Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
902001_0001.png
902001_0002.png
902001_0003.png
902001_0004.png
902001_0005.png
902001_0006.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
14. oktober 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 186 (Alm. del), om den aktuelle sag om den53-årig pædofilidømte, som har været ansat ved Station Next i Hvidovre (omtalt i Eks-tra Bladet og diverse medier den 3. og 4. oktober 2010), stillet af Folketingets Kultur-udvalg den 4. oktober 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr. 695152
Side 2

Spørgsmål nr. 186

(Alm. del), ministeren bedes kommentere på den aktuelle sag om den 53-årig pædo-filidømte, som har været ansat ved Station Next i Hvidovre (omtalt i Ekstra Bladet ogdiverse medier den 3. og 4. oktober 2010)Skrivelse af 4. oktober 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere den aktuelle sag om den 53-årig pædofilidømte, som harværet ansat ved Station Next i Hvidovre (omtalt i Ekstra Bladet og diverse medier den3. og 4. oktober 2010) og herunder redegøre for:om ministeren kan bekræfte, at der er forskelle i ministeriernes bekendtgørelservedrørende loven om børneattester, således at rengøringspersonale og pedeller ikkeer omfattet af Kulturministeriets bekendtgørelse, men er det i andre bekendtgørel-ser,om ministeren kan bekræfte, at Station Next som institution ikke er omfattet afKulturministeriets bekendtgørelse, da filmværksteder ikke er nævnt i denne,om ministeren er indstillet på at ændre lov og bekendtgørelser, så det sikres, at allerelevante institutioner er omfattet, at alle personalegrupper på institutioner forbørn og unge er omfattet, og at loven fortolkes ens i alle ministerier,hvad mulighederne er for at lade loven om børneattester gælde for ansættelser før2005 oghvorfor Rigsadvokaten ikke, som han er forpligtet til, har underrettet Station Nextom den 53-åriges dom fra 2006, således at videre ansættelse kunne være forhin-dret?

Svar:

Det er vigtigt for regeringen, at vores børn og unge kan færdes trygt i skoler, institutio-ner, til fritidsaktiviteter osv., og vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at pædofile ikkehar direkte kontakt til børn i forbindelse med deres arbejdsopgaver. Bl.a. derfor har re-geringen og et flertal i Folketinget gennemført børneattestordningen, som et middel tilat styrke indsatsen over for seksuelle overgreb mod børn.På baggrund af artikler i Ekstra Bladet den 3. og 4. oktober om en ansat hos StationNext, der tilsyneladende skulle være dømt for flere pædofiliforhold,bad Kulturministeriet mandag den 4. oktober Styrelsen for Bibliotek og Medier om atindhente en redegørelse for sagen hos Station Next.Filmskolen Station Next, der drives af den almennyttige fond Station Next, modtager ihenhold til Mediepolitisk aftale for 2007 – 2010 via finansloven 5,6 mio. kr. i støtte omåret fra Kulturministeriet. Støttemidlerne administreres af Styrelsen for Bibliotek ogMedier.
Side 3
Senere samme dag modtog Kulturministeriet spørgsmål nr. 186 fra Kulturudvalget.Kulturministeriet har den 6. oktober modtaget en redegørelse fra Station Next. Redegø-relsen vedlægges til Kulturudvalgets orientering.Det fremgår bl.a. af redegørelsen fra Station Next,atden pågældende medarbejder blevansat den 1/2 2003 til ”oprydning og opstilling af aktiviteter, praktisk hjælp, lettererengøring og i mindre grad rundvisninger”,atden pågældende medarbejder ikke gen-nem sine arbejdsopgaver hos Station Next har haft direkte kontakt med børn, ogatSta-tion Next ikke har indhentet børneattest for den pågældende medarbejder, ”alleredefordi han blev ansat den 1/2 2003, og loven blev indført den 1/7 2005”.Lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale mv. (L nr.520 af 21. juni 2005) trådte i kraft 1. juli 2005. Det følger af § 2 i loven, at vedkommen-de minister fastsætter nærmere regler om indhentelse af børneattest, inden myndighe-der og private fysiske og juridiske personer ansætter eller beskæftiger personale, dersom led i udførelsen af deres opgaver skal have direkte kontakt med børn under 15 år.Loven indebærer, at der på de enkelte relevante områder er fastsat nærmere regler omafgrænsningen af den personkreds, der er omfattet af pligten til at indhente børneat-test, jf. bemærkningerne til lovforslagets § 1. Følgende ministerier har udstedt be-kendtgørelser om indhentelse af børneattester: Kulturministeriet, Ministeriet forFlygtninge, Indvandrere og Integration, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Socialmini-steriet, Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, Kirkeministeriet og Økonomi- ogErhvervsministeriet. Bekendtgørelserne er, i overensstemmelse med bemærkningernetil § 2 i loven, koordineret med henblik på at opnå så stor ensartethed som muligt.Det gælder for samtlige udstedte bekendtgørelser, at det i § 1 fastslås, at myndigheder,foreninger mv. inden for det pågældende ressortområde skal indhente børneattest, in-den de ansætter eller beskæftiger personer, der som led i udførelsen af deres opgaverskal have direkte kontakt med børn under 15 år. Bestemmelserne i bekendtgørelsernes§ 1 skal læses i sammenhæng med bekendtgørelsernes § 2, hvoraf det fremgår, for hvil-ke ansættelser, der mere konkret skal indhentes børneattest. Bestemmelserne heromvarierer på de enkelte ressortområder.Fx skal der ikke i medfør af bekendtgørelse nr. 174 af 19. februar 2010 om indhentelseaf børneattester ved ansættelse eller beskæftigelse af personer i idrætsforeninger mv.indhentes børneattest for pedeller og rengøringspersonale, mens pedeller til eksempeler udtrykkeligt nævnt i bekendtgørelse nr. 7 af 6. januar 2010 om indhentelse af børne-attester ved ansættelse eller beskæftigelse af personer i visse skoler og visse frivilligeforeninger. Det afgørende vil dog i alle tilfælde være den ansattes opgaver – ikke den-nes titel. I det omfang en pedel eller rengøringspersonale ansættes til også at varetage
Side 4
assistentopgaver for fx en lærer eller en træner, vil denne arbejdsopgave være omfattetaf bekendtgørelsen, og der skal indhentes børneattest.Kulturministeriets bekendtgørelse omfatter ikke filmskoler og dermed heller ikke Sta-tion Next.Selvom Station Next i sin redegørelse til Kulturministeriet har oplyst, at Station Next”indhenter børneattester for medarbejdere, som har direkte kontakt med børn i forbin-delse med gennemførelse af undervisningen kaldet ”producere””, finder jeg, at sagen gi-ver anledning til at ændre Kulturministeriets bekendtgørelse, således at kredsen af om-fattede institutioner mv. udvides.Endvidere finder jeg, at sagen overordnet giver grundlag for, at jeg mere generelt vil senærmere på reglerne om indhentelse af børneattest, herunder om det vil være hen-sigtsmæssigt at stramme reglerne på enkelte punkter, herunder på de i spørgsmål 186nævnte punkter.Jeg vil vende tilbage til udvalget med en orientering herom.Til brug for besvarelsen af spørgsmål om Rigsadvokatens underretning har Kulturmini-steriet indhentet bidrag fra Justitsministeriet, som oplyser følgende:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fraRigsadvokaten, der bl.a. har oplyst følgende:”1. Ved Justitsministeriets cirkulære nr. 64 af 29. juli 2005 blev der fastsatnye regler om bl.a. indberetning om straffesager vedrørende seksuelt mis-brug af børn mv. begået af personer, der er ansat eller beskæftiget medbørn.Efter indberetningscirkulærets § 7 indberetter politiet til Rigsadvokatenstraffesager mod personer, der som led i ansættelse eller beskæftigelse hardirekte kontakt med børn under 15 år, når der rejses sigtelse for visse sek-suelle krænkelser begået mod et barn under 15 år.På grundlag af politiets indberetninger underretter Rigsadvokaten ved-kommende arbejdsgiver om sagen, når kendskab til sagen må antages atvære af væsentlig betydning for ansættelsen eller beskæftigelsen, og dehensyn, som taler for at underrette arbejdsgiveren, klart overstiger hensy-net til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse, herunder hensynettil den, oplysningerne angår, jf. indberetningscirkulærets § 9.

2.

Indberetningscirkulærets regler skal ses i sammenhæng med lov nr. 520af 21. juni 2005 om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelseaf personale mv.
Side 5
Indberetningsreglerne har til formål at sikre muligheden for, at arbejdsgi-veren kan blive underrettet, hvis den pågældende på et tidspunktunderansættelsesforholdet bliver sigtet for overtrædelse af straffelovens reglerom seksualforbrydelser begået mod børn under 15 år. Indberetningsregler-ne supplerer derfor ordningen efter børneattestloven om indhentelse af enbørneattestindenansættelsesforholdets begyndelse.Hensigten med børneattestloven og indberetningsreglerne er således til-sammen at skabe et bedre grundlag for at sikre, at der ikke i f.eks. dagtil-bud eller idræts- eller spejderforeninger er ansat personer, som er eller harværet involveret i sager om seksuelt misbrug af børn.

3.

Politiets mulighed for at iagttage forpligtelsen efter indberetningscirku-læret vil naturligvis bero på, om der i straffesagen er oplysninger om, atden sigtede som led i sin ansættelse har direkte kontakt med børn under 15år.Justitsministeriet har ved cirkulæreskrivelse af 11. august 2005 om indbe-retningsreglerne understreget vigtigheden af, at det i sager om seksuelleovergreb mod børn på et tidligt tidspunkt i efterforskningen – f.eks. i for-bindelse med afhøring af den mistænkte eller sigtede eller dennes om-gangskreds – i videst muligt omfang søges klarlagt, om den pågældende haransættelses- eller beskæftigelsesforhold, herunder eventuel bi- eller fritids-beskæftigelse, der indebærer en direkte kontakt med børn under 15 år, så-ledes at der i medfør af cirkulæret skal ske indberetning til Rigsadvokaten.

4.

For så vidt angår den konkrete sag, der omtales i spørgsmålet, har jegindhentet en udtalelse fra Midt- og Vestsjællands Politi, der bl.a. har oplystfølgende:”Politiet har ikke i forbindelse med behandlingen af straffesagenimod den pågældende i 2006 foretaget indberetning til Rigsad-vokaten.Baggrunden herfor er, at det ikke fremgår af oplysningerne i sa-gen, at den pågældende som led i sin ansættelse eller beskæfti-gelse har haft direkte kontakt med børn under 15 år. Det er så-ledes i en personundersøgelse udfærdiget af kriminalforsorgen imedfør af retsplejelovens § 808 oplyst om vedkommendes ansæt-telsesforhold, at han i 2003 fik fast ansættelse i Filmbyen, hvorhan siden har været beskæftiget som vicevært, kontormedarbej-der med mere.”Jeg er endvidere bekendt med, at Styrelsen for Bibliotek og Medier harindhentet oplysninger fra Station Next om de nærmere omstændigheder iforbindelse med den pågældendes ansættelsesforhold, og at Station Next iden forbindelse bl.a. har oplyst, at han ikke gennem sine arbejdsopgaver
Side 6
hos Station Next har haft direkte kontakt med børn under 15 år. Jeg hardog samtidig forstået, at den pågældende i et vist omfang skulle have vare-taget opgaver med hensyn til rundvisninger i Filmbyen for interesserede,herunder for skoleklasser.

5.

På det foreliggende grundlag er det vanskeligt at vurdere, i hvilket om-fang den omtalte persons beskæftigelse og konkrete arbejdsopgaver hosStation Next har indebåret en direkte kontakt med børn under 15 år. Detkan derfor umiddelbart give anledning til tvivl, om der er tale om et tilfæl-de, som er omfattet af indberetningsordningen.Mere generelt vil jeg på baggrund af den foreliggende sag tage initiativ tilen drøftelse med politikredsene om håndteringen af indberetningsordnin-gen, herunder med hensyn til, hvilke procedurer der følges i forbindelse medtilvejebringelse af oplysninger til belysning af, om en sigtet f.eks. har en an-sættelse, der indebærer en direkte kontakt med børn under 15 år, således atder er pligt til indberetning. Jeg finder det naturligvis afgørende, at der i vi-dest muligt omfang sker indberetning fra politikredsene i de tilfælde, hvorder efter den gældende ordning er pligt til dette.”