Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del
Offentligt
788393_0001.png
788393_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JLA/ J.nr. 2010-267
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 4. januar2010 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 80 (KOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)
Spørgsmål nr. 80:”Vil ministeren oplyse, om det er lovligt, at Dansk Folkepartis medlem afGreve Kommunalbestyrelse, Marianne Offenberg, som arbejder som sosu-assistent, låner penge af de ældre borgere, som hun arbejder for, jf. EkstraBladet 1/1-10?”
Svar:Indledningsvis bemærkes, at det bl.a. fremgår af den artikel, der henvises til ispørgsmålet, at den pågældende sosu-assistent er blevet afskediget fraGreve Kommune og politianmeldt efter at have modtaget penge fra en bor-ger, som den pågældende har taget hånd om som sosu-assistent.Jeg kan oplyse, at der ikke inden for Indenrigs- og Socialministeriets ressorter fastsat regler, der regulerer en kommunalt ansats eller et kommunalbesty-relsesmedlems adgang til at låne penge fra en borger.Det kommunale tilsyn har endvidere ikke kompetence til at tage stilling til,om det omtalte forhold er en overtrædelse af ansættelsesretlige regler ellereventuelle interne retningslinjer for ansatte i kommunerne. Det følger af § 48,stk. 1 og 2, i lov om kommunernes styrelse.Dels retter tilsynet sig mod den virksomhed i kommunen, der udøves afkommunalbestyrelsen eller på kommunalbestyrelsens vegne, og ikke modden enkelte kommunalt ansatte, dels er kommunernes overholdelse af an-
2
sættelsesretlige regler eller eventuelle interne retningslinjer udstedt i medførheraf ikke omfattet af tilsynsmyndighedernes kompetence.Det falder således ligeledes uden for tilsynets kompetence at tage stilling til,om der er grundlag for, at kommunalbestyrelsen gør et disciplinært ansvargældende mod en kommunalt ansat, idet afgørelsen heraf beror på ansæt-telsesretlige regler, der ikke er omfattet af det kommunale tilsyn.Spørgsmålet om, hvorvidt og under hvilke omstændigheder forhold af den ispørgsmålet nævnte art er i strid med straffeloven eller ansættelsesretliglovgivning, henhører under Justitsministeriets eller Beskæftigelsesministeri-ets ressort.
Karen Ellemann/ Mette Kryger Gram