Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
894665_0001.png
894665_0002.png
894665_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
29. september 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 176 (Alm. del), outsourcing af filmproduktio-ner, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. september 2010.
Per Stig Møller
Dok. nr. 683898
Side 2

Spørgsmål nr. 176

(Alm. del), outsourcing af filmproduktionerSkrivelse af 14. september 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. september 2010 fra Brancheklubbenfor Film- og Mediekomponister (BFM) og Filmarbejderforeningen (FAF), jf. KUU alm.del – bilag 273

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Det Danske Filminstitut, der fastsætter vilkår for støt-te til filmproduktioner. Det Danske Filminstitut har oplyst følgende:”Filminstituttets støttevilkår for spillefilm indeholder ikke krav om anvendelse af dan-ske overenskomster eller andre regler i forbindelse med tilknytning af arbejdskraft påde enkelte filmproduktioner. Det bemærkes, at efter Filminstituttets vurdering, er detkun undtagelsesvis, at danske film produceres med anvendelse af udenlandsk arbejds-kraft på udvalgte dele af produktionen. Det er således vurderingen, at hovedparten afden danske filmproduktion sker ved anvendelse af dansk arbejdskraft, og at arbejdsvil-kårene i øvrigt er dækket af danske overenskomster.Enkelte danske produktioner anvender udenlandsk arbejdskraft, navnlig hvis produk-tionen samproduceres og/eller samfinansieres med udlandet, men også hvis den danskeproducent kan se kreative, produktionsmæssige eller økonomiske fordele ved at lade endel af filmarbejdet ske i udlandet. I denne forbindelse vil det efter instituttets vurderingvære uhensigtsmæssigt, hvis der blev etableret krav om anvendelse af danske overens-komster eller andre former for regler, der favoriserer anvendelsen af dansk arbejdskrafti danske film.Den danske filmbranche arbejder tæt sammen med udlandet. Ca. 1/3 af de ca. 150 støt-tede spillefilm i perioden 2003- juli 2010 var samproduceret med udenlandske produkti-onsselskaber. Dansk film har således en intensiv udveksling af arbejdskraft og kapitalmed udlandet og nyder godt af samarbejdet i kunstnerisk, kreativ og teknisk henseen-de. Samarbejdet finder ofte sted på den måde, at dele af den danske produktion læggesud – akkurat som udenlandske producenter lader en del af filmarbejdet udføre af dan-ske produktions- eller postproduktionsselskaber. Andelen af den udenlandske kapital idanske spillefilm er i størrelsesordenen 15 % - og i parentes bemærket modtager danskfilm væsentligt mere produktionskapital fra udlandet, end vi giver ud.
Side 3
Dansk film er således afhængig af, at udvekslingen mellem dansk og udenlandsk ar-bejdskraft kan ske så smidigt og effektivt som muligt. Filminstituttets primære fokus itilknytning til dansk filmproduktion er den kunstneriske udvikling – kvaliteten ogbredden i dansk filmproduktion - samt den generelle økonomiske udvikling inden fordansk film.”Jeg har ikke yderligere at tilføje.