Grønlandsudvalget 2009-10
GRU Alm.del
Offentligt
877048_0001.png
877048_0002.png
877048_0003.png
877048_0004.png
877048_0005.png
877048_0006.png
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed: INTRETSagsbeh.: SSHSags nr.: 0903364Dok. Nr.: 265700Dato: 8. juli 2010
Referat af møde i Samarbejdsudvalget den 5. - 6. november 2009i NuukTilstede:Fra den grønlandske delegation: Karna Jokumsen, Birgit Niclasen, Hans Karlsen,Jens Danielsen og Flemming Stenz.Fra den danske delegation: Katrine Schjønning, Lis Keiding og Peter Bjerregaard.Sekretær for udvalget: Steen Hartvig Hansen.Afbud fra Kaare Ulbak og Lars Thorbjørn Jensen fra den danske delegation ogtilforordnet: Kent Kleinschmidt, som ikke har ønsket at fortsætte i udvalget.1. Godkendelse af referat fra sidste mødeReferatet blev godkendt.2. Valg af referentReferatet tages af Birgit Niclasen og Steen Hartvig Hansen i fællesskab.3. Gensidig orientering om hvad der er sket siden sidst

Orientering fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ved Katrine

Schjønning:

Samråd i GrønlandsudvalgetSundhedsministeren var i samråd i Folketingets Grønlandsudvalg den 26. februar2009 for at svare på to spørgsmål. Det ene handlede om status for de undersøgel-ser, som var foretaget vedrørende plutoniumforureningen i Thuleområdet, og hvilkeinitiativer, der forventes i forlængelse heraf.Det andet spørgsmål gik på, om ministeren ville medvirke til at iværksætte hel-bredsundersøgelser af alle de grønlandske og danske ansatte på Thulebasen, derer berørt af plutoniumforureningen i forbindelse med ulykken i 1968.Ministeren gav et samlet svar på spørgsmålene og tilkendegav, at regeringen ikkeønsker at skjule noget i denne sag. Ministeren sagde, at ”alt, hvad vi har fået kend-skab til i tidens løb, er lagt åbent frem. Det er en sag, som regeringen ser på medstor alvor.”Herefter gav ministeren et kort rids over, hvilke undersøgelser af forureningen medplutonium, der er foretaget i området omkring Thule siden flystyrtet i 1968, herun-der Risøs undersøgelser.
Side 2
Ministeren redegjorde endvidere for de tiltag, som regeringen og landsstyret hartaget som følge af Risøs undersøgelse fra 2003, nemlig at der er nedsat en Sam-arbejdsgruppe, iværksat en opfølgende undersøgelse af forureningen i Thuleom-rådet og planlagt en befolkningsundersøgelse.Ministeren tilkendegav til sidst klart, at en befolkningsundersøgelse ikke kommer tilat omfatte Thulearbejderne, idet regeringen anser deres sag for afsluttet.Spørgsmål stillet til sundhedsministeren:Folketingets Grønlandsudvalg stillede i februar måned 2009 en række spørgsmåltil sundhedsministeren. Spørgsmålene handlede om henholdsvis helbredsoplys-ninger vedr. Thulearbejderne, de sundhedsmæssige konsekvenser af, at der evt.ligger en bombe på havbunden og mødefrekvensen i samarbejdsudvalget.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil sørge for, at spørgsmål og svar bliveroversat til grønlandsk og lagt ud på hjemmesiden Thulesundhed.dk.Spørgsmål stillet til udenrigsministerenUdenrigsministeren besvarede i december måned 2008 en række spørgsmål fraGrønlandsudvalget. Spørgsmålene kom som følge af, at en BBC-artikel hævdede,at der i amerikanske dokumenter kunne findes bevis for, at der ligger en ueksplo-deret bombe på havbunden.Udenrigsministeren var endvidere i samråd i Grønlandsudvalget om sagen. Ud-kommet heraf blev, at udenrigsministeren bestilte DIIS-rapporten.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil sørge for, at spørgsmål og svar bliveroversat til grønlandsk og lagt ud på hjemmesiden Thulesundhed.dk.Hjemmesiden Thulesundhed.dkHjemmesiden opdateres løbende med nye dokumenter som fx Risøs statusrapportfra undersøgelserne i Thuleområdet i sommeren 2008. Endvidere har Ministerietfor Sundhed og Forebyggelse besvaret enkelte spørgsmål, som er blevet stillet tilbrevkassen. Spørgsmål og svar er lagt ud på hjemmesiden.Det blev besluttet på mødet,at det bør overvejes, om den grønlandske del afhjemmesiden kan gøres mere brugervenlig. Der skal fx luges ud i ord eller sætnin-ger, som står på dansk og ikke grønlandsk.Endvidere kan det overvejes at oversætte yderligere materiale til grønlandsk fx vedat oversætte konklusionerne fra nogle af de rapporter, som ligger på hjemmesiden,til grønlandsk.Endelig bør hjemmesiden linke til andre grønlandske hjemmesider.Den uafhængige gennemgang af Risøs undersøgelse i ThuleområdetPå mødet i Samarbejdsudvalget i februar 2007 blev projektforslaget ”Thule 2007 –undersøgelse af radioaktiv forurening på landjorden” drøftet, og det blev besluttetat Sundhedsstyrelsen skulle tage kontakt til det Internationale Atomagentur (IAEA)
Side 3
med henblik på at få en uafhængig vurdering af det tekniske forhold i projektforsla-get.På den baggrund har IAEA gennemført en International Peer Review af projektfor-slaget. Rapporten ligger på Thulesundhed.dk.Review-rapporten indeholder en kort gennemgang af baggrund, review-arbejdetstilrettelæggelse, anbefalinger og konklusioner. Sundhedsstyrelsen og Risø hartilkendegivet, at både drøftelserne med IAEA-teamet og anbefalingerne og konklu-sionerne i rapporten har været af væsentlig betydning for projektets afslutning ogafrapportering.Under dette punkt oplyste Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse endvidere, atden endelige rapport om Risøundersøgelsen forventes færdig omkring 1. april2010.Orientering om DIIS-rapportenMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse ved Katrine Schjønning orienteredeom hovedkonklusionerne i DIIS-rapporten.For et år siden, den 10. november 2008, blev der på den britiske tv-kanal BBC’shjemmeside bragt en artikel om flystyrtet ved Thulebasen den 21. januar 1968.Artiklen hævdede, at der efter flystyrtet kun kunne redegøres for 3 af de ombord-værende 4 atombomber, og at man fra amerikansk side skulle have foretaget enrække ubådsundersøgelser for at eftersøge denne 4. bombe uden at informeredanske myndigheder.Både fra dansk og fra grønlandsk side blev det vurderet, at artiklens påstande,som sådan ikke var nye.Udenrigsministeriet anmodede de amerikanske myndigheder om at udlevere dedokumenter, der havde ligget til grund for artiklen. Kort før jul modtog Udenrigsmi-nisteriet 348 dokumenter fra det amerikanske energiministerium. Materialet blevallerede i 2001 udleveret til BBC-journalisten Gordon Corera, der er forfatter tilartiklen i 2008.Disse ”nye” dokumenter blev sammenholdt med de 317 dokumenter, som blevnedklassificeret og frigivet af de amerikanske myndigheder i 1994. Det bekræftede,at der ikke var noget nyt i historien. De dokumenter BBC refererede til, var alleredekendt af danske og grønlandske myndigheder.Imidlertid kunne det med så mange dokumenter ikke afvises, at der i det omfatten-de materiale kunne findes nye elementer, som kunne belyse sagen. Udenrigsmini-steren anmodede derfor Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om at sematerialet igennem med henblik på eventuelle opdateringer af DUPI-redegørelsenfra 1997.Den 3. august 2009 offentliggjorde udredningschef hos DIIS, Svend Aage Chri-stensen sin udredning af flystyrtet ved Thulebasen med fokus på de fire bomber.
Side 4
Udredningen fik følgende titel: ”Marskalstaven – Der er ikke nogen bombe, der varikke nogen bombe og de ledte ikke efter nogen bombe.Det konkluderes i udredningen, at alle fire bomber blev ødelagt ved flystyrtet, og atder dermed ikke befinder sig en hel, ueksploderet bombe i havet ved Thule.Man ledte ikke efter en bombe, men efter en våbendel – den såkaldte ”Marskal-stav”, der er en cylinderformet genstand med en længde på ca. 50 cm og en tyk-kelse på ca. 5 cm. Denne våbendel indeholder radioaktivt materiale, og man øn-skede at finde den, således at andre stater ikke ville kunne få adgang til oplysnin-ger om amerikansk våbendesign. Hvis man havde ledt efter en hel bombe, villeeftersøgningsoperationen have haft en anden bevågenhed og størrelse.Udredningen påviser også, at ubådseftersøgninger, modsat påstanden fra BBC,foregik med de danske myndigheders kendskab.Endelig konkluderer udredningen, at der var 7,5 kilo plutonium involveret i ulykken,hvilket er lidt mere end de seks kilo, som man fra amerikansk side havde tilkende-givet, men langt fra de 24 kilo som andre kredse har påstået.Efter orienteringen fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse v/Katrine Schjøn-ning tilkendegav Hans Karlsen og Jens Danielsen, at beboerne i Qaanaaqområdetstadig er meget bekymrede for, om der ligger en ueksploderet bombe på bunden afhavet.Siden 1968 har befolkningen i området været overbevist om, at der er en fjerdebombe i området. En teori er, at den i dag ligger på havets bund, og at den medtiden er blevet dækket med sand, og at det er derfor, den ikke kan findes. HansKarlsen og Jens Danielsen gav udtryk for, at de ikke mener, at DIIS-rapporten erkommet til bunds i sagen, og at sagen stadig bør undersøges nærmere. Lokalbe-folkningen har oprettet en forening, kaldet B-52, og foreningen har anskaffet måle-udstyr til undersøgelse af området for radioaktivitet. Man vil godt have det endeligebevis på, at der ikke er en bombe på havbunden.Man var i Samarbejdsudvalget enige om, at der i denne sag er brug for sober ogreel information til befolkningen i området.Det blev besluttet,at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sørger for, at rap-portens konklusion oversættes til grønlandsk.

Orientering fra Sundhedsdepartementet v/Karna Jokumsen

Karna Jokumsen fra Departementet for Sundhed redegjorde for, at Naalakkersui-sut i august 2009 endeligt godkendte at den nævnte helbredsundersøgelse af be-boerne i Qaanaaq området gennemføres som skitseret. Godkendelsen har væretforsinket på grund af Landstingsvalget. Baggrunden for ønsket om en undersøgel-se var, at lokalbefolkningen ved borgermøder i 2005 om Risø-undersøgelsens fundudtrykte stor usikkerhed og utryghed omkring eventuelle skadevirkninger på hel-bred og miljø forårsaget af ulykken, specielt da undersøgelserne havde påvist enfortsat - om end - beskeden radioaktiv forurening af en meget brugt fangstplads
Side 5
ved Narssaarsuk. På den baggrund fandt Landsstyret i slutningen af 2005 det væ-sentligt, at der bliver gennemførten grundig helbredsundersøgelse af alle perso-ner, der efter 1968 har opholdt sig i de eksponerede områder.Et forslag hertil blevi 2008 skitseret af en samarbejdsgruppe mellem det danske Indenrigs og Sund-hedsministerium og Departementet for Familie og Sundhed og senere godkendt afrepræsentanter fra Qaanaaq (Jens Danielsen og Hans Karlsen). Formålet med denomtalte undersøgelse er således at afdække, om borgernes oplevelse af et ændretsygdoms- og dødelighedsmønster kan bekræftes videnskabeligt, og om eventuelleændringer kan tilskrives radioaktiv forurening fra ulykken.Anvendelsen af undersøgelsens resultater vil helt afhænge af, hvad undersøgelsenkan påvise. I det tilfælde, at resultaterne ikke påviser nogen ændringer i sygdoms-mønsteret, der kan forklares ved radioaktiv forurening, vil undersøgelsen kunneberolige befolkningen. I det tilfælde at der i undersøgelsen kan påvises et ændretsygdoms- og dødelighedsmønster, vil det forventeligt afstedkomme krav fra politi-kere/ befolkning/andre til f.eks. behandlingssystemet. Det er dog ikke muligt pånuværende tidspunkt at estimere sådanne udgifter. De eventuelle følgeudgifter dermåtte blive et resultat af undersøgelsen vil skulle afklares gennem forhandlingermellem Naalakkersuisut og den danske stat, idet evt. økonomiske følgevirkningerendnu ikke er fastlagt.Den ønskede helbredsundersøgelse omfatter:1) en kvalitativ interviewundersøgelse af befolkningens bekymring og utryg-hed over ulykkens konsekvenser2) en befolkningsundersøgelse efter samme protokol som befolkningsunder-søgelserne i Vestgrønland i 2005-7 og i Østgrønland i 2008, med supple-rende undersøgelser til at belyse den aktuelle situation3) registerundersøgelse omkring kræftforekomst og dødsårsager4) tilbud om individuelle helbredsundersøgelser af alle indbyggere i Qaarnaq.
4. Forslag til en befolkningsundersøgelse – drøftelseFormålet med befolkningsundersøgelsen vil være at få afdækket de bekymringer,som befolkningen i Qaanaaq har haft vedrørende ændringer i sygdomsbilledetsiden 1968, hvor et amerikansk B 52 bombefly styrtede ned i området. Helbreds-undersøgelsen forventes ligeledes at kunne bidrage til at skabe tryghed i befolk-ningen i forhold til befolkningens opfattelse af ændringer i sygdomsmønstret efterflyulykken i 1968.Undersøgelsen vil dels komme til at omfatte en registerundersøgelse, dels en be-folkningsundersøgelse og dels et tilbud om en individuel undersøgelse af den delaf befolkningen, der måtte ønske en sådan.Befolkningsundersøgelsen tilrettelægges ud fra resultaterne af interview med deleaf lokalbefolkningen om deres bekymringer for, hvilke påvirkninger en mulig radio-aktiv stråling eventuelt kan have haft for deres sundhed.Formålet med de individuelle helbredsundersøgelser er at tilbyde alle indbyggere iAvanersuaq kommune mulighed for at få undersøgt deres eventuelle strålingsrela-terede helbredsproblemer af en læge. De tilbudte undersøgelser har fokus på denenkeltes utryghed i forhold til hændelsen i 1968 og eventuelle konsekvenser for
Side 6
eget helbred. Undersøgelsens mål skal være at forsøge at skabe en tryghed forden enkelte og for hele befolkningen i området. Undersøgelsen designes sammenmed de lokale sundhedsmyndigheder, således at det sikres, at der kan tages håndom dem, der evt. måtte vise sig at være syge.
På baggrund af drøftelserne på mødet i Samarbejdsudvalget vil projektforslaget nublive gjort færdigt. De sidste detaljer vedrørende undersøgelsen forventes på pladsinden udgangen af 2009. Undersøgelsen planlægges at pågå i 2010, og resulta-terne forventes offentliggjort i 2011. Befolkningen vil blive fuldt orienteret om un-dersøgelsens fund.Den danske regering har allerede tilkendegivet, at den danske stat betaler for un-dersøgelsen. Ansvaret for gennemførelsen af undersøgelsen påhviler Departe-mentet for Sundhed i Grønland, som således vil være ejer af projektet.Hans Karlsen og Jens Danielsen gjorde opmærksom på, at det er afgørende, atundersøgelsen også kommer til at omfatte personer, som er fraflyttet området ellersom har været på regelmæssig fangst i området. Foreningen B-52 vil kunne værebehjælpelig med at finde frem til tidligere beboere i området og andre, som harfærdedes der ofte. Samarbejdsudvalgettilsluttedesig, at undersøgelsen ogsåkommer til at omfatte disse personer, hvis de skulle ønske dette.Der var enighed om,at der bør nedsættes en faglig følgegruppe med uafhængigeforskere, som kan tages med på råd med henblik på at få nogle neutrale input tilundersøgelsen.Når undersøgelsen er gennemført skal der gives en grundig og redelig informationherom til lokalbefolkningen. Undersøgelsesrapporten vil blive oversat til grøn-landsk.Med hensyn til en eventuel efterfølgende evaluering af, hvad der er kommet ud afbefolkningsundersøgelsen,blev det besluttetat udskyde stillingtagen hertil til etsenere tidspunkt i forløbet.5. EventueltDepartementet for Sundhed vil efter mødet i Samarbejdsudvalget udsende enpressemeddelelse med en orientering om de beslutninger, der er truffet på mødet.Næste møde i udvalget forventes afholdt i marts måned i København.