Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del
Offentligt
778897_0001.png
778897_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MKI/ J.nr. 2009-8723
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 26. no-vember 2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 47 (KOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 47:”Hvor i lovgivningen er det pålagt kommunerne at etablere en fremskudtborgerservice?Ministeren bedes give konkrete eksempler på, hvordan en kommune kanleve op til en sådan evt. forpligtigelse – herunder specielt fysisk afstand fraborger til fremskudt borgerservice.”
Svar:Det følger af lov om kommunernes styrelse, at kommunalbestyrelsen drageromsorg for indretning af kommunernes administration. Der er ikke i denkommunale styrelseslov fastsat nærmere retningslinjer for indretningen her-af. Efter den kommunale styrelseslov har kommunalbestyrelsen såledesfrihed til – under hensyntagen til, hvad der i den enkelte kommune skønnesmest hensigtsmæssigt – at træffe bestemmelse om, hvorledes den kommu-nale administration skal indrettes. Indretningen af den kommunale admini-stration skal dog være i overensstemmelse med de rammer, der i øvrigtmåtte være herfor i lovgivningen.Jeg kan endvidere oplyse, at det af lov om kommunale borgerservicecentrefremgår, at formålet med loven er at fremme, at kommunalbestyrelserneopretter borgerservicecentre, som kan fungere som borgernes indgang tilden offentlige sektor.Det er imidlertid ikke i medfør af lov om kommunale borgerservicecentrepålagt kommunerne at etablere borgerservicecentre.
2
Efter de for Indenrigs- og Socialministeriet foreliggende oplysninger er derheller ikke i anden lovgivning fastsat særlige regler, der pålægger kommu-nalbestyrelserne at indrette en del af den kommunale administration sådan,at dette har karakter af en fremskudt borgerservice.Jeg kan til orientering oplyse, at en spørgeskemaundersøgelse gennemført i2008 af arbejdsgruppen om udveksling af oplysninger inden for den offentli-ge forvaltning viste, at der på daværende tidspunkt var oprettet borgerser-vicecentre i 89 ud af de 91 kommuner, der besvarede spørgeskemaet. Derhenvises til betænkning nr. 1500/2008, s. 80 og 81.
Karen Ellemann/ Mette Kryger Gram