Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Kommunaludvalg
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 12. marts 2010 følger
hermed indenrigs- og sundhedsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 99
(KOU Alm. del).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF)
Spørgsmål nr. 99:
”Giver den kommunale styrelseslovs § 13, stk. 2, et kommunalbestyrelsesmedlem ret tilat få indført en protokolbemærkning, som alternativ til at fremsætte et ændringsforslag -nærmere betegnet i de situationer, hvor man ikke agter at stemme imod hovedforslaget,men har et ændringsforslag som man gerne vil fremsætte, som man godt ved ikke kanopnå flertal?”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 24. marts 2010J. nr.:2010-1961Sagsbeh.: HVMKontor: Kommunaljura
Svar:
§ 13, stk. 2, i lov om kommunernes styrelse (lovbekendtgørelse nr. 581 af 24. juni2009), har følgende ordlyd:”Stk. 2. Ethvert medlem, som har deltaget i mødet, kan forlange sin afvigende meningkort tilført beslutningsprotokollen og ved sager, der skal fremsendes til anden myndig-hed, kræve, at denne samtidig gøres bekendt med indholdet af protokollen. Det pågæl-dende medlem kan ved sagens fremsendelse ledsage denne med en begrundelse for sitstandpunkt.”Den afvigende mening består - foruden det, som har fundet udtryk i selve stemmeafgiv-ningen - i en tilkendegivelse om, hvad medlemmet mener, at kommunalbestyrelsenburde have besluttet. Der skal være overensstemmelse mellem den afvigende mening,der ønskes protokolført, og den pågældendes stemmeafgivning. Der henvises til HansB. Thomsen m.fl., Lov om kommunernes styrelse med kommentarer, 2010, s. 114f.Heraf følger, at et kommunalbestyrelsesmedlem alene har krav på at få sin afvigendemening ført til protokols efter en afstemning, hvor medlemmet har været blandt mindre-tallet.Baggrunden for, at det alene er afvigende meninger knyttet til en afvigende stemmeaf-givning, der kan tilføres beslutningsprotokollen, skal findes i formålene med protokol-len og retten til at få en afvigende mening tilføjet i denne.
2
Formålet med beslutningsprotokollen er at afgive dokumentation for indholdet af kom-munalbestyrelsens beslutninger. Protokollen skal endvidere angive, hvilke kommunal-bestyrelsesmedlemmer der er ansvarlige for vedtagelsen af en beslutning. Der henvisestil Hans B. Thomsen m.fl., Lov om kommunernes styrelse med kommentarer, 2010, s.112f.Hvis man åbner for, at kommunalbestyrelsesmedlemmer, der stemmer for et giventforslag, fx kan få tilført beslutningsprotokollen en bemærkning om, at det vedtagneforslag burde have et andet indhold, vil det kunne medføre tvivl om medlemmernesegentlige stillingtagen i sagen. Dette vil fx. være tilfældet, hvis medlemmet har stemtfor et vedtaget forslag, men derefter får tilført protokollen, at det vedtagne forslag eftermedlemmets mening faktisk er for vidtgående. Vurderingen af, om og ikke mindst ihvilket omfang et medlem i et sådant tilfælde har pådraget sig ansvar for en beslutning,vil dermed blive betydelig mere vanskelig.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Hanna Ege