Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
845832_0001.png
845832_0002.png
845832_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. maj 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 108 (Alm. del), DRs anvendelse af åbnestandarder, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. april 2010. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Per Stig Møller
Dok. nr. 554983
Side 2

Spørgsmål nr. 108

(Alm. del), DRs anvendelse af åbne standarderSkrivelse af 28. april 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. april 2010 fra Archfield Arkitekter-ne ApS ved Niels Nielsen, jf. KUU alm. del – bilag 183.

Svar:

Kulturministeriet har bedt DR forholde sig til henvendelsen.DR har leveret nedenstående svarbidrag, som jeg skal henholde mig til:”Af public service-kontrakt mellem DR og Kulturministeren for 2007 til 2010 fremgårfølgende om DRs forpligtelse til at anvende åbne standarder:”DRskal hurtigst muligt i kontraktperioden i lyset af de teknologiske muligheder anven-de åbne standarder med henblik på generel tilgængelighed for alle brugere til DRs on-line-virksomhed.”DR har siden 2007 gennemført pilotforsøg med åbne standarder med særligt fokus på atgøre det nemmere for Mac- og Linux-brugere at se DRs tv-tilbud på dr.dk, således, atdet f.eks. ikke er nødvendigt for disse brugere at downloade særligt software for at kun-ne tilgå DRs tv-tilbud på dr.dk. I disse pilotforsøg er det såkaldte H.264-format blevetafprøvet både i forbindelse med tilbud, som livestreams på dr.dk og i forbindelse medtv-indhold, som stilles til rådighed on demand på dr.dk.På baggrund af gode erfaringer fra disse pilotforsøg har DR valgt at anvende det åbneH.264-format som det primære format på dr.dk både i forbindelse med tilbud, som li-vestreames og i forbindelse med tv-indhold on demand på dr.dk.Omlægningen til formatet sker gradvist, idet den blandt andet indebærer omfattendeændringer i DRs distributions- og produktionssystemer.Flere tjenester er allerede omlagt. For så vidt angår tilbud, som streames live gælderdet tv-kanalerne DR1, DR2, DR Update, DR K og DR Ramasjang, som alle vises i afspil-lere, der er baseret på H.264-formatet, og som dermed uden videre kan tilgås af Mac- ogLinux-brugere.
Side 3
Herudover er også en række tjenester, der tilbyder indhold on demand omlagt til detnye åbne format. Det gælder f.eks. on-demand-indhold fra DR update, on-demand-indhold fra DR Ramasjang, DRs arkivtilbud Bonanza, ungdomsuniverset Pirat TV mv.Endelig kan det oplyses, at en række af DRs tv-programmer kan downloades i åbentformat som podcast via dr.dk/podcast/video.DR arbejder videre med at omlægge alle eksisterende tv-tjenester på dr.dk til det åbneH.264-format, således, at Mac- og Linux-brugere får nemmere adgang til alle DRs tv-tilbud på dr.dk.DR forventer, at omlægningerne kan være gennemført i løbet af efteråret 2010.Ud fra de oplysninger, som DR har om situationen i Sverige og Norge, kan DR bekræfte,at SVT er overgået til den åbne H.264.-standard, mens NRK indtil videre anvender densåkaldte wmw-standard, der ikke er åben, og som dermed ikke umiddelbart kan tilgåsaf Mac- og Linux-brugere uden download af supplerende software. DR har fået oplyst,at NRK ligeledes planlægger at implementere H.264.-standarden. DR er ikke bekendtmed tidspunktet for omlægningen i Norge.”