Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del
Offentligt
Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København KTlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]J.nr. 2008-4537
Helle Hansen[email protected]__________________________________________________________Dato: 16. november 2009
Kære Helle HansenTak for dit brev af 13. oktober 2009 vedrørende Langeland Kommunes økono-miske situation og udviklingsperspektiverne for kommunen.I dit brev redegør du for, at Langelands Kommune har haft store udfordringer iforbindelse med budgettet for 2010, hvor kommunen har forsøgt at balancerepå et serviceniveau, som kan virke tiltrækkende på nye borgere, men som sam-tidig er økonomisk forsvarligt. I den sammenhæng spørger du til udviklingsper-spektiverne for en kommune som Langeland og andre udkantskommuner, ogom I fortsat vil være henvist til udviklingsaftaler.Jeg vil gerne hertil først sige, at regeringen naturligvis er meget optaget af, atkommunerne er økonomisk bæredygtige og i stand til at løfte de kommunaleopgaver. Det kommunale udligningssystem bidrager her til at skabe nogenlundeensartede økonomiske vilkår for kommunerne, så kommunerne er i stand til atløse deres opgaver uden betydelige forskelle i kommunernes skatteprocenterog serviceniveau. Udligningen blev styrket ved udligningsreformen i 2006, somblandt andet øgede udligningsniveauet væsentligt. Hertil blev der gennemførten række ændringer, som netop har haft til formål at tilgodese kommuner i ud-kantsområder.Konkret kan jeg nævne, at der via udligningen tages højde for en lavere tilgæn-gelighed i tyndt befolkede områder samt for, at befolkningstilbagegang kan in-debære strukturelle problemstillinger. Desuden er indført udligning af selskabs-skat.Disse ændringer i det generelle udligningssystem blev samtidig suppleret medet særligt instrument – de såkaldte flerårige udviklingsaftaler – målrettet noglefå kommuner, som har særlige økonomiske problemer. Der var tale om et tilbud– ikke et diktat.
2Langeland kommune er gennem aftalen tilført ganske betydelige beløb, somikke er omfattet af det generelle udligningssystem, og som kan bidrage til atskabe en langsigtet bæredygtighed i kommunen. Med det særtilskud der ligger iudviklingsaftalen og det yderligere særtilskud, som kommunen er meddelt for2010 – samlet 33 mio. kr. – er Langeland Kommune den kommune, der modta-ger langt det største særtilskud pr. indbygger i 2010.Jeg synes, at det kommunale udligningssystem med udviklingsaftalerne er tilførtet væsentligt nyt instrument. Den eksisterende aftale med Langeland Kommuneudløber i 2011. Det er dog endnu for tidligt at gå ind i en vurdering af behovetog mulighederne for en forlængelse af aftalen. Foreløbig har jeg aftalt et mødemed borgmester Knud Gether den 20. november, hvor emnet er den eksiste-rende aftale.Som du også er inde på, er det jo også i høj grad relevant, hvad kommunenselv kan gøre for at sikre økonomisk bæredygtighed. Der indgår derfor i udvik-lingsaftalen også nogle kommunaløkonomiske målsætninger, som kommunenskal opfylde. Jeg er glad for, at kommunen i budgetlægningen har haft fokus påat opfylde målsætningerne.Du efterspørger også i dit brev, at staten støtter de initiativer, som kommunenselv tager i forhold til erhvervsudvikling, bosætning og infrastruktur, og du spør-ger til indholdet af regeringens kommende regionalpolitiske udspil.Det er korrekt, at regeringen arbejder på et regionalpolitisk udspil om et Dan-mark i balance, men udspillet er ikke færdigbehandlet. Regeringen har dogløbende taget regionalpolitiske initiativer, jf. senest regeringens regionalpolitiskeredegørelse 2009. I øvrigt vil jeg gerne understrege, at der under regeringenikke har været tale om en centraliseringsproces. Tværtimod blev der med kom-munalreformen flyttet opgaver og medarbejdere ud i kommunerne, og der er –netop ud fra regionalpolitiske hensyn – taget initiativ til at flytte statslige ar-bejdspladser ud af hovedstaden til det øvrige land.Jeg synes, der er flere eksempler på, at kommunens egne initiativer og projek-ter bliver understøttet. Bl.a. kan jeg nævne OPP-projektet omkring opførelsen afen ny stor skole i Rudkøbing. Langeland Kommune fik således i forbindelsemed udviklingsaftalen en ekstraordinært stor deponeringsfritagelse til dette pro-jekt.I Indenrigs- og Socialministeriet er der desuden flere aktuelle puljer, hvor ud-kantsområder som Langeland kan søge om tilskud.Konkret kan jeg nævne Indsatspuljen på 150 mio. kr. til medfinansiering afkommunernes indsats med forbedringer af det fysiske miljø i yderområderne i2010. Jeg ved, at Langeland Kommune er blandt de 34 kommuner, der har søgtom støtte fra puljen. Ansøgningerne forventes besvaret inden udgangen af no-vember 2009. Hertil kommer puljer som eksempelvis Landdistriktspuljen og
3puljen til kommunal medfinansiering af EU-projekter, som også kan søges afLangeland Kommune.På transportområdet arbejder regeringen endvidere på flere konkrete initiativermed relevans for Langeland og kommunens udviklingsmuligheder.I aftale om nye initiativer som led i udmøntning af puljer fra 22. oktober 2009, erder således enighed om at afsætte 6 mio. kr. til igangsættelse af en forunder-søgelse af perspektiverne i en styrkelse af rute 9. Endvidere kan det fremhæ-ves, at der med aftale om en grøn transportpolitik fra 29. januar 2009 blev afsat36 mio. kr. til en ny færge mellem Langeland og Strynø.Endelig spørger du til, hvordan jeg ser på Langeland Kommunes fremtid somselvstændig udkantskommune.Langeland Kommune indgår ligesom andre kommuner med under ca. 20.000indbyggere i et forpligtende kommunalt samarbejde. For Langeland Kommunesvedkommende er samarbejdet med Svendborg Kommune.Som led i kommunalreformen blev et ønske om at tage særligt hensyn til ø-kommunerne bl.a. udmøntet ved, at de forpligtende kommunale samarbejder,der omfatter ø-kommuner, blev meddelt dispensationer, som indebærer, at ø-kommunen uanset samarbejdet selv kan udføre en række af de opgaver, derellers efter loven skulle udføres af fastlandskommunen på ø-kommunens veg-ne. Dette gælder også for samarbejdet mellem Langeland og Svendborg Kom-muner.De nævnte dispensationer er blevet evalueret af de berørte ministerier. Denendelige vurdering af disse evalueringer vil foreligge inden længe og må forven-tes at føre til enkelte justeringer, navnlig udvidelser, af dispensationerne. Der erimidlertid intet i disse evalueringer eller i øvrigt, som giver mig anledning til atoverveje ændringer i Langeland Kommunes status som selvstændig kommune,herunder som deltager i det forpligtende kommunale samarbejde med Svend-borg Kommune.Jeg håber, at mit brev har givet svar på dine spørgsmål. Jeg mener bestemt atsvarene tegner et billede af, at regeringen gør meget for at understøtte en for-nuftig udvikling i kommuner i udkantsområderne – ikke mindst i LangelandKommune.
Med venlig hilsen
Karen Ellemann