Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
866222_0001.png
866222_0002.png
866222_0003.png
866222_0004.png
866222_0005.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. juni 2010
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 132 (Alm. del), vedr. TV 2's regionale medie-dækning af Kjellerup i Silkeborg Kommune, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 1.juni. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Brian Mikkelsenfungerende kulturminister
Dok. nr. 583076
Side 2

Spørgsmål nr. 132

(Alm. del), vedr. TV 2's regionale mediedækning af Kjellerup i Silkeborg KommuneSkrivelse af 1. juni.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere brevet af 27. maj 2010 fra Silkeborg Kommune til mini-steren om TV 2 Østjyllands sendeområde, jf. KUU alm. del – bilag 226.

Svar:

Silkeborgs borgmester, Hanne Bæk Olsen (S), har henvendt sig til mig, fordi hun ople-ver det som problematisk, at Kjellerup-området, som er en del af Silkeborg kommune,bliver dækket af TV 2’s regionale station TV Midt Vest, mens resten af kommunendækkes af TV 2 Østjylland. Dette er ifølge borgmesteren problematisk, fordi det bety-der, at relevante kommunale nyheder og informationer ikke altid når ud til alle de be-rørte borgere, fordi det kun er TV 2 Østjylland, der dækker det kommunale stofområde iSilkeborg kommune. Borgmesteren beder Kulturministeriet tage den nuværende opde-ling af dækningsområder op til revision med henblik på at definere fremtidens sende- ogdækningsområder ved de kommunegrænser, der er gældende i dag.De otte regionale TV 2-virksomheders dækningsområder følger de tidligere amtsgræn-ser, således at de regionale TV 2-virksomheder dækker, hvad der svarer til et eller flereamter.I det følgende redegøres for de juridiske muligheder for eventuelt at foretage enkelte ju-steringer m.v. i de regionale TV 2-virksomheders nuværende dækningsområder.De regionale TV 2-virksomheder er selvejende institutioner. Det bemærkes, at de ikkeer oprettet ved statsligt initiativ. De regionale TV 2-virksomheder har som deres pri-mære formål at udøve public servicevirksomhed over for hele befolkningen i virksomhe-dens område i tilknytning til TV 2/DANMARK A/S’ public service-udsendelsesvirksomhed.Rammerne for de regionale TV 2-virksomheders virksomhed er fastsat i radio- og fjern-synsloven, bekendtgørelse om vedtægt for de regionale TV 2-virksomheder, de meddeltegodkendelser på tidspunktet for oprettelsen af virksomhederne samt de public service-kontrakter, som kulturministeren har indgået med hver af de regionale TV 2-virksomheder.
Side 3
Det er i radio- og fjernsynsloven fastsat, at kulturministeren i særlige tilfælde kan god-kende oprettelse af nye regionale TV 2-virksomheder.Det var i radio- og fjernsynsloven tidligere fastsat, at hver regional virksomhed skulleomfatte en eller flere amtskommuner, og der var i loven fastsat nærmere regler om denprocedure, der skulle følges ved oprettelse af en regional virksomhed.Proceduren var i henhold til disse regler tilrettelagt således, at ansøgning om oprettelseaf en regional virksomhed blev indsendt af det regionale repræsentantskab gennem deteller de pågældende amtsråd til den daværende centrale TV 2-bestyrelse med henblikpå dennes behandling. Herefter videresendte bestyrelsen ansøgningen med sine be-mærkninger til kulturministeren, idet det af disse bemærkninger skulle fremgå, hvilkeøkonomiske virkninger en godkendelse ville have, både for den region, der ønskedes op-rettet, for bestående regioner, og for den landsdækkende TV 2-virksomhed. Den endeli-ge afgørelse om oprettelse blev truffet af kulturministeren, idet den regionale virksom-hed ved godkendelsen fik tildelt sendetid og ramme for budget.Lovens bestemmelser herom blev imidlertid ophævet ved en ændring af loven i 2000, dabestemmelserne tog sigte på et TV 2 under etablering, og da man ikke fandt, at der varumiddelbar udsigt til en udvidelse af antallet af de regionale virksomheder. Som oven-for nævnt vil ministeren dog i særlige tilfælde kunne godkende oprettelse af nye regio-nale virksomheder. De tidligere regler om proceduren for oprettelse af nye virksomhe-der er ikke blevet afløst af nye regler.Der er hverken i radio- og fjernsynslovgivningen eller i de meddelte godkendelser omoprettelse af de otte regionale virksomheder eksplicit taget stilling til, om ministerenkan ændre på de regionale virksomheders nuværende dækningsområder – herunder tilom en ændring i givet fald forudsætter enighed mellem ministeren og de berørte kom-muner og regionale virksomheder. Som oven for skitseret er initiativet til oprettelsen afde nuværende regionale TV 2-virksomheder kommet fra det regionale kultur- og sam-fundsliv (repræsentantskaberne), idet de berørte amtsråd og den tidligere centrale TV2-bestyrelse har været ansvarlige for at viderebehandle ansøgningerne om oprettelse.Med det nuværende regelsæt skal eventuelle ændringer i dækningsområderne derforsom udgangspunkt udspringe af et ønske herom fra kommunerne i de enkelte dæk-ningsområder eller fra den pågældende regionale virksomhed, og sådanne ændringerforudsætter dermed enighed mellem de involverede kommuner og regionale virksomhe-der.I forbindelse med kommunalreformen og den nye valgkredsinddeling blev der fra for-skellig side udtrykt interesse for at foretage justeringer i de regionale TV 2-virksomheders dækningsområder for at skabe bedre sammenhæng mellem den regiona-le tv-dækning og den nye kommunale/regionale opdeling af landet.
Side 4
På baggrund heraf drøftede partierne bag medieaftalen for 2007-2010 flere gange juste-ringer i de regionale TV 2-virksomheders dækningsområder. Drøftelserne var præget af,at der af tekniske grunde skulle skelnes mellem, hvad der kunne lade sig gøre før og ef-ter det analoge sluk, som blev gennemført i oktober 2009.Resultatet af drøftelserne blev, at ordførerne besluttede ikke at justere de regionale TV2-virksomheders dækningsområder. I stedet blev det skrevet ind i de regionale TV 2-virksomheders public service-kontrakter for perioden 2007-2010, at de skulle samarbej-de om at dække de grænseområder, der var etableret med kommunalreformen og folke-tingsvalgkredsinddelingen, og at de regionale TV 2-virksomheder pr. 1. januar 2009skulle udarbejde en redegørelse for, hvordan samarbejdsforpligtelsen var blevet opfyldti de forudgående år, herunder for erfaringerne med samarbejdet.Af denne redegørelse fremgår det, at det generelt er vurderingen, at samarbejdet omdækningen af grænseområderne i de to første år har været tilfredsstillende. Der er iføl-ge de regionale TV 2-virksomheder opbygget et solidt erfaringsgrundlag og velfunge-rende rutiner, som bevirker, at samarbejdet om grænseområderne vil blive yderligerebefæstet.I forhold til dækningen af Ans-Kjellerup anføres:”Kjellerup Kommune med næsten 14.000 indbyggere blev ved kommunalreformen endel af Silkeborg Kommune. Hele området dækkes som sådan politisk af TV 2 Østjyl-land, der dækker Silkeborg Kommune på lige fod med andre kommuner, der hører medtil TV 2 Østjyllands dækningsområde.TV Midt Vest dækker fortsat Ans-Kjellerup-området med mere end 100 indslag/omtalerom året. TV Midt Vest går ikke ind i Silkeborgs kommunalpolitik som sådan, men dæk-ker de politiske beslutninger, der har indvirkning på Ans-Kjellerup-området, og har li-geledes fokus på de kommunalpolitikere fra dette område, der stiller op til byrådet. Deto stationer udveksler indslag fra Ans-Kjellerup-området.”Ud over den omtalte samarbejdsforpligtelse er der også i enkelte grænseområder etab-leret dobbeltdækning. Der er således på baggrund af ønske fra de to relevante regionaleTV 2-virksomheder lavet en konkret løsning på problemet vedrørende dækningen igrænseområderne Thy/Mors og Horsens/Hedensted. De sydlige dele af Thy og Mors blevmed kommunalreformen en del af Region Nordjylland og den nye Nordjyllands Stor-kreds, hvilket medførte ønske om, at disse områder fik adgang til at se TV 2 Nord og ik-ke kun TV Midt Vest, som det tidligere havde været tilfældet. På lignende vis var derønske om, at borgerne i Horsens og Hedensted fik adgang til at se TV 2 Østjylland ogikke kun TV Syd, da de med kommunalreformen blev en del af Region Midtjylland ogkom til at tilhøre Østjyllands Storkreds.
Side 5
Det blev på denne baggrund i forbindelse med gennemførelsen af den nye lokal-tv-ordning i 2009 besluttet, at der af den sendetid, der er øremærket til udsendelse af ikke-kommercielt tv i MUX 1 – inden Radio- og tv-nævnet fordeler sendetiden til ikke-kommercielt tv– skulle afsættes sendetid til de regionale TV 2-virksomheder til brug forevt. dobbeltdækning af de regionale TV 2-programmer i de grænseområder, der er etab-leret med kommunalreformen og folketingsvalgkredsreformen den 1. januar 2007.Ordningen betyder, at TV Midt Vest udsender TV 2 Nords 19.30 udsendelse forskudt iMUX 1 og, at TV Syd på lignende vis udsender TV 2 Østjyllands 19.30 udsendelse for-skudt.De foreliggende oplysninger tyder på, at man i den tidligere Kjellerup Kommune tek-nisk set kan modtage udsendelser fra TV 2 Østjylland. På baggrund af henvendelsen fraSilkeborg Kommune vil jeg derfor bede DIGI-TV undersøge, om dette også er tilfældetefter overgangen til digitalt tv. Hvis det viser sig at være muligt, vil jeg rette henven-delse til TV 2 Østjylland og TV Midt Vest og anmode om en udtalelse til henvendelsenaf fra Silkeborg Kommune. På baggrund af de indhentede oplysninger og udtalelser viljeg drøfte spørgsmålet om evt. ændring af dækningsområderne for TV Midt Vest og TV2 Østjylland med partierne bag medieaftalen.