Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2009-318-0165Dato: 04.01.2010
TilFolketinget - Kulturudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 52 af 10. december2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen(Socialdemokratiet).(Alm. del).
Kristian Jensen/Lise Bo Nielsen
Spørgsmål:
Vil ministeren kommentere klagen fra Kulturkaravanen ved Erik Herss, jf.KUU bilag alm. del 65, og herunder redegøre for:-om ministeren mener, det er rimeligt, at en lille musikforening med frivillig ogulønnet arbejdskraft, hvis overskud går til lokale musikarrangementer, af skatte-myndighederne betragtes som skattepligtig med udgangspunkt i en forudsætningom, at foreningen driver erhvervsmæssig virksomhed?om ministeren vil ændre på skattereglerne, således at denne type foreninger ikke be-tragtes som skattepligtige?på hvilken måde skattereglerne kan ændres, således at denne type foreninger undta-ges for skattepligt?
--
Svar:
Som minister kan jeg ikke kommentere den konkrete sag, der vedrører en klage tilLandsskatteretten over Skattecenter Holbæks afgørelse af 4. august 2009. Jeg forstår, atklagen går på hvorvidt Kulturkaravanen har erhvervsmæssige indtægter.Helt overordnet vil jeg gerne sige, at jeg finder det rimeligt, at foreninger m.v. bliver be-skattet såfremt de har erhvervsmæssige indtægter.Foreninger beskattes som udgangspunkt efter regelsættet, der findes i selskabsskattelovens§ 1, stk. 1, nr. 6.Selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, er en opsamlingsbestemmelse, der omfatter forenin-ger, korporationer, stiftelser, legater og selvejende institutioner. Bestemmelsen medfører, atforeninger m.v. kun bliver beskattet af deres indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed.Foreninger m.v. er derfor ikke skattepligtigt af anden indkomst som f.eks. kontingenter framedlemmer og indtægter fra gaver.Opsamlingsbestemmelsen i selskabslovens § 1, stk. 1, nr. 6, rummer alt lige fra teaterfor-eninger til idrætsforeninger til interesseorganisationer. Bestemmelsen er bred og skelner ik-ke mellem store og små foreninger.Disse foreninger beskattes som nævnt kun af deres indtægter ved erhvervsmæssig virksom-hed. Det kan dog være svært at afgrænse, hvilke indtægter der anses for indtægt fra er-hvervsmæssig virksomhed.Det fremgår af ligningsvejledningen afsnit S.C.6.1.1, at indtægt ved erhvervsmæssig virk-somhed betragtes ifølge loven indtægt ved næringsvirksomhed eller anden forretningsvirk-somhed – herunder indtægt ved drift, udlejning eller bortforpagtning af fast ejendom. Someksempel på en erhvervsmæssig indtægt nævnes, at entréindtægter betragtes som er-hvervsmæssige indtægter.Jeg mener, at beskatning efter selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6 er et udtryk for en for-nuftig og velafbalanceret afvejning mellem skattefrihed for selve foreningsdelen, mens denerhvervsmæssige del beskattes på linie med andre erhvervsdrivende. Det bør ikke være så-Side 2
dan, at man kan undgå beskatning af erhvervsmæssig indkomst ved at lægge det ind i enforening. Det vil efter min opfattelse ikke være rimeligt.Hvis der skulle foretages ændringer i beskatningen af foreningers erhvervsmæssige indtæg-ter, skulle disse foreninger skattefritages efter selskabsskattelovens § 3.Problemet ved at skattefritage nogle foreninger frem for andre ligger i selve afgrænsningenaf hvilke foreninger, der skal skattefritages frem for andre. Herudover skattefritager manerhvervsmæssig indkomst. Jeg kan derfor ikke gå ind for denne løsning.Hvorvidt der i den konkrete sag er tale om erhvervsmæssig indkomst, overlader jeg tilLandsskatteretten at træffe afgørelse om.
Side 3