Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
30. november 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 20 (almindelig del), vedr. status for evt.tilbagelevering af Jyske Lov fra Sverige, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 30.oktober 2009 efter ønske fra Søren Espersen (Dansk Folkeparti).
Carina Christensen
J. NR. 2004-22620-6
Side 2
Spørgsmål nr. 20
(almindelig del), status for evt. tilbagelevering af Jyske Lov til SverigeSkrivelse af 30. oktober 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Søren Espersen (Dansk Folkeparti).Spørgsmål:
"Under 1. behandlingen den 4. december 2008 af B 37 (samling 2008-2009), "Forslag tilfolketingsbeslutning om udveksling af civilt krigsbytte mellem Sverige og Danmark",tilkendegav ministeren, at hun agtede at "gå videre" med det særlige problem, somJyske Lov udgør, idet hun erkendte, at dette specifikke problem var noget, hun villetage op med den svenske regering i forsøget på at få tilbageført den unikke, stjålnekulturgenstand. Kan ministeren oplyse, hvornår og hvor mange gange, siden 4. decem-ber 2008, hun har haft samtaler med sin svenske kollega om sagen, og hvor langt hun erkommet i forhandlingerne?"Svar:
Jeg kan oplyse, at jeg på foranledning af de drøftelser, som den 4. december 2008 ud-spandt sig under folketingsbehandlingen af B37, anmodede direktøren for Det Kongeli-ge Bibliotek om at undersøge mulighederne for en evt. tilbagelevering af Jyske Lov. Vedsamme lejlighed bad jeg ham om at tage kontakt til direktøren for Kungliga Biblioteketi Stockholm med henblik på uformelt at drøfte problemstillingen.Direktøren for Det Kongelige Bibliotek har meddelt mig, at han har indledt drøftelserneom en mulig tilbagelevering af Jyske Lov med sin svenske kollega. I drøftelserne, hvoren tilbagelevering i form af bytte også er på tale, er således taget de indledende skridttil, hvordan den videre proces bedst gribes an. Jeg vil på det førstkommende møde medmin svenske ministerkollega fortsætte drøftelserne, og det vil ske i lyset af følgende:Det Kongelige Bibliotek har oplyst, at der faktisk ikke er tale om et krigsbytte fra sven-skekrigene i 1600-tallet. Det håndskrift, Codex Holmiensis C 37, der er genstand forden offentlige diskussion, og som i dag befinder sig i svensk eje, er kommet til Sverigepå et senere tidspunkt end tidligere antaget. I 1717 var det pågældende håndskriftsåledes i Ribebispens Christian Muus’ eje, og det dukkede først op i Antikvitetsarkivet iStockholm i 1720’erne.Jeg er blevet gjort opmærksom på, at denne viden er tilvejebragt så sent som i 2004gennem en fornyet undersøgelse foranlediget af den offentlige debat om evt. tilbageleve-ring af svensk krigsbytte.Ifølge Det Kongelige Bibliotek er der heller ikke tale om en original nedskrift fra 1241,hvor Jyske Lov blev givet på Vordingborg Landsting. Det er et senere afskrift, som efternye undersøgelser af danske historikere i 1970’erne blev omdateret fra ca. 1350 til ca.1280. Dette betød, at afskriften herefter er blevet anset for den ældste blandt de beva-
Side 3
rede tekstkilder af Jyske Lov. Det eller de originale håndskrifter fra 1241 må antagesfor at være gået tabt allerede i middelalderen. I såvel, svensk, dansk som tysk eje findesder i øvrigt adskillige senere afskrifter, hvoraf det ældste eksemplar i Danmark er fraca. 1300.Endelig kan jeg oplyse, at C 37 siden 2003 har befundet sig på Det Kongelige Bibliotekshjemmeside i en digitaliseret udgave, hvilket kom i stand som følge af en gave fraKungliga Biblioteket, Sveriges nationalbibliotek.