Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del
Offentligt
868565_0001.png
868565_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetSlotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf. 72269000
Dato: 23. juni 2010
Fax. 72269001E-mail [email protected]
BJS/ J.nr. 2010-2674
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 26. maj2010 følger hermed indenrigs- og sundhedsministerens endelige svarpå spørgsmål nr. 136 (KOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF).
Spørgsmål nr. 136:”I forlængelse af Johannes Nørregaard Frandsens udtalelser i DK-Nyt den26/5-10 vil spørgeren gerne have ministerens kommentar til dennes udmel-dinger samt en vurdering af, hvorledes nettovirkningerne på beskæftigelseog indkomstforhold vil blive i landdistrikterne og i landets 10 fattigste kom-muner i ”udkantsdanmark” som følge af nedskæringerne på dagpengeperio-den og nedsættelsen af børnechecken.”Svar:Ifølge DK-Nyt den 26. maj 2010 under overskriften ”Landdistrikterne rammesaf spareplan” har Johannes Nørregaard Frandsen, institutleder på SyddanskUniversitet, udtalt, at ”Planen vil jo ramme socialt dårligt stillede, og de eroverrepræsenterede i udkantsområderne”.Med aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om genopretning afdansk økonomi gennemføres en række tiltag til at styrke den offentlige øko-nomi. Tiltag, der blandt andet bidrager til at imødegå en stigende offentliggæld og stigende renteudgifter, der kan fortrænge andre offentlige udgifter -og dermed tiltag, der er til gavn for de svageste i samfundet, uanset om debor i landdistrikterne, yderområder eller andre steder i landet.Samtidig medfører aftalen en væsentlig styrkelse af beskæftigelsen på lidtlængere sigt, især som følge af nedsættelsen af dagpengeperioden, hvor deter erfaringen, at nedsættelser vil medføre kortere ledighedsforløb og størrebeskæftigelse til gavn for det danske samfund.Med hensyn til konsekvenserne af nedsættelsen af dagpengeperioden be-mærkes, at det er vurderingen, jf. lovbemærkningerne til det fremsatte lov-forslag om nedsættelse af dagpengeperioden (lovforslag nr. L 222 fremsat
2
den 27. maj 2010), at den strukturelle beskæftigelse vil øges med omkring13.000 fuldtidspersoner på sigt som følge af forslaget. Lovforslaget skønnesat reducere de offentlige udgifter til dagpenge og aktivering af dagpenge-modtagere. Denne besparelse modsvares i et vist omfang af merudgifter tilkontanthjælpsmodtagere. Der foreligger ikke skøn for virkningen på beskæf-tigelse og indkomstforhold på kommuneniveau.Den nye indretning af børnefamilieydelse skal afspejle, at omkostningerne ibørnefamilier er mindre ved de efterfølgende børn, og der er med over-gangsordningen givet familierne bedre muligheder for at indrette sig efter detnye ydelsesniveau. Med hensyn til konsekvenserne af ændringen af børne-familieydelsen på kommuneniveau kan henvises til skatteministerens besva-relse af spørgsmål nr. 24-29 i forbindelse med behandlingen af lovforslag nr.L 221 – Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven ogbørnefamilieydelsesloven (Ingen regulering af beløbsgrænser i 2011-2013,begrænsning af fradraget for faglige kontingenter og loft over børnefamilie-ydelsen).
Bertel Haarder/ Dorte Lemmich Madsen