Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
799233_0001.png
799233_0002.png
799233_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. februar 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 70, (Alm. del) om hvilke offentlige tilskud –henholdsvis statslige og kommunale kulturmidler – der er ydet til bl.a. D2R – denanden radio, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. januar 2010Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).
Carina Christensen
J. NR. 2004-25513-2
Side 2

Spørgsmål nr. 70

(Alm. del) om hvilke offentlige tilskud – henholdsvis statslige og kommunale kulturmid-ler – der er ydet til bl.a. D2R - den anden radio.Skrivelse af 18. januar 2010.Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Hans Kristian Skibby (DF).

Spørgsmål:

" Søndag den 17. januar 2010 sendte "Modstandsradioen Danske Løver" sit førsteprogram på D2R - den anden radio. Kanalen vil modarbejde fremmedhadet i Danmarkog er stærk kritisk over for Dansk Folkeparti. Radiokanalen sender via internettet,podcast og på 23 lokale og regionale radiostationer. Bag projektet står blandt andetkommentator på Politiken, Rune Engelbreth Larsen. Kulturministeren bedes oplyse,hvilke offentlige tilskud - henholdsvis statslige og kommunale kulturmidler - de omtaltemedier og den omtalte radiostation modtager.”

Svar:

Jeg har bedt Styrelsen for Bibliotek og Medier, der er sekretariat for Radio- og tv-nævnet, der yder tilskud til ikke-kommercielle lokale radioer, om en udtalelse.Styrelsen for Bibliotek og Medier har anført følgende:”Radio- og tv-nævnet yder ikke tilskud til D2R – den anden radio, da dennes program-virksomhed ikke henhører under radio- og fjernsynsloven.I henhold til § 2, nr. 1, i Kulturministeriets lovbekendtgørelse nr. 429 af 27. maj 2009om radio- og fjernsynsvirksomhed omhandler radio- og fjernsynsloven således program-virksomhed, hvor der sker udsendelse af lyd- og billedprogrammer til almenheden vedhjælp af radioanlæg, og i henhold til samme bestemmelses nr. 2 fordeling ved hjælp affællesantenneanlæg af lyd og billedprogrammer, som ikke tillige udsendes i henhold tilnr. 1.D2R udøver i modsætning hertil sin programvirksomhed via internettet.Det skal tilføjes, at ej heller Kulturministeriet har ydet tilskud til D2R, herunder viaKulturministeriets andel af tips- og lottomidlerne.For så vidt angår udsendelse af programserien ”Modstandsradioen Danske Løver” pålokale radiostationer, hvis programtilladelse er udstedt af Radio- og tv-nævnet, skal detoplyses, at Nævnet ikke har kendskab til, hvilke radioprogrammer der udsendes. Radio-og tv-nævnet har således ikke en monitoreringsmulighed i forhold til den konkreteprogramvirksomhed, de omtalte radioer udøver.
Side 3
Radio- og tv-nævnet kan i henhold til lovens § 43 yde tilskud til ikke-kommerciellelokale radiostationer, der udøver programvirksomhed i henhold til tilladelse udstedt afRadio- og tv-nævnet. Det kan således ikke udelukkes, at Radio- og tv-nævnet ydertilskud til lokale radioer, der måtte udsende den omhandlede programserie. Det skaltilføjes, at tilskud ydes som driftstilskud, ikke som tilskud til den konkrete program-virksomhed.Det er Radio- og tv-nævnets erfaring, at der kun sjældent ydes kommunale midler tilradioprogramvirksomhed. Radio- og tv-nævnet kan dog ikke udelukke, at dette er til-fældet for så vidt angår lokale radioer, der måtte udsende den omhandlede programse-rie.”