Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
885085_0001.png
885085_0002.png
885085_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
1. september 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 154 (Alm. del), om de politiske planer ogdrøftelser omkring fusioner inden for de videregående kunstneriske uddannelser, stilletaf Folketingets Kulturudvalg den 11. august 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPernille Frahm (SF).
Per Stig Møller
Dok. nr. 649681
Side 2

Spørgsmål nr. 154

(Alm. del), om de politiske planer og drøftelser omkring fusioner inden for de videregå-ende kunstneriske uddannelser, til kulturministerenSkrivelse af 11. august 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

De politiske planer og drøftelser omkring fusioner inden for de videregående kunstneri-ske uddannelser har haft et langt forudgående forløb. De konkrete fusionsplaner vedrø-rende Kunstakademiets Arkitektskole og Danmarks Designskole har dog kun væretkendt på de respektive institutioner og dermed genstand for intern såvel som offentligdebat i et års tid. Fusionsplanerne blev især af Kunstakademiets Arkitektskoles stude-rende, lærere og professorer modtaget med stor skepsis.Hvordan vil ministeren sikre, at der nu er opbakning blandt flertallet af studerende,lærere og professorer omkring den forestående fusion og den planlagte strukturelle or-ganisering af uddannelserne?Kan ministeren redegøre for, hvordan konstruktive synspunkter og forslag fra personerog grupperinger uden for ledelsesorganerne tilgodeses?

Svar:

Indledningsvis skal det nævnes, at tankerne om en fusion af Kunstakademiets Arki-tektskole og Danmarks Designskole allerede blev formuleret i den politiskeFlerårsafta-le for Kulturministeriets videregående uddannelser for perioden 2007-2010.Denne aftaleer offentlig tilgængelig, så jeg er ikke enig i spørgsmålets præmis om, at fusionsplaner-ne kun har været kendt på skolerne i et års tid.I den sammenhæng er det også vigtigt at nævne, at Kunstakademiets Arkitektskole ogDanmarks Designskole begge har nedsat en række dialoggrupper, der har leveret væ-sentlige bidrag til samlokaliseringen. Institutionerne har altså været inddraget i sam-lokaliseringen, og deres bidrag er blevet brugt i den videre proces.Der er endnu ikke nedsat en organisation, der skal varetage den endelige fusion, men iforlængelse af arbejdet med samlokaliseringen af de to institutioner har Kulturministe-riet allerede gjort sig nyttige erfaringer, der kan bruges i en fusionsproces.
Side 3
Dialograpporterne og erfaringerne fra samlokaliseringen udgør et godt grundlag for attræffe en politisk beslutning om fusionen. Det er vigtigt at inddrage forslagene og tilta-gene fra underviser og elever på begge skoler, men fusionen hviler i sidste ende på enpolitisk beslutning.