nemlig spillestederne, og dette er jeg faktisk errigtig godt tilfreds med.Endelig vil jeg huske spørgeren på, at musikområdet er unikt i forhold til niveauet fortilskud til både MGK og musikskoleområdet. I 2010 ydes faktisk et samlet tilskud på37,4 mio. kr. til MGK’erne, mens musikskolerne modtager 78,6 mio. kr. Jeg synes derforat der er god grund til at være tilfreds med, at staten også fremover yder et solidt ogstabilt tilskud af ganske betydelig størrelse til MGK’ere rundt omkring i hele landet.