Indfødsretsudvalget 2009-10
IFU Alm.del
Offentligt
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
26. maj 2010Indfødsretskontoret2010/307-21BIA
Besvarelse af spørgsmål nr. 19 stillet af Folketingets Indfødsretsudvalg til ministeren for
flygtninge, indvandrere og integration den 7. maj 2010 (Alm. del).
Spørgsmål:
”Ministeren bedes give udvalget en detaljeret redegørelse for regler og ansøgningsprocedurer,når det gælder medlemmer af de danske mindretal i henholdsvis Argentina og Tyskland, somønsker at opnå dansk indfødsret.”Svar:
For personer, der tidligere har været danske statsborgere eller er af dansk afstamning, samt fordansksindede sydslesvigere kan de almindelige opholdskrav lempes, jf. retningslinjernes § 13 icirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 om naturalisation. Særlige retningslinier foroptagelse på lovforslag om indfødsrets meddelelse i sådanne tilfælde fremgår af punkt 2, 3, 4og 5 i bilag 1 til retningslinjerne.Ministeriet kan oplyse, at der ikke eksisterer særlige regler og ansøgningsprocedurer for med-lemmer af det danske mindretal i Argentina, som ønsker at opnå dansk indfødsret.Ansøgere af dansk afstamning kan dog, jf. punkt 4 i bilag 1 til retningslinjerne, optages på etlovforslag om indfødsrets meddelelse efter 2 års uafbrudt ophold her i landet, når følgende be-tingelser alle er opfyldt:a. den ene eller begge ansøgerens forældre var danske statsborgere ved fødslen,b. ansøgeren er indrejst her i landet inden det fyldte 20. år,c. ansøgeren er fyldt 18 år ved ansøgningens indgivelse.For dansksindede sydslesvigere er der i ifølge retningslinjerne ud over et lempet opholdskravtillige lempeligere betingelser for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse for såvidt angår kravet om tidsubegrænset opholdstilladelse, sprog og indfødsretsprøve.I relation til kravet om tidsubegrænset opholdstilladelse og ophold defineres en dansksindetsydslesviger som en person, som er født i Sydslesvig, som helt eller delvis har gået i danskskole, og som under ophold i Sydslesvig som voksen har vist tilknytning til danske forhold.En dansksindet sydslesviger kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse efter 2 årsHolbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
uafbrudt ophold her i landet, uanset om den pågældende ikke har en tidsubegrænset opholdstil-ladelse. Den pågældende skal dog i det mindste have en tidsbegrænset opholdstilladelse.I relation til kravet om sprog og indfødsretsprøve defineres en dansksindet sydslesviger som enperson, der er født i Sydslesvig, som helt eller delvist har gået i dansk skole, og som under op-hold i Sydslesvig har vist tilknytning til danske forhold.En dansksindet sydslesviger kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, såfremtdenne har gået helt eller delvist i dansk skole. En dansksindet sydslesviger skal ikke bestå ind-fødsretsprøven.Der er ikke særlige ansøgningsprocedurer for dansksindede sydslesvigere eller personer afdansk afstamning, som ønsker at opnå dansk indfødsret. Den pågældende skal som alle andreansøgere indgive en ansøgning om indfødsret til politiet i den politikreds, hvor ansøgeren bor,og samtidigt betale et gebyr på 1.000 kr. ved ansøgningens indgivelse.Den pågældende vil typisk under samtalen med politiet oplyse, at denne er dansksindet sydsle-sviger eller er af dansk afstamning, således at ministeriet allerede er opmærksomt på dette, nårministeriet modtager sagen fra politiet.Uanset om den pågældende måtte have oplyst noget om sin tilknytning til Sydslesvig ved an-søgningens indgivelse, vil ministeriet under alle omstændigheder ved ansøgninger fra personer,født i Tyskland, undersøge, om den pågældende måtte være dansksindet sydslesviger i hen-hold til retningslinjernes definition heraf.Det samme vil være tilfældet for så vidt angår ansøgere af dansk afstamning. Ministeriet vilunder alle omstændigheder undersøge, om den pågældende, der ønsker at opnå dansk ind-fødsret, er af dansk afstamning.Der henvises i øvrigt til besvarelse af spørgsmål nr. 18 ad L 188 stillet af Folketingets Udvalg forUdlændinge og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den15. april 2010, der omhandler mulighederne for opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelsefor blandt andet udlændinge, der tilhører det danske mindretal i Sydslesvig, og udlændinge, derhar tilknytning til det danske mindretal i Argentina, og som har danske forældre eller bedstefor-ældre.