Grønlandsudvalget 2009-10
GRU Alm.del
Offentligt
902530_0001.png
902530_0002.png
Råstofdirektoratet
Notat
Cairn Energys' olieboringer i havet vest for Grønland
10. september 2010
Cairn Energy gennemfører i øjeblikket olieefterforskningsboringer i havet vestfor Grønland. Naalakkersuisut har godkendt, at selskabet kan gennemføre op til 4boringer i 2010. Der er på nuværende påbegyndt 3 boringer, hvoraf den ene erafsluttet og nedlukket, mens boringerne nr. 2 og 3 endnu ikke er færdiggjorte.Boringerne gennemføres med to borerigge: Stena Don, som er en semi-submersible og boreskibet Stena Forth.Aktiviteterne foregår på beskedne vanddybder i forhold til det som denne som-mer gennemføres mange andre steder i verden (f.eks. i Færøerne (1.150 metershavdybde), Norge (1350 meter) og Østcanada (2600 meter).

Regulering samt sikkerhed og beredskab

En række myndigheder og institutioner, blandt andre Råstofdirektoratet, DMUog Grønlands Naturinstitut, GEUS samt en række andre myndigheder og organi-sationer har været involveret i myndighedsbehandlingen. Desuden har bered-skabskomiteen bestående af bl.a. Grønlands Kommando, politiet, Rigsombuds-manden, sundhedsvæsenet m.fl. som forberedelse til boresæsonen holdt en rækkeberedskabsmøder og øvelser.Ved godkendelsen af olieefterforskningsboringerne, er der stillet krav om at allebrønd operationer skal ske i henhold til de norske Nordsø regler. I forlængelseheraf er der stillet krav om etablering af et is-management system efter bedstearktiske standarder.Der er ligeledes indgået aftale med et internationalt oliespildsbekæmpelsesfirmaom etablering af en 3-trins oliespildsbekæmpelsesplan i overensstemmelse medinternational praksis.I tilfælde af oliespild i forbindelse med boreoperationen, er der udstyr til be-kæmpelse af spildet på vagtskibene omkring boreriggene (Tier 1), på borerigge-ne og i Aasiaat havn (Tier 2) og i Storbritannien, for indflyvning til Grønland(Tier 3).Et andet meget vigtigt forhold er, at der er stillet krav om, at der ved boringer ihavet ud for Grønland skal være to borerigge på plads. Der er desuden stilletkrav om, at boreoperationerne skal slutte flere måneder før, der kommer havisind i regionen. Der er således tale om en ’relief-well’ (aflastningsboringer) poli-tik, som er væsentlig bedre end den internationale praksis.
1/1

Erfaringer fra de to første boringer

Boringerne er forløbet sikkerheds- og miljømæssigt i overensstemmelse medplanerne. Boreresultaterne har indtil videre været i overensstemmelse med for-ventningerne, og de forskellige lag i undergrunden er nået stort set på de forven-tede tidspunkter.De geologiske resultater af boringerne er indtil videre fortrolige, og oplysningerherom vil først blive oplyst på et senere tidspunkt. Boringen T8 er færdiggjort ogder er fundet kulbrinter i T8-brønden i form af gasforekomster i tynde sandlag.Cairn oplyser, at fundet tyder på eksistensen af et aktivt petroleumssystem i om-rådet.Det er værd at bemærke, at der kun har været relativt få isbjerge i området. I detilfælde hvor der har været isbjerge, har is-management systemet fungeret somforventet og bugsering af isbjerge har ikke indebåret nogen væsentlige vanske-ligheder. I det hele taget har der været rolige og stabile klimatiske forhold i bore-perioden.Alpha brøndens boremål er dybere end boremålet i T8. Boringen i Alpha brøn-den er nu nået næsten i det såkaldte kridtlag, hvor oliereservoirerne ofte findes.Alpha boringen forventes først afsluttet i anden halvdel af september.Den tredje boring, benævnt T4 brønden, skal gennemføres på en hav dybde på485 meter i samme licensblok som de første boringer.

Tilsyn

Der er gennemført et meget omfattende tilsynsprogram, som indebærer, at der ergennemført en række inspektioner med deltagelse af myndighederne, norskerådgivere og repræsentanter fra de canadiske myndigheder (National EnergyBoard).Det har i den forbindelse kunnet konstateres, at boringerne gennemføres i hen-hold til meget høje sikkerhedsstandarder, og at alle myndighedskrav bliver efter-levet samvittighedsfuldt. Et positivt element har været konstateringen af den højesikkerhedskultur, som er etableret blandt alle medarbejdere.
2/2